![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Zbyszek
Model: FT 300
Silnik: 2.0 TDI 100 KM
Rocznik: 2006
|
Witam.
Potrzebuję pomocy w opisie zasady działania zaworu nagrzewnicy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (z elektrycznym zaworkiem)znajdującego się z tyłu pod parownikiem. Niestety zawór padł a tak dokładniej to pękły dwa plastikowe króćce do których montuje się węże z ogrzewania. Zawór też jest zardzewiały i nie zamykał dopływu gorącego płynu do nagrzewnicy. A jest to ważne bo tam jest parownik klimy i te gorące rurki grzeją zimne powietrze które idzie na tył auta. A to trochę niepoważne. Mam pytanie o zasadę działania tego zaworu tzn. czy jest sterowany bezpośrednio z wyłącznika z tyłu nad głową kierowcy czy idzie to jeszcze przez jakieś sterowniki. Czy można podpiąć na krótko i sterować dodanym dodatkowo wyłącznikiem? Ja w miejsce tego zaworu chcę zamontować zwykły manualny i po kłopocie. A klapami sterować ręcznie ale to trochę fuszerka i niewygodne. Siłownik klap też nie działa bo zębatka jest wytarta. Można by wyfrezować nową ale nie wiem czy wszystko będzie działało bo silniczek napędzający tą maszynę chodzi non stop. Powinien się wyłączyć w pozycji krańcowej .Chyba padło jakieś sterowanie nim. Proszę o poradę jak to rozwiązać tanim kosztem. Bump: Ostatnio edytowane przez zibi410 ; 09-07-2013 o 17:33 |
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Cytat:
Dawałem ogłoszenie na Forum, ale nie było chętnych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
I zasilony 12V powinien zadziałać...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-07-2013 o 17:46 |
|||
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Zbyszek