![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-05-2013
Model: Fiesta
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2007
|
Co jakiś czas ubywa mi płynu chłodniczego. Jest tak, że jest 2 tygodnie ok , później nagle rano otwieram maskę i poziom jest na minimum lub lekko poniżej. W sumie dolałem tak już ok 1.5 litra od maja do października.
Pytanie czy jest to możliwe aby zapowietrzył sie układ? Czy może mam obawiać się najgorszego? Auto ma przejechane 70 tysięcy ( 1.6 TDCi, z 2007 roku ) , komputer niby też pokazał identyczny przebieg ( w sumie 2 komputery różne ) , dlatego trochę dziwne dla mnie, żeby już uszczelka poszła albo coś jeszcze gorszego. Dlatego zwracam się z prośbą do Was - może ktoś mi coś doradzi jak sprawdzić i co sprawdzić. Szukałem jak odpowietrzyć układ chłodzenia w mojej Fieście ale nigdzie nie znalazłem ani PDF-ów z serii "Sam naprawiam" ani żadnych pomocy innych w necie, na forach innych nic. Szukałem odpowietrzników ale też nigdzie nie widzę (albo jestem ślepy ). Czy ktoś mi powie jak to odpowietrzyć profesjonalnie w miarę? Zacznę może od tego i zobaczymy co się będzie działo. Dodam, że pod korkiem oleju nie ma żadnej musztardowej ani innej mazi, w zbiorniczku od płynu chłodzącego nic nie pływa, oleju nie bierze, olej czysty, ale jak dzisiaj rozgrzałem auto i odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego to pojawiły się delikatne pęcherzyki powietrza. CZy mam się zacząć bać czy odpowietrzenie pomoże? Pomóżcie koledzy proszę ;/ Ostatnio edytowane przez CrazyBoy ; 04-10-2013 o 09:52 Powód: na prośbę administratora |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Spróbuj zmienić korek od zbiorniczka wyrównawczego na drugi, nowy lub używany.Nie jest drogi, a może pomóc.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
|
Salomon ma dobry pomysł. Miałem taką sytuację w golfie 2 co tydzień auto mi się gotowalo z braku płynu, po wymianie korka wszystko wróciło do normy
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Przeżyłem to na własnej kieszeni. Dwa razy wymieniałem kiedyś w Audi uszczelke pod głowicą i to samo, wywalał płyn, objawy jak u kolegi. Za 70 zł kupiłem oryginalny nowy korek i po problemie.
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-09-2007
Model: Focus
Silnik: 1,6 ecoboost 150KM
Rocznik: 2011
|
Pierwsza sprawa to ciekawi mnie co masz na mysli pisząc ,ze komputer pokazał przebieg ...
W temacie ;zacznij od tyłu czyli sprawdz głowicę poprzez kontrolę zawartosci spalin w zbiorniku wyrownawczym.Jesli sa spaliny to masz odpowiedz.Szanujące się warsztaty robią to za ok30 pln.Diagnoza jest jednoznaczna bo nie ma prawa byc :spalin:w zbiorniku.Jak test będzie negatywny (brak spalin)to najgorsze masz za sobą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pzdr |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
artax rozumiem , że komputery też kłamią tak? To już nie wiem jak sprawdzać przebieg auta. To już chyba jakaś technologia przyszłości jest potrzebna sądząc po Twojej ironicznej odpowiedzi. Ale ok nie na ten temat jest ten wątek.
Płynu jak na razie jest ok, myślę , że jak po raz kolejny odpowietrzyłem to może w końcu wleciało gdzie trzeba, na tą zawartość spalin też będę się jakoś próbował umówić choć nie wiem czy ktoś mi to w mojej małej mieścinie wykona dobrze i czy w ogóle wykona. Zacznę tak jak radzicie - od wymiany korka. Od rzeczy najłatwiejszych i najtańszych do zrobienia. Jak coś się będzie działo to będę pisał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Nie jestem ironiczny tylko o jakim kompie piszesz ,ktory pokaże przebieg (rozumiem ,ze nie licznik)?W Fordzie raczej nie mozna sprawdzić faktyczniego przebiegu (niestety)poprzez kompa.Jesli wiesz jak to zrobić to napisz.
pzdr |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Nie chodziło mi o komputer pokładowy w aucie tylko komputer u diagnosty
pzdr |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
OK, to zapytaj diagnosty jak on to stwierdził .Wg mojej oceny to bzdura bo podlączając WDS nie jestes w stanie stwierdzić jaki jest przebieg(przyp.Ford).Sorry ale nie ma takiej mozliwosci bo wtedy osoby oszukujące na korekcie licznika były by łatwe do ustrzelenia.
p.s.Jesli sie mylę to proszę forumowiczow o uświadomienie mnie. pzdr Kolego nie czepiam się Ciebie tylko chcę poznać jak diagnosta sprawdził przebieg.Bez urazy. |
|
|
|