![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-05-2012
Model: Transit
Silnik: 2.5D
Rocznik: 1999
|
Witam,
pacjent to Ford Galaxy mk2 2000r. z silnikiem 1.9 TDI i skrzynią Jatco Usterka polega na tym, że w czasie postoju np.na światłach ,lewarek w pozycji D auto zaczyna poszarpywać , po przełączeniu na 2,3,4 i półautomat również szarpie.W pozycji P,N i R wszystko jest w porządku.Co ciekawego mogę napisać ,to to ,że po zaciągnięciu hamulca ręcznego i puszczeniu hamulca "nożnego" auto przestaje szarpać .VCDS nie pokazuje żadnych błędów ,w blokach pomiarowych po naciśnięciu hamulca zmieniają się wartości,jedyna rzecz co mnie zastanawia:w grupie 6,pierwsze okienko pokazuje wartość -30 ,co jest dość dziwne dla mnie Skrzynia przeszła gruntowny remont ok 1 rok temu w Mysłowicach ,niestety gwarancja była tylko na pół roku ,po tej naprawie przejechała ok 20,000km, wycieków brak Czy taka usterka wskazuję na kończące się sprzęgło ?,czy "labirynt" nadaje się do czyszczenia? Czy dynamiczna wymiana oleju może pomóc ? Bardzo proszę o jakieś sugestie Pozdrawiam Bartek Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 15-06-2014 o 22:48 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
sprawdz jaki kolor i zapach ma olej..
wogole nie ma bledow, informacji ze skrzyni ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za odpowiedz
Błędów w skrzyni nie ma Oleju jeszcze nie sprawdzałem Diagnoza padła na zabrudzony sterownik hydrauliczny ,niestety nie mogę nigdzie znaleźć PDFa z rysunkami ,gdzie maja być kulki i zaworki (takiego automata jeszcze nie rozbierałem) |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
moze jakiś zaworek się zawiesił, trzeba przeanalizowac, które odpowiadaja za te biegi, które ci źle pracują.
Skrzyni była obsługiwana zgodnie z przebiegiem? Auto użytkowanie normalnie, czy ktoś lubi rozpedzać je z gazem w podłodze ub ciągał przyczepki? (gotujacy sie olej) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za odpowiedz
auto normalnie eksploatowane ,nie ciągało żadnych przyczep Sterownik będę wyciągał ,ale ze względów bezpieczeństwa wolałbym mieć schemat "labiryntu". Nie wiesz ,gdzie mogę znaleźć taki schemacik Rok temu skrzynia była robiona w Mysłowicach ,wymieniane tarczki ,obudowa skrzyni (wydaje mi się że zostałem naciągnięty ,w kilu miejscach były pozrywane gwinty (łączenie się połówek),firma dała mi stare części ze środka jak i uszkodzone obudowy),olej,filtr i coś jeszcze ,zapewne do "labiryntu" nikt nie zaglądał i teraz są efekty.Naprawa kosztowała ok 4000 pln ,tak więc nie mało ,ale drugi raz auta już tam nie zawiozę |
|
|
|