![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: fiesta
Silnik: 1,25
Rocznik: 96
|
Witam!!!
Od niedawna jestem posiadaczem fiesciny 1,25 16v.-skasowalem swoja benię,i musiałem cos do przemieszczania kupic. Silnik bierze olej-łyka litrami. Na 100km po miescie potrafi "wypic" 1l.oliwy,a co cikawe,silniczek wydaje się "zwawy",pali od kopa,nie ma znacznych spadków mocy,pod korkiem żadnej mażi,nawet nie kopci,jak na takie zużycie,ani się nie grzeję. Nie zostawia tłustej plamy oleju na parkingu,nie ma tez przedmuchów do filtra powietrza. Ostatnio cos zaczelo brzeczec, kolo kolektora wydech.i stracił trochu mocy,zaczol więcej zjadac benzynki,-lecz wczoraj u kolegi mechesa zdiagnozowalismy usterke- przewody cisnieniowe wychodzące z kolek do zaworu,poprostu na łaczeniach sie rozszczelniły,i spalinki,zamiast do egr-a rąbały do komory silnika,stąd spadek mocy,brzęczenie,itp. Co ciekawe po połaczeniu i przegazowaniu to samo. Prawdopodobnie przytkany układ wydechowy-tak stwierdził meches,bo po paru przegazuwkach,i po ponownym połaczeniu tych przewodów wszystko oki. [b]czy zatkany kat,lub tłumik,może miec wplyw na takie zurzycie oleju. Wiem ze najczęsciej przyczyną są pierscienie lub uszczelniacze,ale za nim się za to zabiorę,chcę jeszcze sprawdzic inne możliwosci-może przytkana odma-a może te typy tak mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)). Czekam na sugestię |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
spala olej przez pierścienie
moja fiesta 1.1 przy spokojnej jeździe prawie wcale nie bierze oleju a przy ostrej nawet 1.5 l na 100km
stasiek49 nie udzielam porad na PW Ostatnio edytowane przez stasiek49 ; 30-11-2013 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: FIESTA
Silnik: 1250 ZETEC S
Rocznik: 1997
|
Moje autko zaraz po kupnie, spalało około 5 litrów oleju w sezonie a teraz może 100- 200 gram,mam taki sam silnik,wymieniłem dekiel od wlewu oleju i nic nie dało i już sie zabierałem do wymiany silnika ale pochwaliłem sie tym staremu koledze- mechanikowi i po odpaleniu stwierdził że silnik 100 procentowy.Okazało się że mam zatkaną odmę ,sciągnoł wężyk z pokrywy zaworów,przebił cienkim śrubokrętem otwór i kazał wyczyścic filtr powietrza wraz z wkładem z gąbki- były skorupy jak ze starej patelni, zmieniłem tez olej na półsyntetyk i od tej pory okej.Kazał jeszcze dać mu dobrze po zaworach by przedmuchać ten układ. jeśli to jest to - to u mnie wylot rury wydechu był czarny i okopcony aż na zewnątrz gorzej jak w kominie a teraz jest szary.Opisałem to szczegółowo -dlatego że - tak błacha sprawa a ile kasy bym wydał- a straciłem tylko na pól basa,którego razem osuszyliśmy.Życze by było to samo.
|
|
|
|