![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam,
Posiadam Forda Focusa mk2 1.6 TDCI 90km z 2006r. Mam dosyć spory problem, być może ktoś z was będzie w stanie pomóc:-) Na zimnym silniku próbując oddpalić auto, nie ma żadnej reakcji na trzeciej pozycji kluczyka. Świeci się również kontrolka od immobilisera. O dziwo po uderzeniu w kierownicę, bez problemu udaje się odpalić auto. Do takiej samej sytuacji dochodzi w trakcie samej jazdy (nagle zapalają się wszystkie kontrolki, spadają obroty, pedał gazu w żaden sposób nie reaguje) - również pomaga w 90% uderzenie w kierownice. Podjechałem do serwisu Forda, okazało się, że jest to albo zimny lut, albo na płytce od zegarów doszło do mikropęknięć, przez co nie ma czystego sygnału i być może immo szaleje. W Fordzie polecili mi wymianę całych zegarów + przekodowanie kluczy, za jedyne 2700 (?!). Rozmawiałem z serwisantem i powiedział żebym rozejrzał się za dobrym elektrykiem, może on coś zaradzi. Teraz pytanie: czy ktokolwiek z was spotkał się z takim problemem, jeżeli tak to czy jest to rzecz do zrobienia bez problemu dla elektryka, czy może można to zrobić samemu (nie powiem, że specem nie jestem...). Znacie może jakiegoś elektryka, który ogarnąłby temat, najlepiej w okolicach Opola? Byłbym MEGA wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, Pozdrawiam serdecznie, Ostatnio edytowane przez Jesoos ; 15-01-2014 o 19:04 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-04-2008
Model: c max
Silnik: 1,6TDCi 90 KM.
Rocznik: 2005
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Witam,
Nie wiem czy do końca przeczytałeś, ale nic nie napsiałem o problemie z licznikiem... Szukałem również na forum i znalazłem jeden temat, który jest już zamknięty (sprzed prawie 3 lat). |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Jeśli jest poprawa po uderzeniu w kierownicę, to może wadliwa jest pętla IMMO na stacyjce. Jest tam wtyk czteropinowy do sprawdzenia, albo w samej pętli coś nie łączy. Nie wiem czy to się psuje, może inni podpowiedzą.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-04-2008
Model: c max
Silnik: 1,6TDCi 90 KM.
Rocznik: 2005
|
Podłącz pod komputer i odczytaj błędy
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2011
Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Cytat:
W pierwszej kolejności należałoby jednak, tak jak pisali wyżej Koledzy, odczytać błędy, jak samochód znowu zaprotestuje i sprawdzić połączenia kablowe między licznikiem a odbiornikiem immo w stacyjce oraz stan pinów w złączu licznika poprzez które komunikuje się z odbiornikiem (pin 3 i 5 w złączu licznika). Odbiornik ten zresztą komunikuje się jeszcze z GEMem i jest do niego przyłączona masa (odpowiednio pin 1 i 2 na jego wtyczce- pozostałe dwa przewody biegną do licznika). Może problem jest właśnie z masą tego odbiornika. Natomiast w mikropęknięcia płytki licznika nie chce mi się wierzyć, już szybciej zimny lut. |
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Piękne dzięki wszystkim za pomoc. Ogarnę tematy z licznikami i zobaczę co uda mi się zdziałać;-)
Jeżeli znacie kogoś w okolicach Opola, kto będzie w stanie zająć się kodowaniem i wymianą to również byłoby super;-) Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Autostradą śmigniesz nawet nie zauważysz kiedy. Te liczniki w naszych autach słyną z zimnych lutów, także warto zmienić na młodszy, poliftowy. Szukaj takiego z mniejszym przebiegiem niż Twój, bo o ile podnieść przebieg łatwo, to obniżyć już nie.
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus mk.2
Silnik: 1,6 TDCi
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Samo się na pewno nie naprawi. Koszty naprawy tych liczników są podobne do kosztów wymiany. Jednak po wymianie (na poliftowy) mamy licznik zdecydowanie mniej podatny na podobne "fochy"...
|
|