![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-04-2010
Model: focus c-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
|
Witam. Posiadam C-Max, 2004r., silnik 2.0 TDCi, 136 koni. Od kilku dni mam taki problem. Na każdym biegu auto traci moc do ok. 2-2,5 tys. obrotów. Po osiągnięciu obrotów i włączenia się turbo auto dostaje kopa. Podczas jazdy auto praktycznie stoi w miejscu do osiągnięcia wymienionych obrotów. Dostaje kopa, zmiana biegu na wyższy i ponownie mozolne rozpędzanie do 2-2,5 tys. obrotów - i tak cały czas. Problem stanowi ruszanie z miejsca i rozpędzanie samochodu. Brak błędów. Auto odpala bez problemu.
Ostatnio edytowane przez krzychu_s1 ; 01-01-2015 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: emil
Model: c-max ghia
|
U mnie w pierwszym focusie to był EGR do wymiany. Skończyło się wizyta w warsztacie i zaslepieniem.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
A czy czasem to nie awaria turbiny ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
U mnie objawy to : nie mógł sie zebrać tak do ok 2000obr a pózniej ciągnął jak wściekły.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
I to było przyczyną ? A po zaślepieniu nie wywalało błędu ? Samochód kopcił przed zaślepieniem ?
Ostatnio edytowane przez krzychu_s1 ; 02-01-2015 o 19:13 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Samochód nie kopcił. Na wyświetlaczu wyskakiwał błąd silnika( taki napis + zaswiecala się kontrolka) samochód oddałem do warsztatu zaślepili EGR i zmienili mapę silnika lub dołożyli chipa . Nie wiem dokładnie nie wnikałem dostałem zapewnienie ze będzie jeździł lepiej jak do tej pory i mniej palił . Jeździł o niebo lepiej i może troszkę mnie palił. Ale jak mu mocy przybyło to i noga się cięższa zrobiła wiec spalanie zostało na tym samym poziomie. Z tego co pamietam to tylko na wolnych obrotach komputer pokaxywal spalanie 99,99. ( taka usterka czy coś )
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzisiaj byłem u znajomego elektromechanika. Podłączył pod kompa i faktycznie - awaria EGR. Elektrycznie sprawny - zacięty mechanicznie. Stoi na otwartym 2 %. Rano rozpoczynam nierówną walkę ..... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dam znać jak poszło ...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No i po robocie. EGR wyczyszczony i autko śmiga aż miło !!!!! Nie trzeba było zaślepiać. Ale zauważalnie wzrosło zużycie paliwa (o ok. 1l/100 km). Czy to normalne ?
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam ponownie. Ponownie wystąpił problem z mocą na obrotach do 2000. Auto traci moc, po przekroczeniu 2000 obrotów ciągnie jak wściekłe. EGR zaślepiony. Czy może zapiekła się zmienna geometria w turbinie ? Brak mi już sił .......
|
|
|
|