Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2014, 18:06   #1
Jesoos
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Zegary - zimny lut lub mikropęknięcia na płytce wskaźników

Witam,

Posiadam Forda Focusa mk2 1.6 TDCI 90km z 2006r.

Mam dosyć spory problem, być może ktoś z was będzie w stanie pomóc:-)

Na zimnym silniku próbując oddpalić auto, nie ma żadnej reakcji na trzeciej pozycji kluczyka. Świeci się również kontrolka od immobilisera. O dziwo po uderzeniu w kierownicę, bez problemu udaje się odpalić auto. Do takiej samej sytuacji dochodzi w trakcie samej jazdy (nagle zapalają się wszystkie kontrolki, spadają obroty, pedał gazu w żaden sposób nie reaguje) - również pomaga w 90% uderzenie w kierownice.

Podjechałem do serwisu Forda, okazało się, że jest to albo zimny lut, albo na płytce od zegarów doszło do mikropęknięć, przez co nie ma czystego sygnału i być może immo szaleje.
W Fordzie polecili mi wymianę całych zegarów + przekodowanie kluczy, za jedyne 2700 (?!). Rozmawiałem z serwisantem i powiedział żebym rozejrzał się za dobrym elektrykiem, może on coś zaradzi.

Teraz pytanie: czy ktokolwiek z was spotkał się z takim problemem, jeżeli tak to czy jest to rzecz do zrobienia bez problemu dla elektryka, czy może można to zrobić samemu (nie powiem, że specem nie jestem...). Znacie może jakiegoś elektryka, który ogarnąłby temat, najlepiej w okolicach Opola?
Byłbym MEGA wdzięczny za jakąkolwiek pomoc,

Pozdrawiam serdecznie,

Ostatnio edytowane przez Jesoos ; 15-01-2014 o 19:04
Jesoos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2014, 18:39   #2
marianex100
ford::beginner

Model: c max
Silnik: 1,6TDCi 90 KM.
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Problem z zegarami - zimny lut lub mikropęknięcia na płytce wskaźników

Witam użyj szukaj:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
poczytaj
marianex100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2014, 20:07   #3
Jesoos

Domyślnie Odp: Problem z zegarami - zimny lut lub mikropęknięcia na płytce wskaźników

Witam,
Nie wiem czy do końca przeczytałeś, ale nic nie napsiałem o problemie z licznikiem... Szukałem również na forum i znalazłem jeden temat, który jest już zamknięty (sprzed prawie 3 lat).
Stary 14-01-2014, 21:05   #4
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Jeśli jest poprawa po uderzeniu w kierownicę, to może wadliwa jest pętla IMMO na stacyjce. Jest tam wtyk czteropinowy do sprawdzenia, albo w samej pętli coś nie łączy. Nie wiem czy to się psuje, może inni podpowiedzą.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2014, 21:13   #5
marianex100

Model: c max
Silnik: 1,6TDCi 90 KM.
Rocznik: 2005

Podłącz pod komputer i odczytaj błędy
marianex100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2014, 00:17   #6
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Jesoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
Nie wiem czy do końca przeczytałeś, ale nic nie napisałem o problemie z licznikiem... .
Raczej napisałeś (no chyba, że dla Ciebie zegary i liczniki to co innego):

Cytat:
Napisał Jesoos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podjechałem do serwisu Forda, okazało się, że jest to albo zimny lut, albo na płytce od zegarów doszło do mikropęknięć, przez co nie ma czystego sygnału i być może immo szaleje.
W Fordzie polecili mi wymianę całych zegarów + przekodowanie kluczy, za jedyne 2700 (?!).,
Generalnie immo jest zaszyty w liczniku. Jeżeli problem rzeczywiście został prawidłowo w ASO zdiagnozowany to raczej czeka Cię wymiana licznika- wymiana na używany, znacznie lepiej wyglądający poliftowy licznik z małym wyświetlaczem (wersje z dużym są towarem deficytowym w związku z czym na znanym portalu aukcyjnym mają odpowiednio wyższą cenę) i kodowanie kluczy z pomocą jednego z naszych Kolegów z forum wyniesie Cię 1/10 ceny, którą usłyszałeś w ASO. Nie wiem czy uda Ci się znaleźć kogoś, kto się na tym zna i w tej cenie zajmie się grzebaniem w liczniku w poszukiwaniu zimnych lutów, mikropęknięć czy jeszcze czegoś innego. Również zatem sugeruję poczytać wskazany temat o wymianie zegarów.

W pierwszej kolejności należałoby jednak, tak jak pisali wyżej Koledzy, odczytać błędy, jak samochód znowu zaprotestuje i sprawdzić połączenia kablowe między licznikiem a odbiornikiem immo w stacyjce oraz stan pinów w złączu licznika poprzez które komunikuje się z odbiornikiem (pin 3 i 5 w złączu licznika). Odbiornik ten zresztą komunikuje się jeszcze z GEMem i jest do niego przyłączona masa (odpowiednio pin 1 i 2 na jego wtyczce- pozostałe dwa przewody biegną do licznika). Może problem jest właśnie z masą tego odbiornika. Natomiast w mikropęknięcia płytki licznika nie chce mi się wierzyć, już szybciej zimny lut.
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2014, 00:50   #7
Jesoos

Piękne dzięki wszystkim za pomoc. Ogarnę tematy z licznikami i zobaczę co uda mi się zdziałać;-)
Jeżeli znacie kogoś w okolicach Opola, kto będzie w stanie zająć się kodowaniem i wymianą to również byłoby super;-)
Pozdrawiam!
Stary 17-01-2014, 22:56   #8
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Jeżeli znacie kogoś w okolicach Opola, kto będzie w stanie zająć się kodowaniem i wymianą to również byłoby super;-)
Pozdrawiam!
tedi_k z tego forum w Katowicach. Temat wymiany i programowania ogarnie bez najmniejszego problemu.

Autostradą śmigniesz nawet nie zauważysz kiedy.

Te liczniki w naszych autach słyną z zimnych lutów, także warto zmienić na młodszy, poliftowy.

Szukaj takiego z mniejszym przebiegiem niż Twój, bo o ile podnieść przebieg łatwo, to obniżyć już nie.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 09:51   #9
Jaculek66

Imię: Jacek
Model: Focus mk.2
Silnik: 1,6 TDCi

Cytat:
Piękne dzięki wszystkim za pomoc. Ogarnę tematy z licznikami i zobaczę co uda mi się zdziałać;-)
Pozdrawiam!
Sytuacja opanowana? Mam ten sam problem.
Jaculek66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 10:15   #10
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Zegary - zimny lut lub mikropęknięcia na płytce wskaźników

Samo się na pewno nie naprawi. Koszty naprawy tych liczników są podobne do kosztów wymiany. Jednak po wymianie (na poliftowy) mamy licznik zdecydowanie mniej podatny na podobne "fochy"...
Odpowiedz

Zasady postowania