![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
|
Witajcie ,zamierzam kupic mondeo mk3 z uszkodzonym wstecznym, wyglada na to że padła taśma ale zanim podejme decyzje musze byc pewny jaka skrzynia tam jest, jakby mi ktos mógł po VINie rozszyfrować bylbym wdzięczny WF0WXXGBBW4C88173
Ewentualnie jakies rady co przy okazji naprawy warto wymienic, oczywiscie poza olejem i filtrem. Z góry dzięki i pozdrawiam Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 28-06-2014 o 08:18 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-06-2013
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzieki wielkie, ewentualnie na co zwrocic uwage przy naprawie ,przyokazji co sprawdzić,(ostatni autonat naprawiałem w scorpio 97) ta pewnie jest ciut bardziej skomplikowana
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-06-2013
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007
|
Żeby nie przepłacać, najpierw sprawdź, czy przypadkiem brak wstecznego nie wynika z tego że ktoś przy wymianie oleju zamiast korka wlewu odkręcił śrubę mocowania mechanizmu wybieraka, wtedy też jest taki objaw. W takim przypadku warsztat naprawiający skrzynie jest w stanie zrobić naprawę za parę stówek. Dalej to już cena rośnie, bo jak piszesz może być taśma, konwerter, tarczki, czy co tam jeszcze.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sruba wyglądała na nie ruszaną, podobno stalo sie to podczas cofania.
Oriętuje się ktoś ile sobie życzą za taśmę ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Banalne pytanie mam, gdzie w tej skrzyni znajduje sie śruba do poziomu oleju ?
Skrzynia po wrzuceniu wstecznego minimalnie reaguje, czuc delikatne szarpnięcie obroty ciut spadają, teraz pytanie do tych co naprawiali, czy taSme napina tłok tak jak w starych fordowskich skrzyniach,bodajze a4ld, czy w inny sposób? Jesli tak to czy jest do niego dostęp z zewnątrz, czy jednak trzeba rozbierać skrzynie? Ostatnio edytowane przez fixmax ; 28-06-2014 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wczoraj dokładnie wszystko poobczajałem, jednak śruba była odkręcana(wczesniej nie na tą patrzyłem ), tylko nie wiem czy ostatnio i to jest powód, czy kiedyś i zostało to naprawione, wiem że gdzieś jest firma co podobno naprawia tą usterkę bez wyciągania skrzyni, zacząłem się zastanawiać jak oni to robią, niestety nigdzie nie snalazłem dokładnego opisu albo przekroju tej skrzyni.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
W związku że wszyscy aż rwali się do odpowiedzi to postanowiłem sam się wziąć za naprawe taśmy, poczytałem troche pooglądałem skrzynie dookoła i okazało się że wsteczny bieg załącza serwo, do którego jest dostęp od zewnątrz, marny ale po opuszczeniu ciut poduszki da się wszystko odkręcić. Naciskając na tłok nie czułem oporu który powinna dawać taśma,zchodził do oporu. Wtedy byłem prawie pewny że taśma spadła albo jej ktoś pomógł, ewentualnie pękła. Odkręciłem osławioną śrubę ,paluch do środka i tasma wymacana, spadła sobie. śrubokręt drut i troche sprytu i udało się ją na miejsce wciągnąć. Pozostała niepewność czy nie jest zerwana, ale otym póżniej się przekonałem. Wszystko działa jak należy. Pewnie gdyby nie to że bardzo daleko mam do firmy która ten trik robi za 500zł to bym pojechał ,zapłacił i sie cieszył, a tak spróbowałem i sie udało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
No to gratulacje Rafał, po nitce do kłębka, troche pomyślunku, i da radę. Polak potrafi.
|
|