Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-09-2013, 12:48   #1
Massimuss
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Ford Focus Mk3 Kombi
Silnik: 1,6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Nowe kompletne sprzęgło ślizga się.

Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki. Pozwolę sobie założyć nowy temat gdyż nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Moje auto to Ford Focus 1,8 TDCi 100KM z 2004r. przebieg to 174000 km. Zakupiłem kompletny zestaw LUK - koło dwumasowe, docisk, tarcza, wysprzęglik. W starym komplecie skończyło się koło dwumasowe, więc przy okazji wymieniłem cały komplet. Odebrałem auto od Mechanika i zrobiłem jakieś 250-300 km. Zauważyłem że przy mocnym obciążeniu na biegach 3, 4 i 5 (gwałtowne przyspieszanie-np wyprzedzanie) sprzęgło się ślizga. Dzieje się tak powyżej 2000 obr/min. Dodam iż na zimnym silniku problem nie występuję. Ślizganie zaczyna się po rozgrzaniu silnika. Wycieków żadnych nie mam, auto było na wymianie kompletu u zaufanego i sprawdzonego mechanika. Jaka może być przyczyna takiego zachowania? Na starym komplecie takich problemów nie miałem. Niestety nie widzę jak inni Użytkownicy uporali się z tą usterką, choć wymieniane były takie przypadki. Jeśli ktoś z Was rozwiązał omawiany problem - proszę o informację.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Massimuss ; 28-09-2013 o 12:56 Powód: Uzupełnienie informacji
Massimuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2013, 14:53   #2
salom

Domyślnie Odp: Nowe kompletne sprzęgło ślizga się.

Trzeba sprawdzić luz łożyska oporowego, czy cały czas nie jest w pracy, i nie naciska na sprężynę dociskową sprzęgła, bo jak nie ma luzu, to bardzo szybko łozysko stanie i narobi sporo kłopotów. Jeżeli wszystko jest w porządku, to jest za cienka tarcza sprzegłowa. Trzeba dać o 0,5 mm grubszą, nie wiecej bo biegi nie będą wchodzić po wymianie na grubsza niż 0,5 mm.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2013, 13:52   #3
Massimuss
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Ford Focus Mk3 Kombi
Silnik: 1,6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Dziękuję Ci za sugestie i na pewno to sprawdzę z mechanikiem. Dziwne to trochę bo wszystkie elementy są nowe i specjalnie kupiłem zestaw LUK-czyli to co miałem na pierwszy montaż, bo sprawdziłem stare podzespoły-wszystko było Motorcraft i oznaczenia LUK. Czy jeśli uszkodzony byłby wysprzęglik/łożysko oprowe czy taka sytuacja nie miałaby miejsca cały czas - równiez na zimnym silniku? Dzieje się tak tylko po rozgrzaniu...

Ostatnio edytowane przez Massimuss ; 30-09-2013 o 13:53 Powód: błąd
Massimuss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2013, 15:49   #4
salom

Wysprzęglik i łożysko skoro jest nowe, to napewno nie jest uszkodzone, tylko przy zakładaniu cos może było niedokładnie złożone i nie ma luzu wymaganego między dociskiem a łożyskiem oporowym. Wtedy łożysko cały czas naciska na docisk i tarcza sprzęgłowa się ślizga. Jeżeli tego nie sprawdzisz, to tak jak pisałem wyżej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2013, 19:34   #5
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004

Witam,
To przykre gdy po naprawie pojazd nie działa tak jak powinien ale trzeba zadać sobie pytanie czy fachowiec zrobił wszystko prawidłowo, ja sam miałem Focusa z takim silnikiem 3 lata i przekonałem się że wielu ponoć dobrych i doświadczonych mechaników gubi się przy tych silnikach, w tym konkretnym przypadku procedura montażu sprzęgła przewiduje zastosowanie przyrządu przypominającego ściągacz do wstępnego naprężenia docisku sprzęgła, jak to wygląda w praktyce można sobie zobaczyć na YouTube pod adresem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oczywiście filmik pokazuje montaż sprzęgła w innym samochodzie ale zgodnie z procedurą serwisową w focusię z silnikiem 1,8 TDCi także powinno się tak montować sprzęgło w innym przypadku może dojść do uszkodzenia docisku nie wiem jak to zagrożenie wygląda w praktyce ale musi coś w tym być skoro wymyślono taką metodę montażu sprzęgła.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2013, 08:33   #6
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

sek w tym ze wg TIS ford przewiduje jedynie przyzad do centrowania tarczy, bez potrzeby wstepnego napinania sprezyn docisku
Odpowiedz

Tagi
focus , sprzęgło , tdci

Zasady postowania