Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2014, 23:29   #1
sushiko
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie Brak komunikacji bt/vc travelpilot ex

Przeszukałem prawie cały internet :-) ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu. A więc do początku:

Posiadam radio Blaupunkt Travelpilot EX, na różnych forach piszą, że radio nie ma wbudowanego modułu bluetooth a tylko zewnętrzny dostawiany. W myśl tej zasady rozkręciłem schowek i mym oczom ukazał się moduł bluetooth 7M5T-19G488-BD. Dalej w podsufitce znalazłem miejsce na mikrofon który również jest na miejscu. Wyciągnąłem radio i w kostce wszystko wygląda ok.

Naciskam guzik słuchawki na radiu, wyskakuje komunikat: "Connecting to bluetooth / voice control device! Please wait". Po chwili otrzymuje "No link to phone available" - wciskam klawisz ESC - wyskakuje "No phone". Włączam bluetooth w telefonie, szukam i nic nie znajduje. Wchodzę w ustawienie bluetooth-a i mam dwie opcje:
"REJECT ALL ... NO"
"BLUETOOTH ... OFF"

Za cholerę nie mogę zmienić żadnej z opcji, i bluetooth-a przełączyć na ON

Myślę sobie może się zacięło - wykręciłem moduł i tak dzień przeleżał w domu. Odpalam radio bez modułu - wyskakuje komunikat że moduł nie znaleziony, podpinam, szuka, szuka i otrzymuje wyżej wymienione hasło "No link to phone available". Może mam za nowy telefon, biorę Nokię E51, C6, Sony Experia Neo V, Samsung-a Solid Base i nic, żaden bluetooth nie wykrywa FORD AUDIO.

Sam nie wiem co dalej, wszystkie bezpieczniki od osprzętu audio i nawigacji sprawdzone i wymienione, dalej jak bluetooth nie działał tak nie działa. Załączam na dole kilka zdjęć.

Jestem zdeterminowany do tego aby ten system jednak był sprawny. Dużo jeżdżę samochodem, myślę o zmianie radia, może to pomoże - bo te travelpiloty nie są jakieś super ekstra. Tylko czy to pomoże?

Może jest jakaś mądra głowa która ogarnie temat. Z góry dzięki za pomoc.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sushiko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2014, 00:50   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Brak komunikacji bt/vc travelpilot ex

Cytat:
Napisał sushiko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..."BLUETOOTH ... OFF"

Za cholerę nie mogę zmienić żadnej z opcji, i bluetooth-a przełączyć na ON
...
Wygląda na padnięty moduł BT/VC.
Trzeba zrobić diagnostykę choćby FORscanem i zobaczyć co moduł powie...
Stary 26-04-2014, 11:19   #3
sushiko

Imię: Wojtek
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wygląda na padnięty moduł BT/VC.
Trzeba zrobić diagnostykę choćby FORscanem i zobaczyć co moduł powie...
Tedi dzięki za informację, akurat mam kumpla który posiada ELM327 to podepnę się dzisiaj i dam znać czy moduł sprawny. Masz może informację na temat gdzie w FORscanie szukać opcji sprawdzenia modułu?

Jest jeszcze jedna opcja - gdy odłączyłem moduł od radia to na wyświetlaczu w opcjach BLUETOOTH ciągle jest na OFF ale opcja REJECT CALL zmienia się na ALL,
sushiko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2015, 00:39   #4
ander000
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Galaxy MK3
Silnik: 2,0
Rocznik: 2008

Witam,

mam identyczny problem. Nikt nie napisał rozwiązania - w czym był problem?

Zauważyłem, że na module jest marker (na moim również) może to oznaczać ze diagnozowano go w ASO, stwierdzono uszkodzenie i nie naprawiono (być może z powodu dodatkowych kosztów)

Może ktoś ma schemat podłączenia takiego modułu? We wtyczce są 3 rzedy pinów z czego jeden, dolny rząd jest nieużywany.

ander000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2015, 15:28   #5
artek12

Imię: ARTUR
Model: FORD S-MAX
Silnik: TDCI

Witam, czy zna ktoś rozwiązanie problemu z komunikacją? U mnie w S-maxie występuje ten sam problem. Czy rzeczywiście może to być uszkodzenie modułu bluetooth?
artek12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania