![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: ford focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 1999
|
![]()
Panowie , odpalacjąc auto rano przez 1-2 km auto ma moc jak jasna cholerka. Po przejechaniu auto zaczyna się tracić moc. Pojechałem na komputer , tam pokazało brak doładowania turbiny , chociaż turbo chodzi jak należy bo aż przy depnięciu na gaz rury się wyginają. Co może być tego przyczyną ? Zaślepiłem już egr , wymieniłem filtry , przeczyściłem czujniki ....
Wspomne że jestem po wymianie turbo , ale przez kilka dni po odebraniu było ok. I dziwi mnie fakt że przy odpalaniu i jezdzie w pierwszych chwilach po odpaleniu jest ok . Nie zauważyłem nigdzie nieszczelności w układzie. Żadne kontrolki nie świecą. Ostatnio edytowane przez chelmik1991w ; 16-03-2013 o 17:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]()
Sprawdzali komputerem w czasie jazdy, czy na postoju??
|
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Auto sprawdzane było na postoju . A doładowanie turbo podczas gazowania.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Weż przejedż się na bańce z paliwem, to znaczy odłącz zasilanie i powrót paliwa koło silnika,w te miejsca podłącz dwa przewody paliwowe, włóż do bańki z paliwem, i przejedż, zobaczysz czy będzie różnica w mocy,. Jak by sprawdzali w czasie jazdy z podłączonym komputerem, to napewno by pokazał coś więcej. Moc silnika nie uzyskuje się z powietrza jakie daje turbo, ale z paliwa w odpowiedniej proporcji i w odpowiednim momencie wtryśniętym do cylindra.
|
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Najlepszy jest fakt ze błedy jakie były pokazywane to tylko " niby " zwiazane byly z egr .... Zaślepiłem go po wizycie i dalej nic. Zapąłciłem za diagnoze a nawet nie dali spisać mi bledów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Fajnie. Ma ktoś może z okolic gniezna komputer i sprawdzi mi auto za drobną opłatą oczywiście
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
![]() Cytat:
Jeżeli turbina jest VNT to gazowanie na postoju g...no pokaże. Dopiero pod obciążeniem , kierownice spalin zaczynają pracować i turbo pompuje. Jak jeszcze jeździłem VW 1.9 TDI z turbiną VNT miałem m.innymi zamontowany wskaźnik doładowania. Dobrze było widać że na postoju, przy gazowaniu turbina niewiele pompuje, pod obciążeniem , w jeździe dawała fajnie prawie 1,5 bara / auto po programie / |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: 14-03-2013
Model: ford
Silnik: 1.8 diesel
Rocznik: 2008
|
![]()
Może to wina MAP sensora?? Przecież to on mierzy ciśnienie doładowania i steruje dawką paliwa...To tylko taka sugestia bez analizy jaki masz układ wtryskowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
ford::advanced
![]() Imię: luk
Model: polonez caro plus1,6gli
Silnik: 1,6
Rocznik: 97
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
![]() Zarejestrowany: 14-03-2013
Model: ford
Silnik: 1.8 diesel
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
cytat z literatury fachowej ale to tylko teoretyzowanie... Cytat:
Ostatnio edytowane przez szymons0 ; 17-03-2013 o 16:31 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Co do map sensor ... czekam na niego własnie , we wtorek ma dojść pocztą. Zobaczymy czy to było przyczyną. Dziwi mnie że moc na początku jest a dopiero potem ginie.
|
![]() |
![]() |