![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MK4 kombi TitaniumX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
Witam
W moim mondku padła słynna już skrzynia o symbolu CD4E Padła tzn: Spokojnie i bez problemów jedzie na 1 ,2 i R. Auto na tych biegach nie szarpie , nie grzeje się . Na D szarpie, obroty skaczą w różnych zakresach, zaczyna mrugać kontrolka Overdrive oraz wywala błąd P0755. Wycena naprawy to 4,5 tyś zł i jak to określił mechanik "wymieniamy prawie wszystko i ma Pan 12 m-cy gwarancji" Nie pytam o kwotę bo wiem że naprawy tych skrzyń nie są tanie ale- co powinienem mieć wymienione w tej cenie- co to znaczy wszystko albo co powinno oznaczać , czego żądać itd. Jutro mam dostarczyć zaliczkę i nie chciałbym zostać "wyrolowany" na tej (nietaniej) naprawie. Co do mechanika-nie znam renomy, warsztat widzę funkcjonuje od kilku/kilkunastu lat . Na podnośnikach miał kilka Mercedesów i BMW na zagranicznych blachach i chwalił się że dużo robi dla Niemców którzy i tak twierdzą że u nas Taniej. Czy naprawa ASB to loteria- będzie lub nie będzie działać?
Było Mondeo MK 1 , MK2 i MK3 Jest: MK4 2.0 TDCi TitaniumX / Hyundai I30 1,6 CRDi i będzie MONDEO Ostatnio edytowane przez Szym0n ; 08-10-2014 o 14:59 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Tak, naprawa, a szczególnie w Polsce, to loteria. Jak na nowej samochód jeżdził 12 lat, to dlaczego mechanik który za niemałe pieniądze wymieni prawie wszystko, daje tylko 12 miesiecy gwarancji ?? Bo dłużej stracił by nerwy dla klienta, który przez te 12 m-cy, byłby u niego co miesiąc lub dwa, bo szarpie, bo grzeje, bo nieciągnie, bo nie rozłącza, wyłącza itd, itp..
Jeżdżę automatami już parę lat, albo jeszcze więcej, i nigdy na początku jakiekolwiek naprawy nie wypadały dobrze. Tylko kupno tanio, używanej, z gwarancją na rozruch, troche loteria, ale lepiej niż zszargane nerwy i chudsza kieszeń przy naprawach. Napewno inni mają inne zdanie, ale ja obstaję przy swoim. |
|
|
|
#3 |
|
|
Od dwóch dni troszkę szperam w necie.
To co piszą użytkownicy którzy remontowali skrzynie znaczy że zarówno naprawa jak i kupno używki to loteria. Przy naprawie mam 12 m-cy gwarancji przy używce średnio 14 do 30 dni. Przy zakupie używanej trzeba doliczyć koszty przekładki+filtr+olej i zamykamy się w kwocie +/-2 do 2,5 tyś. Przy naprawie ceny samych części powalają- choćby-sprzęgło/konwerter 800zł, pompa oleju 900zł , kosz sprzęgłowy 800zł, filtr 120zł, i inne pierdoły robią nam cenę koło 3tyś. Również moja analiza cen napraw w różnych warsztatach przedstawia się praktycznie tak samo-czy Szczecin czy Poznań czy Warszawa - ceny wahają się od 4 do 5 tyś zł. (zmowa czy co?) Ja zaryzykuję i będę naprawiał, co więcej -mimo takich cen naprawy następne mondeo też będzie w automacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-08-2011
Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
|
Panowie, pozwolę sobie włączyć się do dyskusji na temat naprawa czy wymiana na używkę.
Problem z jakością napraw w PL wynika z dwóch kwestii - raz, że faktycznie biorą się za nie często mechanicy samochodowi, którzy o ASB pojęcia nie mają, a dwa że rzadko kiedy naprawa jest wykonywana w sposób kompleksowy i prawidłowy. A to z kolei zazyczaj jest o dziwo winą klienta. I już wyjasniam dlaczego - niestety parcie na jak najniższą cenę jest w naszym kraju ogromne i klienci wymuszają na warsztatach naprawy nazwijmy je "częściowe" żeby zaoszczędzić. A padniętej kompletnie ASB nie da się naprawić "częściowo". Pomijając kwestie gdzie padł sam sterownik czy konwerter, które można wymienić bądź zregenerować i skrzynia będzie działała dalej remont ASB musi być kompleksowy. Czyli rozbieramy skrzynię niemal na czynniki pierwsze i wymieniamy w niej w zasadzie wszystkie elementy mechaniczne, uszczelnienia, idealnie czyścimy kanały olejowe, etc. Jak się wymienia jeden elektrozawór to powinno się wymienić też resztę, itd, itp. Tylko taka naprawa gwarantuje sukces. A u nas niestety najczęściej odbywa się przysłowiowa "rzeźba w g..." aby obniżyć koszty. W USA remont kapitalny skrzyni robi się najczęściej raz podczas życia samochodu. I działa ona do momentu trafienia przezeń na złom. Na naprawy wracają najczęściej tak jak u nas ci, którzy myśleli że zaoszczędzą. Podsumowując kolego Szym0n - jeżeli trafiłeś na dobrego specjalistę od ASB i chce Ci on zrobić tak kompleksowy remont jak piszesz to nawet przez sekundę nie rozważaj opcji wsadzania używki do auta. A co do złośliwego pytania o "tylko" 12-miesięczną gwarancję na naprawę - jeżeli kupi się nową, podkreślam NOWĄ skrzynię w ASO to dają na nią 24 miesiace gwarancji pod warunkiem zainstalowania jej u nich. I taka naprawa kosztuje grubo powyżej 10 tys. PLN. To jaką gwarancję ma dac ktoś kto naprawia ASB za mniej niż połowę ceny? Taką samą czy może jeszcze dłuższą niż ASO?
Gdybym u progu swej kariery jako przedsiębiorcy zapytał klientów czego chcą, wszyscy byliby zgodni: chcemy szybszych koni. Więc ich nie pytałem. Henry Ford Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 09-10-2014 o 11:07 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Warsztat który ma robić od kilkunastu lat robi ASB i tylko ASB
Nawet klocków hamulcowych nie zmieniają bo jak powiedział właściciel nie tym się trudnią... Cytat:
Czy zatem cena 4,5 to rozsądna (czytaj- normalna) jak na nasze polskie warunki cena za kompletną naprawę? Nie chcę potaniać i robić po łebkach-raz, a dobrze.
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Cena rzędu 4-7tys. zł przewija się wszędzie jeżeli chodzi o remonty skrzyń, więc chyba nikt Cię nie rąbie zanadto.
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czy ktoś z Szanownych Kolegów słyszał o tkzw. " błędzie fabrycznym/usterce fabrycznej " w skrzyni CD4E ? Na czym on polega?
Facet który naprawia mi auto wspomniał, że w cenie którą płacę błąd ten będzie usunięty-ale nic więcej od niego nie wyciągnąłem.
Było Mondeo MK 1 , MK2 i MK3 Jest: MK4 2.0 TDCi TitaniumX / Hyundai I30 1,6 CRDi i będzie MONDEO Ostatnio edytowane przez Szym0n ; 14-10-2014 o 10:43 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Mazda Tribute
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2001
|
Witam,
sory że trochę odgrzewam, a nawet specjalnie założyłem konto żeby odpowiedzieć. Odnośnie kosztu remontu......trochę drogo biorąc pod uwagę fakt iż w sklepie Midpart nowa bez przebiegu kosztuje 4,7 tyś zł. Mają tam też sporo części, jak i w Samko. Druga kwestia jest taka że nie zawsze wszystkie części są do wymiany. Tarcze cierne, uszczelki, panewki, tłoczki, taśma hamująca, servo, filtr tak ale kosze nie zawsze ulegają uszkodzeniu podobnie jak planetarki, pompa czy łańcuch. Za 4,5 tyś nie wymieni Ci wszystkiego bo koszt części przekracza tą wartość (sterowanie, pompa ze statorem, kosz forward, planetarka forward i reverse i łańcuch to już ponad 4,5 tyś). Odnośnie wady fabrycznej........jest to związane z ciśnieniem, a właściwie jego niewłaściwym poziomem w pewnej sekcji skrzyni ( między obwodem konwertera, a liniowym) co może skutkować uszkodzeniem kosza sprzęgłowego forward i/lub taśmy hamującej. Na znanym portalu aukcyjnym jest ten zestaw naprawszy za jakieś 160zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na innym portalu z filmami jest z kolei Pan który zowie się "Hiram Gutierrez" i on niedawno rozebrał CD4E w drobny mak, a potem poskładał i dodatkowo pokazał jak zainstalować kit naprawczy. Polecam obejrzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jutro będzie dwa miesiące, jak Szymon zaryzykował naprawę ASB, i co ? cisza .
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Jak ktoś ma problem to domaga sie porady i to najlepiej natychmiastowej. Jak sie czegoś dowie i rozwiąże swoj problem to niestety rzadko wraca żeby powiedzieć innym jak to zrobił i w ten sposob pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|