![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-01-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
|
Witam szanownych forumowiczów,
Od stycznia jestem szczęśliwym właścicielem Focusa MK3 z silnikiem eco boost 1.6 150KM. Generalnie silnik chodzi bardzo dobrze (dobre przyspieszenie i osiągi), ale zdarzają się sytuacje kiedy mam wrażenie, że zachowuje się jak silnik wolnossący (muszę wkręcić sporo wyższe obroty żeby przyspieszać a i tak efekt jest nieporównywalny do tego jak silnik zachowuje się normalnie). Takie zachowanie zwykle zauważam po tym, jak kawałek drogi wcześniej wkręcałem silnik na wyższe obroty (~4-5tys) po czym zatrzymuję się na światłach - wtedy ruszając ze świateł samochód "zamula". Zwykle po zatrzymaniu przy następnych światłach sytuacja wraca do normy. Czasem niestety takie zamulenie trwa przez całą jazdę - do momentu wyłączenia silnika (chociaż nie testowałem czy zatrzymanie się w trakcie trasy z wyłączeniem silnika na parę chwil coś zmieni). Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być powodem takiego zachowania silnika? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
|
Dziwne, sytuacja podobna do 1.6 125 KM, którą przedstawiono na forum w osobnym wątku. Po ostrej jeździe z rozkręconą turbiną moja Foka jeszcze chętniej potem jedzie, więc nie wiem o co u Ciebie chodzi - być może problem ze zmiennymi fazami rozrządu jak w 1.6 125 KM ? Może też być jakiś problem z turbiną ? Softem ?
Ja tankuje tylko BP Ultimate, zwracaj uwagę na jakość paliwa przy silniku z bezpośrednim wtryskiem, ale nie wiem czy o paliwo tu chodzi. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014
|
Jestem zdania że to problem z zmianą faz rozrządu.Ten sam problem jest TI-VCT 125km.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Tylko to są całkowicie inne jednostki, wspólna jest tylko pojemność 1,6, a to by sugerowało, że Ford ma z tym problem.
Czasem też mam wrażenie, że jedzie słabiej podczas wyprzedzania, ale to raczej tylko moje subiektywne odczucie lub warunki drogowe (górka, wiatr itp.) niż realny problem. Albo fakt, że przywykłem już do jego mocy i chciałbym więcej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dopóki problem zdarza się rzadko to pewnie będzie trzeba się do tego przyzwyczaić. A jak będzie dalej występował to pewnie odezwę się o to podczas rocznego przeglądu gwarancyjnego (chociaż obawiam się, że jak zaczną coś przy tym grzebać to może się to źle skończyć).
Tak swoją drogą to jak się temperatury trochę podniosły na zewnątrz to problem chyba występuje trochę rzadziej. A co do mocy to trochę rezerwy silnik jeszcze ma - podobno można w miarę bezpiecznie tuningować do ok. 200KM, więc jakaś opcja na przyszłość jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
|
Cytat:
Może najpierw warto sprawdzić ze stoperem na ręku jak duże są te różnice w czasie rozpędzania w stosunku do normalnego stanu i w jakim zakresie obrotów są największe. A czy kiedy "zamula" to silnik jest bardziej hałaśliwy niż zwykle? |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Trochę ciężko ze stoperem mierzyć cokolwiek podjeżdżając od świateł do świateł w mieście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast jeśli chodzi o hałas - silnik jest nieco bardziej hałaśliwy, ale nie jest to głośność, której nie dałoby się wytłumaczyć zwiększonymi obrotami wymaganymi do jazdy. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
|
Cytat:
Co do hałasu raczej miałem na myśli buczenie, jakiś dodatkowy "pogłos" lub inne pogorszenie kultury pracy, ale na pewno byś to usłyszał. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Przecież zmienne fazy rozrządu wchodzą do pracy na wysokich obrotach.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|