Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-07-2013, 18:09   #1
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Skandynawskie swiatła w polifcie

W [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] rozpocząłem dyskusję o swiatlach skandynawskich w polifcie.
Niby nie mozna miec automatycznych swiatel i skandynawskich... a jednak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ogólnie by mi to nie przeszkadzało gdyby nie 2 nieżądane efekty:
- przy ustawieniu na Auto i startowaniu silnika (FordPower), xenony zaświecają się na ułamek sek przed rozrusznikiem, gasną by znowu się zapalić po odpaleniu silnika
- Mimo ustawienia świateł w pozycji 0, po włączeniu elektryki i pozostawieniu otwartych drzwi, rozlega się dzwonek włączonych świateł.

Jako ze mamy tu do czynienia z poliftem to napisze jak sie zachowują światła przy włączonej elektryce (wciśniecie FordPower bez sprzęgła):
1. Pozycja 0 - LEDy świeca na maximum mocy
2. Pozycja pozycyjnych - LEDy świecą ze słabszą mocą (udają światła pozycyjne, w polifcie nie ma pozycji na W5W)
3. Pozycja mijania - LEDy świecą słabo, zapalają się xenony
4. Pozycja Auto - tu w zależności od ilości światła, jak jest jasno to jak w pkt 1, jak jest ciemno to jak w pkt 3.

Czy powyższy scenariusz oznacza ze mam włączone skandynawskie? Czy wyłączenie tej opcji pomoże mi wyeliminować te dwie rzeczy, które mi przeszkadzają?

PS. Swoja droga to sprytne rozwiązanie z tymi LEDami świecącymi słabiej jeśli świeca z mijania. Odpowiada to na często zadawane pytanie czemu LEDy świecą zawsze mimo, ze wg przepisów DRLe nie mogą świecić razem ze światłami mijania.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 07-07-2013 o 18:32
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2013, 20:49   #2
Pejotwroc
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2008
Domyślnie

Na mój gust nie masz świateł skandynawskich. Światła skandynawskie wymyślono w czasach kiedy nie było czegoś takiego jak oddzielne światła do jazdy dziennej. Teraz jak samochody mają fabrycznie ledy do jazdy dziennej to światła skandynawskie umarły śmiercią naturalną. Tryb skandynawski to coś takiego jak automatyczne zapalenie się świateł mijania przy uruchomieniu samochodu. Ty oczywiście tego nie masz. . Działają Ci automatyczne światła oraz nie świecą ksenony w ciągu dnia. A dlaczego mrugają przy zapaleniu silnika i dlaczego pipka przy otwartych drzwiach? Tego nie wiem. Może to już taka uroda forda :-)
Mi przeszkadza przy otworzeniu samochody przy pomocy pilota zapalenie się świateł pozycyjnych z przodu i tyłu na kilka sekund nawet wtedy jak jest słoneczny dzień. Niepotrzebna choinka.

Ostatnio edytowane przez Pejotwroc ; 07-07-2013 o 20:52
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania