Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-09-2004, 13:15   #1
hubcza
ford::amateur

Domyślnie Lubryfikacja

Czesc !

Zdecydowalem sie napisac bo mam pewien problem nie do konca rozwiazany i po cichu licze ze dostane na niego odpowiedz. Tak wiec ...

Czy slyszeliscie moze o tym ze silniki forda moga miec zalozona instalacje gazowa bezwiekszych problemow o ile beda mialy zainstalowany system lubryfikacyjny ?

Wiem ze nie ladnie pisac postow cos reklamujacych wiec na tym zakoncze a jesli temat sie rozrosnie pociagnego dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam Hubert

hubcza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2004, 13:24   #2
kris
ford::average

Domyślnie

a co to ??
Stary 02-09-2004, 14:00   #3
Skolmi
ford::expert

Model: Focus, Fusion
Silnik: PNDD + LPG, FXJA + LPG
Rocznik: 2018, 2006
Domyślnie

Lubryfikacja czyli smarowanie, ale ja również dołączam się do prośby o wyjaśnienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Stary 02-09-2004, 14:50   #4
hubcza

Domyślnie cd ...

Witam !

zdecydowalem sie napisac o tym na forum forda bo jak sie dowiedzialem pojazdy te z instalacja gazowa maja duze problemy - tzn poprostu je maja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

System lubryfikacyjny ma na celu zabezpieczyc silnik przed "gazem". Chodzi tu o takie rzeczy jak zabezpieczenie zaworow ssacych przed wplywem paliwa, glowicy, cylindrow oraz pierscieni. System lubryfikacyjny to zestaw 2 pojemnikow 1 z plynem lubryfikacyjnym 2 pelniacy role dozownika. Poprzez rurki dawkuje do kolektora ssacego plyn i tam miesza sie z paliwem.

Urzadzenie to jest powszechnie uzywane w australii. stad tez pochodza systemy tego typu. Ten ktory ja znalazlem i chce importowac tez stamtad pochodzi.

Jezeli chodzi o sprawy techniczne to po niedzieli ze bedize gotowa juz strona na ten temat ale adres napisze jak ja dokoncze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

P.S. Sluze wszelka informacja na ten temat jesli kogos to zaciekawi.

Pozdrawiam Hubert
Stary 02-09-2004, 17:56   #5
hubcza

Domyślnie

przepraszam ale odpowiedz napisalem pod tematem cd ...
pomylily mi sie przyciski ;/

Pozdrawiam Hubert
Stary 02-09-2004, 20:07   #6
Jacek
Administrator

Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
Domyślnie

No to polaczylem te tematy... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
[Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??]

Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie...
Jacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2004, 07:30   #7
foo
ford::beginner

Domyślnie

na razie brzmi tak sobie, ale poczytam szczegoly 8-)
Stary 03-09-2004, 15:49   #8
barabasz

Model: omega
Silnik: 3,0v6
Rocznik: 1998
Domyślnie

dziwna ta cala lubryfikacja rozne silniki Forda maja przejechane po kilkaset tysiecy kilometrow na gazie i zadnych problemow a tu nagle lubryfikacja bo sie silnik rozpadnie
ja zakladalem gaz w lipcu i pytalem o nia to mnie gazownik wysmial i pytal czy to dwusuw
ze chce lac jakis olej do komory spalania jak by to byla jakas zalecana rzecz to by wszyscy gaziarze ja zakladali

ale rozglądam się za Mondeo lub Focusem.
barabasz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2004, 19:39   #9
hubcza

Domyślnie

ech

na poczatku tez myslalem ze mixol wystarczy ale to nie mixol i byc nim nie moze. To jest pewnego rodzaju dodatek do paliwa i nie dziala w taki sposob jak olej. W 4 suwie smarowanie jest od dolu wiec po co smarowac jeszcze. Do silnikow diesla wlewany moze byc bezposrednio do baku i po wymieszaiu sie z paliwem bedzie dawkowany. W przypadku benzyny tak niestety byc nie moze.

Jezeli chodzi o silniki forda to sie zgodze ze maja zagazowane silniki i duzo przejechaly ale nie wszystkie. czesc po przejechaniu 40 czy 50 tys musza przejsc remon z tego powodu.
W focusach podobno nalezy to stosowac przy glowicach ceramicznych bo temepratura spalania gazu (wyzsza niz benzyny) najpierw doprowadza do mikropekniec a potem nieszczelnosci silnika.

To ze gazownik tak powiedzial nie dziwi mnie. Wiekszosc tak do tego podchodzi. A ich wiedza o tym jest jak widac rownie nie duza jak swiadomosc uzytkownikow o tym ze cos takiego w ogole istnieje.

Jak dotad znalazlem jednego, ktory sprowadza to na wlasna reke z holandii - widac sie do tego przekonal w jakis sposob.

Pozdrawiam Hubert
Stary 06-09-2004, 10:28   #10
Nielot

Imię: Artur
Model: B-Max Titanium
Silnik: 1,0 ecoboost 125
Rocznik: 2013
Domyślnie

Chciałbym trochę wyjaśnić co paliwa smarują w silnikach.Tak w zasadzie to nie wiele oczywiście układ paliwowy czyli wtryskiwacze ,pompę paliwa w zbiorniku itp. ale jest pwien cwancyk.Kiedyś etyliny jako dodatek antystukowy miały czteroetylek ołowiu który po spaleniu dawał tlenek ołowiu który to właśnie tworzy warstwy ochronne ale i zatyka katalizator.W bezołowiowej mamy inne dodatki np. związki fosforu które robia dokładnie tak jak kiedyś czteroetylek ołowiu ale nie rujnują katalizatora, a w gazie nie ma nic i dlatego często trzeba stosować lubryfikację.Resztę napiszę później bo muszę pracować.
Nielot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania