Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-05-2013, 16:12   #1
skrobnij

Domyślnie Ford Focus 1,6 tdci 109km, 2006 - proszę o poradę w kupnie

Witam szanownych forumowiczów!

Mam pilną prośbę o poradę dotyczącą autka, które zamierzam zakupić.

Mam możliwość kupna auta jak w temacie:
Ford Focus mk2
Rocznik: 2006
Przebieg: 33000 km (sprawdzony i 100% pewny)
Pojemność: 1,6 diesel 109km (z FAP o ile dobrze się orientuję)
Model: Ghia

Opis:
Autko zakupione w niemczech w salonie przez starsze małżeństwo. Jeżdżone przez pierwszy rok w niemcach, później resztę życia w Polsce. Stali właściciele, bardzo dbający o auto - jest bardzo zadbane i wychuchane w środku. Silnik pracuje równiutko i bardzo cicho, a do tego jest dość dynamiczny. Jednym słowem, widać że jest bardzo zadbane. Właściciele to znajomi rodziny, stąd też wiem że auto nie bite, przebieg pewny, wszystko cacy.

W aucie opony letnie na forowskich alufelgach, opony zimowe na stalowych felgach, wyposażenie jak w modelach Ghia:
- automatyczna klimatyzacja dwustrefowa
- tempomat
- komputer
- czujniki deszczu
- pełna elektryka okien, listerek i fotela (na pewno kierowcy, nie wiem jak z pasażerem)
- podłokietniki z przodu i z tyłu
- dodatkowy schowek na desce
- klimatyzowany schowek pasażera
- czujnik zmroku (czy jak to się nazywa, w Polsce i tak niezbyt ważne bo światła cały dzień)
- matowe wykończenie deski (niby jakieś na zamówienie)
- oryginalne radio (tutaj co prawda na kasety bo starsi ludzie uważali że to spoko - ale mi to nie przeszkadza bo i tak głównie słucham radia albo od biedy transmiter pod gniazdo zapalniczki można podłączyć)

Ogólnie jak to mówią "full wypas" aczkolwiek faktycznie fajnie wyposażone i zadbane.

To o co was proszę to rada odnośnie ceny. Parka chce za te foczke 25.000 zł i nie ma miejsca na negocjację. Mi instynkt podpowiada, że mimo wszystko warto (chce je dla siebie, nie na handel ani nic) ACZKOLWIEK proszę o opinię!

Z góry dzięki i życzę wszystkim bezawaryjnej jazdy!

Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2013, 16:34   #2
Roman_Gie
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Lexus IS300h
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Ford Focus 1,6 tdci 109km, 2006 - proszę o poradę w kupnie

Niektórzy "specjaliści" doradzą Ci w tej kwocie pewnie zakup mk2 po FL Titanium 2,0 TDCI "jedyny taki", niemniej osobiście, mając pewność takiego przebiegu, nawet bym się nie zastanawiał
Cytat:
Autko zakupione w niemczech w salonie przez starsze małżeństwo. Jeżdżone przez pierwszy rok w niemcach, później resztę życia w Polsce
sprawdziłbym, czy na pewno kupili oni to auto w De, czy może blisko De (Drezdenko, Gniezno itd)- bo tam też roczne świeżynki po reanimacji się zdarzają.
Roman_Gie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2013, 16:43   #3
skrobnij

Super. Dzięki za pierwszą radę. Auto na pewno kupione w salonie w niemcach od nowości. Parka to akurat niemiec+polka, więc kupili je jak kiedyś jeszcze tak mieszkali - później przeprowadzili się do Polski z tym autem.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2013, 16:50   #4
gregor75
ford::professional

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

Jeżeli auto pewne, to bierz.Silnik 1.6 TDCI w zupełności poradzi sobie z autem.
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2013, 18:20   #5
adam1985
ford::advanced

Model: Ford Focus mk 3
Silnik: 1.6 TDCI 115 PS
Rocznik: 2012

jesli serio ma te 33 tysie przebiegu to cena nie jest wygorowana. Wyposazenie jest fajne wiec przy ewentulanej odsprzedazy bedzie z czego strzelac
adam1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2013, 21:36   #6
xander!
ford::average

Model: Focus II
Silnik: TDCI (Heko & MG Motorsport)
Rocznik: -----

Jeśli to co piszesz jest prawdą to wg mnie warto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
xander! jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2013, 22:20   #7
Miroo
ford::beginner

Imię: Mirek
Model: Focus II Titanum Kombi Automat
Silnik: Duratorq 1997 TDCI 136 KM
Rocznik: 2008

super okazja?
Miroo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2013, 14:13   #8
skrobnij

A napiszcie proszę z jakimi opłatami muszę się liczyć? Przy takiej relacji przebieg/wiek jak wykonywać przeglądy podstawowe i rozszerzone? itp..

Za wszelkie info z góry dzięki serdeczne!
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2013, 20:44   #9
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Ford Focus 1,6 tdci 109km, 2006 - proszę o poradę w kupnie

Na tak postawione pytanie nikt Ci nie odpowie.
Jeżeli chodzi o zakres poszczególnych przeglądów znajdziesz go na stronie Ford Etis po podaniu numeru VIN.
Ceny zależą od tego gdzie będziesz serwisował auto.
Czy będzie to ASO, warsztat niezależny serwisujący Fordy, czy przysłowiowy pan Kazio na rogu. Na pewno serwis diesla jest kosztowniejszy niż benzyny.
Jeżeli chcesz by auto służyło Ci bezawaryjnie to w tej wersji, którą sobie upatrzyłeś co roku przed zimą musisz liczyć się z wymianą filtra paliwa. Do tego wymiana oleju raz w roku. Jeżeli będziesz jeździł głównie po mieście to zaleca się wymianę oleju co 10 000km (wiem, niektórzy zaraz mnie tu zakrzyczą że nie, ale jeżeli silnik PSA i jego osprzęt ma służyć bezawaryjnie to taka jest brutalna prawda). Olej tylko 5W30. Dodatkowo auto jest wyposażone w DPF, czyli musisz co jakiś czas przegonić je w trasie i pilnować by nie gasić silnika podczas dopalania filtra. Gdy miałem Fokę z takim silnikiem serwisowanie kosztowało mnie ok. 1000-1200zł (ASO) rocznie i auto było w nienagannym stanie do końca. Liczę tu jedynie przeglądy z materiałami (oryginały), nie wliczam wymian klocków, etc. Ale ja robiłem stosunkowo małe przebiegi (ok. 10 000 - 15 000km rocznie). Więcej dowiesz się na podforum Focusa.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-05-2013 o 20:49
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania