![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 115km
Rocznik: 2008
|
![]()
Cześć,
wiem, że odpowiedzi na migającą kontrolkę świec żarowych jest wiele jednak żadna z nich nie opisuje dokładnie problemu takiego jak mój. Jednak zacznę od początku. Wczoraj z rana podchodzę wystawić foczkę zaczynam kręcić a ona nie chce odpalić odpuściłem patrzę a tu kontrolka zaczyna migać od świec. Zaczynam kręcić drugi raz niby zaskoczyła ale dosłownie na sekundę. Po kilku próbach zapalił i do końca dnia było ok (nie wiem jak dzisiaj bo jeszcze nie odpalałem) w opisywanych przypadkach użytkownicy pisali, że podczas jazdy kontrolka zaczęła migać inni o odcięciu mocy itp, a u mnie jak już zapalił to wszystko niby ok. Czytałem, że 95% migających sprężynek to pedał gazu. Jeśli ktoś miał tak jak u mnie to proszę o info co i jak.
Wykształcenie nie piwo. Nie musi być pełne ![]() Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 08-12-2013 o 12:38 Powód: Regulamin §13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
![]()
Kontrolka sygnalizuje wiele usterek. Może to być pedał gazu, problem z układem wtryskowym, czujnik wałka albo wału. Bez podłączenia do komputera nie dowiesz się.
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2003
|
![]()
Witam.Mam nadzieję, że problem już Ci się rozwiązał. Ja mam trochę podobne objawy. Dwa tygodnie temu przy próbie odpalenia zaczęła migać kontrolka świec żarowych. Poczytałem trochę na forum i zacząłem szukać rozwiązania problemu. Pierwszy pomysł - czujnik położenia wałka rozrządu. Znalazłem wymontowałem, przeczyściłem styki na złączce WD40 i zamontowałem i o dziwo odpalił.Myślałem, że po problem mam z głowy. Dodatkowo jako osoba zapobiegliwa kupiłem czujnik na wszelki wypadek i trochę zapomniałem o problemie.Niestety kilka dni temu znowu podobny objaw - auto nie odpala, sprężynka miga. Myślę sobie, trudno, wymienię czujnik i po sprawie, ale niestety wymiana nic nie dała. Znowu zacząłem przeglądać forum i wyczytałem jeszcze, że może to być pedał gazu, ale to raczej podczas jazdy. Napisz może jak u Ciebie rozwiązał się ten problem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
W ten sposób, możs to a może tamto wymienisz przysłowiowe pół samochodu, i problem zostanie. Teraz jest epoka komputerów, i bez nich ani rusz. Pojedż na komputer, a on prawdę ci powie.
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: 20-03-2008
Model: Focus mk1 kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115km
Rocznik: 2001
|
![]()
I nie daj sobie od razu wcisnąć, że padły wtryski i pompa bo to będzie świadczyło o tym, że w warsztacie chcą skroić Ciebie z kasy. Mnie facet próbował naciągnąć na prawie 6 tysi za zrobienie foki. Zabrałem ją do domu i będę sam ją naprawiał. Mam przynajmniej pewną diagnozę, że poszły końcówki wtryskiwaczy i jeszcze chciał mi wcisnąć, że zdycha pompa cr co wydaje mi się dziwne, bo do momentu awarii auto jeździło normalnie, a przy padającej pompie pierwszym objawem jest problem z odpaleniem. Życzę powodzenia i jak najniższych kosztów naprawy.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
![]()
W swoim tddi tez mialem taki przypadek ze 2 razy przy odpalaniu ze nie zalapal i migala kontrolka, ale jeszcze raz zaplon i wszystko okej. Mogl to byc moze tylko jakis chwilowy blad, moze czujnik polozenia walu, lub cos z pedalem gazu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() Zarejestrowany: 04-01-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 2000
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: 30-08-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2002
|
![]()
Mam czasami podobny problem. Wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam, rozrusznik kręci ale samochód nie odpala i zaczyna migać "sprężynka". Moim zdaniem to wina noszenia kluczyka od samochodu. Jak mam go z innymi kluczami to się magnesuje i wtedy immobilizer blokuje odpalenie. Wystarczy wyjąć go ze stacyjki, przetrzeć np. o spodnie i już wszystko jest w porządku. Gdzieś kiedyś w instrukcji przeczytałem że nie można nosić tego kluczyka z innymi kluczami albo ze zbyt dużym breloczkiem (metalowym) bo to powoduje namagnesowanie i problemy z rozkodowaniem przez immobilizer.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Imię: Piotr
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2003
|
![]()
Na razie nie udało mi się rozwiązać problemu migającej sprężynki. Dzisiaj wyjeżdżam, a popsuta foczka zostaje (a mieliśmy jechać razem...). Napiszę po powrocie jak już uda mi się zreanimować zwierzątko (mam nadzieję).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Imię: RAFAŁ
Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001
|
![]()
witam mam tez problem z migajaca kontrolka swiec zarowych ten problem obiawił mi sie podczas jazdy auto nagle straciło moc i zaczeła migac kontrolka swiec ziechałem na pobocze i odpaliłem auto jeszcze raz i ok ale to znak ze cos zaczyna sie dziac i nie wiem czy mam stawiac na pedał gazu czy na ftryski iakies małe podpowiedzi dziekuie
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
focus |
|
|