Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-05-2015, 20:21   #1
jez04
ford::beginner

Model: maverick
Silnik: 2,0
Rocznik: 2003
Domyślnie Odkręcenie głowicy jak ?

Witam wszystkich
Mój problem dotyczy "walki" ze zdjęciem głowicy z forda Maverick 2,0 16v (silnik b. podobny do Mondeo). W związku z faktem problemów z luzami zaworowymi (opisywałem to w innym poście), zmuszony jestem zdemontować głowicę. Okazało się, że śruby trzymają tak mocno, że ich odkręcenie skończyło się zniszczeniem dwóch nasadek (torx 55). Moje pytanie więc dotyczy tego, czy muszę zaopatrzyć się w lepsze nasadki? Czy też walka, by "ręcznie" ją odkręcić jest z góry przegrana i należy odkręcać ją kluczem pneumatycznym? Jeszcze jedno, czy śruby 2szt znajdujące się pomiędzy świecami (także torx), również trzeba odkręcać? Gdzieś na forum wyczytałem, że nie ma takiej konieczności (jaką rolę więc pełnią?).
Z góry dziękuję za pomoc

jez04 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2015, 23:22   #2
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Odkręcenie głowicy

te pomiędzy to prawdopodobnie broki, nie ruszasz ich. Jak nasadki puszczają to lepsze nasadki, ręcznie lepiej pneumat może zniszczyć gwint w bloku, ale jak nie będzie wyjścia... i tak, jak tak stoją to za moment ukręcą się łby śrub i będzie spawanko
Stary 01-05-2015, 23:42   #3
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Kup porzadna nasadke, koszt 50-60zl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam kiedys to przerabialem na focusie....
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2015, 11:32   #4
jez04

Dzięki za podpowiedź. Upewniłem się, że trzeba "ręcznie" zmagać się z tymi śrubami. Kupię dobra nasadkę i do dzieła.
Stary 03-05-2015, 00:20   #5
jez04

Witam
Głowica zdjęta. Sprawdza się powiedzenie, że dobry klucz to podstawa.
Mam więc kolejne pytania. Przed demontażem paska rozrządu ustawiłem wałki rozrządu jak należy - sprawdzałem blokadą, wchodziła tylko w jednej pozycji, więc powinno być dobrze. Zablokowałem też wał korbowy, który do teraz pozostaje w tej samej - zablokowanej pozycji. Po zdjęciu głowicy zobaczyłem, iż tłoki pierwszy (od strony rozrządu) i czwarty (ostatni licząc od rozrządu), są na równi tj. u góry. Tłoki drugi i trzeci są na dole, czy to normalne ustawienie? Wybaczcie Forumowicze banalne pytanie, ale myślałem, że tylko pierwszy będzie w skrajnym górnym położeniu. Jak rozumiem też (poprawcie mnie jeśli gadam głupoty), że w tym stanie - brak głowicy, teoretycznie można np. zrobić kilka obrotów wałem korbowym i ponownie go zablokować, gdy pierwszy (no i czwarty) znów znajdą się u samej góry? Pytam, bo gdy zdjąłem głowicę, zobaczyłem, że tłoki mają nagar, który drobnymi kawałeczkami odrywa się, pozostały też na bloku resztki uszczelki głowicy. Chce to wszystko usunąć, a najlepiej robić to gdy tłoki są u góry, gdyż nic nie wpada do cylindra. Ponadto, czy macie pomysł czym skutecznie i nieinwazyjnie (by niczego nie porysować, nie porobić zadziorów), usunąć nagar z tłoków. Resztki uszczelki głowicy planuję usunąć środkiem do usuwania uszczelek (podobno to działa), chyba, ze jest jakiś inny bezpieczny dla silnika sposób.
Będę wdzięczny za pomoc.
Stary 03-05-2015, 10:25   #6
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Drugi i trzeci na dole, to poprawne ustawienie.Jak oczyścisz 1 i 4,przekręcisz wałem.Będziesz miał 2 i 3 na górze.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2015, 10:32   #7
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Tak ma byc, tłoki biegaja parami. nie skręcił Ci sie przecież wał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jak wyjmiesz blokade wałem mozesz kręcic swobodnie, dopiero do składania zablokować w tym samym miejscu.

nagar zdrapać czymś, tłokom to nie zaszkodzi. resztki uszczelki zmys luz zdrapać zdrapakiem do uszczelek ew bardzo drobnym papierem rzedu 2000
Stary 03-05-2015, 11:28   #8
jez04

Dziękuję Wam bardzo za uspokojenie mnie w kwestii ustawienia tłoków.
Drapak do uszczelek? Przyznam, ze pierwszy raz słyszę o tym, ale poszukam. Może jeszcze ktoś się wypowie w kwestii owych zmywaczy do uszczelek tzn. w kwestii ich skuteczności.
Kolejne pytania to: czy muszę zakładać nową uszczelkę kolektora wylotowego? Wiem, że jest zasada, że jak zdejmiesz uszczelkę to zakładaj nową, ale ta co ją zdjąłem wygląda na dobrą. Ponadto, czy do montażu uszczelki głowicy powierzchnie: blok głowica, uszczelka, czymś się smaruje, czy tylko odtłuszcza i można nakładać nową uszczelkę?
Stary 03-05-2015, 15:07   #9
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Do oczyszczenia można użyć benzyny ekstrakcyjnej lub zmywacza do ukł.hamulcowych.Uszczelki zakładamy nowe.Uszczelki pod głowicę nie smarujemy.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania