![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Smax
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2017
|
Witam. Odświeżam wątek bo nie daje mi spokoju. Wlączam silnik , skrzynia ustawiona w trybie 'P' wciskam hamulec nożny i słysze stukot zapadki pod selektorem zmiany biegów. Porównywałem z nówką smaxem kolegi - cichutko , żadnego stukotu , zgrzytów , innych odgłosów. Kiedys w ASO porównywałem z smaxem zjezdzajacym do odbiorcy - stukot przy wciskaniu hamulca...O co chodzi.Ktoś z użytkowników ma porównanie? pzdr!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Selektor u mnie jest chyba taki sam... Nic nie słychać, żadnych stuków, zgrzytów itp...
Po wciśnięciu hamulca selektor się odblokowuje dla zmiany z P na inne położenia - robione jest to przy pomocy elektromagnesu, ale żeby to było zaraz słyszalne....??? W razie czego odezwij się na PW - mam cały zbyteczny mechanizm selektora (z uszkodzonym stelarzem, ale sam mechanizm kompletny i działający) - mogę oddać w dobre ręce dla testów, porównań albo i wymiany. Mogę podesłać fotki tego co mam.
|
|
|
|
#3 |
|
|
No własnie.A u mnie ewidentnie słychac stukot podczas wciśniecia hamulca.Było coś wymieniane na gwarancji w zeszłym roku ale stukot pozostał. Tłumaczeniem było , ze tak ma być i odesłali do nowego smaxa w którym tez stukało. I zgłupiałem bo faktycznie tak było. I teraz kto kogo w konia robi...Skrzynia działa poprawnie , komp nie wykazuje błedów /ostatnio wykazał bład na komunikacji czujnika hamulca to przeczyscili styki i tyle/. Chce pozbierac informacje od użytkowników POWERSHIFT jak to u nich wyglada i wystapic z pisemkiem do FordPolska o wyjasnienie. pzdr!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
|
Dokładniej mówiąc (po ściszeniu radia) słychąc ciche "cyknięcie" elektromagnesu. Nie widzę, co miało by tam wyraźnie zgrzytać lub pukać! Elektromagnes odblokowujący selektor po naciśnięciu hamulca widoczny na pierwszym zdjęciu. Jak widać sama blokada jest plastikowa i malutka - co by miało tu zgrzytać??? Może brakuje tam trochę smaru jak widać na zdjęciu???
Na reszcie zdjęć ogólny widok budowy selektora.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam.No własnie u mnie to 'cykniecie' jest naprawde głosne. Ewidentnie słychać zwalniający elektromagnes. Czasami jak przechodze selektorem w tryb 'P' to ewidentnie haczy o jakas zapadke czy coś i ma sie wrazenie , jakby selektor wadzil o cos . Dzwiek 'cykniecia' sprobuje nagrac i zamiescic jak to brzmi. Poruszam temat bo w smaxie kolegi panuje grobowa cisza a selektor chodzi płynnie bez zadnych 'cykniec' i haczenia.pzdr!
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Palek_PL ; 01-07-2013 o 21:04 Powód: dodanie link'a |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
|
Haczenie jest wynikiem złego wyregulowania popychacza w drążku manipulatora, tego popychanego "cynglem". Na jego końcu jest taki kawałek płaskiego metalu opierający się o kolejne zęby poszczególnych pozycji wybieraka. Te zęby są na plastikowej prowadnicy. Jak jest to źle wyregulowane, to trze o tę prowadnicę.
Elektromagnes słychać tylko przy wyciszonym radiu i to trzeba się dobrze wsłuchać. Nie bardzo sobie wyobrażam jak to może pracować z trzaskami i zgrzytami... BTW - nie wiem, czy ten typ wybieraków z mieszkiem nie ma przypadkiem innego systemu blokowania dźwigni. Może jest tam jakiś większy trzpień na elektromagnesie? Faktycznie u mnie jest bez porównania ciszej. W tym pokazanym prze mnie wybieraku ta blokada popychacza jest na prawdę nieduża i elektromagnes nie jest duży...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 01-07-2013 o 22:15 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam.Czyli jest możliwość wyregulowania tego eletromagnesu i popychacza...?Chce odswieżyc w ASO historie moich zgloszeń gwarancyjnych i palcem im wskazać ze było zgłaszane a nie zrobili.Ewentualnie podciagnąć to pod naprawe gwarancyjna G12.pzdr1
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FCP member
|
Jak coś haczy a nie powinno, to pewnie można podregulować. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Roboty z tym może być trochę, bo trzeba wyjąć wybierak łącznie z odpięciem linki do skrzyni a potem go ewentualnie rozebrać. Nie dziwię im się, że mówią TTTM...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#9 |
|
|
No właśnie tak mi sie wydawalo ze nie potrafią naprawic tego.Podchodza do Powershifta jak do jeża.Ostatnio jak mi zblokowalo skrzynie co zglosilem w ASO to rozlozyli ręce. Zadnych napraw tylko ewentualna wymiana*skrzyni jakby cos.Auto na nawete i do ASO.Bo komp nie wykazuje bledow.A ten stukot zglaszalem jeszcze na gwarancji i nic z tym nie zrobili.. pzdr!.
|
|
|
|