Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2013, 17:48   #1
Barteqg
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Prośba o ocene sytuacji

Jestem nowy na tym forum wiec zaczne od przywitania sie.

Witam wszystkich bardzo serdecznie , od okolo 3 tyg jestem posiadaczem Mondeo mk3 2.0 TDCI 115 km (2003 rok przed lift)

Wszystko bylo super , jezdzilo naprawde rewelacyjnie i dalej jezdzi aczkolwiek 3 dni temu polecialem z ojcem w trase po drugie takie auto ( zakochal sie w moim i postanowil sobie tez kupic) przejechalem 900 km jednego dnia bez najmniejszych problemow, powiem wrecz ze bylem bardzo zadowolony,
ale do wczoraj wjechalem wyjatkowo na stacje lotosu zalalem 15l tego ich dynamica.

Odpalam autko wszystko pieknnie wyjezdzam ze stacji wrzucilem 2 bieg depnalem i sie zdziwilem nagle zapalila sie Kontrolka swiec zarowych auto stracilo moc. Od rana naczytalem sie na forum roznych rzeczy i szczerze mowiac ze juz sam nie wiem gdzie szukac przyczyny z tego wzgledu ze dzis juz wszystko jest pozamykane i nigdzie tego nie zweryfikuje chcialem was zapytac od czego zaczac.

Zaznacze ze nie mialem problemu z odpaleniem go i zjechalem na pobocze zgasilem odpalilem i juz wszystko bylo ok nic wiecej sie nie zapalilo dojechalem bezpiecznie do domu.

Bardzo prosze was o pomoc w zastanowieniu sie gdzie i czego zaczac szukac , czy od razu pojechac sprawdzic wtryski , czy zaczac od komputera i bledow . Czy najzwyczajniej to olac , bo mu sie cos pomylilo :Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Barteqg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 20:39   #2
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Prośba o ocene sytuacji

Jeśli nic się już nie świeci, auto jeździ dobrze, nic więcej złego się nie dzieje, to "zlej to ciepłym". Lepiej niech nikt na razie nie pcha łap do silnika.
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 21:16   #3
Barteqg

yhym , ok dzieki za odpowiedz , dzis go odpalilem wieczorem i wydaje mi sie ze chodzil mega glosno , ale pojechalem na BP zalalem ultimate i powiem szczerze ze silnik zaczal pracowac znacznie ciszej ;f
Stary 09-03-2013, 21:50   #4
krzysiuus

Co do głośnej pracy silnika to się zgadzam i potwierdzam.
Mam tddi więc chodzi głośno jednak... zawsze tankowałem na shellu raz tą droższą a raz tańszą ropkę i oczywiście wszystko było i jest ok ostatnio zmieniłem stacje na BP i co silnik po ich zwykłej ropie chodzi dużo ciszej i na pewno mi się nie wydaje.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 22:11   #5
Barteqg

Skoro juz mam ten temat to wykorzystam go do innej sprawy jeszcze . Mianowicie nie mam pojecia jaki olej jest zalany w ten samochod. Kupiilem go od handlarza ktory tez nie wiedzial co w nim moze byc . Wiec pytanie moje jest takie co mu najlepiej wlac , wiem ze najlepszy jest 5w30 i taki tez mam (6l) pytanie czy moge go zalac bez stresu czy moge sobie narobic nim problemow ;D
Stary 09-03-2013, 22:15   #6
dmisieekk
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci 115hp

Mondeo od handlarza... wiem czym to pachnie... Spróbuj kolego depnąć na 3 / 4 / 5 biegu powyżej 3 tysięcy obrotów. Jeśli nic nie wyskoczy to bryka zdrowa. jesli będzie sprężynka to zacząłbym się martwic.
dmisieekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2013, 22:34   #7
Barteqg

Tak wiem czym to pachnie mi tez to pachnialo , ale sie zakochalem w nim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sluchaj dzis nim latalem po zalaniu UltimateBP motorek zaczal rowno pracowac i cicho. Deptalem na 1,2,3,4,5 biegu i jechalem ponad 130 , nic sie nie dzialo nic sie nie zapalalo
Stary 09-03-2013, 23:12   #8
dmisieekk
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci 115hp

depnij na 4 gaz w podłogę i jeśli nie wyskoczy nic powyżej 3 tys obrotów to się tylko cieszyć. Ja latałem po 150 ale jak tylko wdepnąłem gaz w podłogę to sprężynka. . . wtryski do regeneracji...

Co do ultimate z bp to polecam wlewać zawsze troszkę oleju 2T najlepiej czerwonego marki ORLEN do paliwa. A to dlatego że nasze paliwa są bardzo suche...
dmisieekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania