Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2015, 11:46   #1
mkay
ford::average

Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Konfiguracja tempomatu

Naciskając przyciski SET+/SET- w tempomacie, ustawiona prędkość zmienia się o 1km/h, co (według mnie) jest trochę bzdurą... dałoby się jakimś trickiem przestawić je tak, żeby zmieniały prędkość o większą wartość? np 5km/h

mkay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2015, 22:37   #2
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Konfiguracja tempomatu

Raczej się nie da- instrukcja na ten temat milczy, próby dłuższego przytrzymania klawisza SET+/- nie dają spodziewanego efektu (tak to działa np. w BWM), a w programie FoCCCus nie ma opcji, żeby sobie taki parametr zmieniać (można tylko uaktywnić lub dezaktywować tempomat). Zresztą tej wartości nie można zmienić w ElmConfigu służącym do obsługi FF2, mimo że bardzo różne rzeczy można nim konfigurować- widocznie jest jakaś trudność żeby tak po prostu zaingerować w tym zakresie w oprogramowanie PCM.
Sama w sobie zmiana prędkości o 1 km/h nie jest taka głupia bo można ją precyzyjnie ustawić, ale fakt faktem, że możliwość skoku o większą wartość przy jednym naciśnięciu też powinna być. Ja się w sumie i tak cieszę, że ta prędkość w ogóle się wyświetla, bo w poprzedniej generacji i tego nie ma, więc można sobie liczyć naciśnięcia, albo czekać, aż samochód przestanie przyspieszać/zwalniać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-06-2015, 00:07   #3
mkay

precyzyjna kontrola: jasne, że masz rację, tylko co za różnica, czy jadę 120, czy 121km/h?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

no ale jak się nie da, to trudno;/ trzeba będzie po prostu dużo klikać albo po prostu przyspieszyć/zwolnić do pożądanej prędkości i ustawić ponownie...
Stary 27-06-2015, 00:13   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

A jaki masz problem z naciśnięciem pedału gazu i ponownym naciśnięciem "SET" przy tej bardziej sensownej prędkości?
Jakoś wagi problemu roztrząsanego w tym wątku zupełnie nie ogarniam...
Stary 27-06-2015, 00:50   #5
mkay

nie no - jasne, że problem błachy i właśnie tak pewnie będę robiłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

miałem po prostu nadzieję, że ktoś napisze coś na zasadzie 'zamknij i otwórz drzwi, włącz zapłon i naciśnij 3x OK, to przestawi się na zmianę o 5km/h';> jak nie ma takiej opcji, to trudno - płakać z tego powodu nie będziemy...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-06-2015, 18:55   #6
Wojtek O.

Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020

Nie spotkałem sie w żadnym samochodzi by zmiana prędkści następowała o inną wartośc niż 1 km/h, lub 1mph
Wojtek O. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2015, 20:54   #7
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

A ja tak w passacie ze skrzynią DSG. Zmiana następuje co 1 km/h lub oddzielnymi przyciskami co 10 km/h.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2015, 21:54   #8
Mareckimt
ford::beginner

Model: Titanium
Silnik: 1,0 EcoBoost 100 KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał Wojtek O. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie spotkałem sie w żadnym samochodzi by zmiana prędkści następowała o inną wartośc niż 1 km/h, lub 1mph
Saab 9'3 - zmiana o 3 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A w instrukcji Focusa napisano:
Cytat:
Zmiana ustawionej prędkości
• Wciskaj pedał przyspiesznika lub pedał
hamulca, aż osiągniesz wymaganą
prędkość. Naciśnij i zwolnij przycisk
SET+.
• Wciśnij i przytrzymaj SET+ lub SET-.
Zwolnij przełącznik, gdy osiągniesz
wymaganą prędkość.
Naciśnij i zwolnij SET+ lub SET-.
Ustawiana prędkość zmienia się w
odstępach ok. 5 km/h.
W tym trzecim punkcie to trochę oderwali się od rzeczywistości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-06-2015, 23:10   #9
Teisejas

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał mkay Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
precyzyjna kontrola: jasne, że masz rację, tylko co za różnica, czy jadę 120, czy 121km/h?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica 1 km/h może zadecydować, czy dostaniesz ciepłe pismo z ITD z numerem rachunku bankowego. Fakt, że rzeczywista prędkość jest nieco niższa ale niektórzy uwzględniają taką zakładkę ustawiając tempomat. Poza tym można dostosować prędkość np. na autostradzie do poprzedzającego samochodu, który też jedzie na tempomacie ale u niego ustawione te 140 km/h to u nas 138 km/h.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jaki masz problem z naciśnięciem pedału gazu i ponownym naciśnięciem "SET" przy tej bardziej sensownej prędkości?
Jakoś wagi problemu roztrząsanego w tym wątku zupełnie nie ogarniam...
Pewnie, że można zmienić prędkość w inny sposób ale wygodniej jest np. dostosować prędkość do ograniczenia na ekspresówce czy autostradzie (co nie jest w tym kraju niczym niezwykłym) dwoma kliknięciami zmniejszając ustawioną prędkość o 20 km/h i później z powrotem wrócić do poprzedniej. Gdyby była taka opcja z pewnością bym korzystał więc nie dziwi minie, że kolega pytał.

Cytat:
Napisał Mareckimt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W tym trzecim punkcie to trochę oderwali się od rzeczywistości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A sprawdziłeś? W instrukcji mojego rocznika takich zapisów nie ma. Może w wersji po FL zmienili to. Poza tym w 2. punkcie piszą o przytrzymaniu klawisza i zwolnieniu po osiągnięciu wymaganej prędkości, co jeżeli jest zgodne z prawdą też byłoby krokiem do przodu, bo w mojej foce jak raz nacisnę klawisz to prędkość zmieni się o 1 km/h nie ważne jak długo go trzymam...

Edit: A jednak myliłem się - dzisiaj rano miałem okazję sprawdzić i u mnie też jak przytrzymam klawisz SET +/- to prędkość zaczyna się zmieniać dopóki się go nie puści... No cóż, tego Focusa mam od niedawna a tempomat jeszcze krócej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 29-06-2015 o 08:30
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2015, 10:24   #10
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....Gdyby była taka opcja z pewnością bym korzystał więc nie dziwi minie, że kolega pytał.
...
A jednak myliłem się - dzisiaj rano miałem okazję sprawdzić i u mnie też jak przytrzymam klawisz SET +/- to prędkość zaczyna się zmieniać dopóki się go nie puści...
Najlepszy komentarz do wagi problemu tu dyskutowanego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Jak bym miał, to na pewno bym korzystał... tylko, że nigdy nie potrzebowałem i nie zauważyłem, że mam..."Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania