![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-07-2014
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 98
|
Witam.
Pytanie może trochę banalne - jak zdemontować pokrętło kontroli siły nawiewu/klimatyzacji w panelu sterowania nawiewem. Jest to klimatyzacja manualna, pozostałe pokrętła (od temperatury i to od kierunku) zeszły bez problemu, kiedy pociągnąłem je do siebie, a to jedno od siły (odpowiedzialne również za włączanie/wyłączanie klimy po wciśnięciu) nie daje się zdjąć. Szukałem na forum, ale nie było nigdzie info, najwidoczniej nikt z tym takich problemów nie miał. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, ponieważ nie chciałbym niczego uszkodzić. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo IV
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 12
|
Demontujesz jak pozostałe, z wyczuciem nic na silę
|
|
|
#3 |
|
|
Sęk w tym, że właśnie nie da się jak pozostałe. Pokrętła od temperatury oraz kierunku nawiewu są ponasadzane na takie małe, plastikowe "patyczki" (nie wiem jak się to dokładnie nazywa) i jak pociągnie się je do siebie - schodzą z nich. Pokrętło regulacji siły nawiewu (u mnie jest to również włącznik klimatyzacji - manualna) działa na kliknięcie (wcisnę - załącza klimę, wcisnę wyłącza) i jest inaczej nasadzone (jak poodginałem plastiki to widać było, że siedzi na plastikowym walcu czarnego koloru, który się obraca), i dlatego też nie mogę go zdjąć tak jak pozostałe, a nie chcę szarpać, aby czegoś nie połamać.
Dlatego zwracam się ponownie z prośbą do tych, którzy również mają manualną klimę i demontowali ją - jak zdjeliście pokrętło siły nawiewu/załączania klimy? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Nie demontowałem nigdy pokręteł ale czytałem, że zdejmuje się cały panel czyli zespół wszystkich pokręteł. Może od tyłu jest dostęp do jakiegoś elementu mocującego?
Pozdrawiam Bump: Sięgnąłem po książkę "Sam naprawiam ...", gdzie Pan Etzold stwierdza: "Zdjąć pokrętło", zarówno w odniesieniu do wyłącznika dmuchawy jak i do regulatora temperatury czyli pokrętło lewe i prawe. O środkowym pokrętle nie ma ani słowa. Myślę, że Tobie chodzi o lewe pokrętło. Pozdrawiam
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi.
Co do książki - to jest dokładnie tak, jak piszesz Emmm. Też mam tą książkę i sądziłem, że będzie to bułka z masłem, a się okazała, że to ostatnie pokrętło w wersji z kilką manualną wcale nie schodzi jak pozostałe. Książka zawiodła i dlatego skierowałem pytanie tutaj. Tvardy - a jak go wypiąć z tego zatrzasku, bo prawdopodobnie z tym właśnie mam problem? Rozebrałem wczoraj całą kolumnę przednią, wykręciłem panel i chciałem wyciągnąć sam przełącznik w czarnej obudowie znajdujący się za pokrętłem siły nawiewu (chcę wymienić słynną "zieloną gumkę", która się rozpuściła już dawno temu). Odkręciłem torxa, obróciłem - przełącznik się poluzował, ale z racji tego, że w żaden sposób w/w pokrętła nie dałem rady odczepić od panelu - nie mogłem go wyjąć (blokuje z drugiej strony). Jeżeli masz możliwość wykonać fotki i pokazać mi jak zdemontować to jedno, konkretne pokrętło, abym mógł wyjąć przełącznik, będę bardzo wdzięczny.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Tvardy - widzę, że pisaliśmy w tym samym momencie. Dzięki za foty.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Jak masz odkręcony przełącznik to pociągnij go to pokrętło powinno zejść. W poście wyżej masz foty.
Chyba, że ktoś go przykleił? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No właśnie tak zrobiłem i tylko jedno pytanie - czy podważałeś jakoś samo pokrętło, żeby je zdjąć (lub czy jest na to jakiś patent)? Właśnie tego pokrętła nie mogę zdjąć w żaden sposób (trzyma mocno, nie chce puścić), a nie chcę połamać tego mechanizmu obrotowego. Resztę robiłem dokładnie tak, jak napisałeś.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Ciągnąć za samo pokrętło też powinno zejść ono ma jeden mały zatrzask na dole
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/eef18eb38f73.jpg |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Rozumiem. W takim razie będę jeszcze próbował. Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy, bo rozbierając konsolę zobaczyłem, że jest w paru miejscach popodklejana silikonem (jakby ktoś kiedyś rozbierał i nie do końca mógł ją potem złożyć do kupy). Zastanawiam się czy jest możliwość, że ktoś nababrał silikonu lub kleju pod przełącznik i dlatego nie mogę go teraz zdjąć w żaden sposób. Patrząc na fotkę i z tego co piszesz, to jego demontaż nie powinien stanowić większego problemu, a już drugi dzień dziadostwo nie chce puścić.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| klimatyzacja , nawiew |
|
|