Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2013, 17:04   #1
neto
ford::average

Imię: Leszek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2007
Domyślnie Falowe dragania silnika w zakresie 1500-1800 obrotów.

Witajcie,

od kilku dni zauważyłem u siebie dziwne objawy. Na biegu jałowym w zakresie obrotów 1500-1800 silnik wpada w lekkie falowe drgania. Dzisiaj dodawkowo poczułem zapach paliwa w kabinie w trakcie jazdy. Po zatrzymaniu i zdjęciu pokrywy zobaczyłem że jeden z elementów przy kolektorze ssącym jest jakby zapocony. Na zdjęciiu zazanaczyłem miejsce zapocenia. Mokry też jest lejek od wlewu oleju, ale w jego przypadku nie jestem pewien czy podczas niedawnej zmiany oleju nie rozlało się trochę. Poniżej zdjęcie.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jakieś pomysły?

Ostatnio edytowane przez neto ; 15-12-2013 o 21:19
neto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2013, 21:38   #2
fazik3
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Falowe dragania silnika w zakresie 1500-1800 obrotów.

Nie wiem czy Ci to pomoże ale właśnie tutaj piszą coś o podobnych objawach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
fazik3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2013, 09:06   #3
neto
ford::average

Imię: Leszek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Falowe dragania silnika w zakresie 1500-1800 obrotów.

Dzisiaj rano zdjąłem pokrywę i przyjrzałem się jeszcze raz temu kolektorowi. Wygląda na to jakby od drgań poluzowała się rura, która ściśnięta jest tą opaską metalową. Może to tylko efekt uboczny drgań. Z podobnych wątków na forum wyczytałem, że przyczyną drgań może być dwumasa, wtryski, bądź poduszka silnika ta od strony rozrządu. Samochód sprawuje się normalnie, dwumasę miałem wymienianą jakieś 20 tys km temu. Obstawiam poduszę i tą będę chciał na dniach sprawdzić.
neto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania