Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-07-2014, 22:17   #1
domcio181
ford::amateur

Model: C-MAX FX SILVER
Silnik: 1.6 16V 100 KM
Rocznik: 2004
Exclamation Dziwna przypadłość po wymianie świec - wypadający zapłon, kable WN?

Witam,
Dzisiaj zabrałem się za wymianę świec zapłonowych w moim c-max'ie 1.6 Duratec 100 km 2004 r. . Wszystko niby było ok., odkręciłem stare świeczki, wkręciłem nowe, oryginalne Motocraft o tym samym numerze, pozakładałem przewody i myślę sprawdzę. Gdy odpaliłem do moich uszu dobiegł mocno metaliczny dźwięk, właściwie stukanie, jednym słowem nie pracował na wszystkich cylindrach (nierówna praca). Dodałem troszkę gazu, mówię może musi się dostosować do nowych parametrów, dostosować mieszankę, ale nic, nawet na chwilę nie zaskoczył na wszystkie cylindry. Zacząłem wykręcać i wkręcać od nowa, założyłem stare świece i to samo, a wręcz czasem jeszcze gorzej. Za którymś entym razem na nowych świecach wreszcie zaskoczył na wszystkie gary, ale na wolnych słychać było takie lekkie cykanie/stukanie coś jak wypadanie zapłonu (dokładnie nie jestem w stanie określić, ale chodzi na wszystkich cylindrach i po dodaniu gazu ustaje gdy są wyższe obroty od wolnych, ale pewnie jest jakiś brak mocy). Poprawiło się po mocnym wciśnięciu części przewodu kabla WN do główki. Pytanie do was co to może być. Według mnie kable WN, bo po mocnym wciśnięciu wyjętego kabla w ręce do główki było lepiej. Kable wpinane książkowo miejscami. Pomóżcie, bo cały dzień się głowie.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 01-07-2014 o 23:18
domcio181 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2014, 23:03   #2
jaceks
ford::professional

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Dziwna przypadłość po wymianie świec - wypadający zapłon, kable WN?

Mogłeś uszkodzić kabel podczas wyciągania. Nic nie jest wieczne - kable też się czasem wymienia. Nie kupuj najtańszych chińczyków - skąpy dwa razy płaci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na odpalonym silniku, wyciągaj pojedynczo kabel od świecy. Jesli przy którymś cylindrze nie zauważysz pogorszenia pracy - w tym układzie jest coś nie tak.
Ostateczność to wymiana cewki - zużywa się tak samo jak wszystko inne i czasem ma już dość.
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania