![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Witam,
w ostatnim czasie postanowiłem wyposażyć swojego Focusa w podgrzewanie foteli. Zakupiłem komplet maty grzejącej o mocy 36W z kablami, przekaźnikiem, włącznikiem i bezpiecznikiem. Moje pytanie jest następujące: gdzie podłączyć ową instalację tak, aby oczywiście grzało tylko na włączonym zapłonie? Zwróciłem ostatnio uwagę, iż miejsce bezpiecznika od grzania siedzeń nie jest puste- są w nim styki. Pomyślałem, żeby od tego gniazda pociągnąć instalację, ale po sprawdzeniu okazało się, że nie ma w nim napięcia nawet podczas pracy silnika. Proszę Was o pomoc. Ostatnio edytowane przez michalwro ; 22-07-2015 o 19:00 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Sprawdź czy w złączach foteli masz piny 9 i 10 obsadzone. Mam nadzieję, że dobrze pamiętam, w każdym razie na samym dole wtyczki. Tam jest napięcie po kluczyku, z którego zasilane są maty w oryginale zielono czerwony i czarny gruby dość przewód.
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-05-2015
Model: Focus MK1 kombi, Mondeo MK4 kombi
Silnik: 1.6 16V, 2.0 TDCI 163 KM
Rocznik: 2002, 2014
|
michalwro czy te maty się jakoś instaluje w oryginalne fotele? Mógłbyś podać nieco więcej szczegółów?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Tak, montuje się je pod tapicerkę foteli. Przed ich zakupem upewniłem się czy jestem w stanie samodzielnie ją z fotela zdjąć i ponownie założyć (zarówno z siedziska, jak i oparcia). W Focusie jest to banalnie proste.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Pierwsza sprawa to wyjąć sobie fotel z samochodu (odkręcić go od podłogi i odłączyć przewody od poduchy powietrznej). Dobrze by było następnie odkręcić sobie siedzisko- jest przymocowanie śrubami na klucz 10mm, o ile mnie pamięć nie zawodzi. Gdy samo siedzisko mamy już zdemontowane widzimy blaszane zaczepy i takie druciane opaski. Oczywiście opaski trzeba rozprostować po czym uwolnić tapicerkę z zaczepów, która powinna już dać się ściągnąć z siedziska. Przy ponownym montażu tapicerki siedziska proponuję owe druciane opaski zastąpić popularnymi "trytkami". Z oparciem sprawa inaczej wygląda. Od tylnej strony fotela, na dole oparcia jest swego rodzaju klamra na całej szerokości fotela- takie jakby dwie listewki w kształcie liter U zachodzące na siebie. Wystarczy uwolnić je od siebie i można materiał podciągnąć do góry.
Ostatnio edytowane przez michalwro ; 01-09-2015 o 02:03 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki za info. A powiedz mi czy przed odłączeniem wtyczek poduszek odłączałeś akumulator?
I druga sprawa - słyszałem, że fabrycznie w tychże wtyczkach są obsadzone PINy do ogrzewania - czy korzystałeś z nich czy robiłeś na oddzielnym obwodzie i bezpieczniku? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Akumulatora nie trzeba odłączać, wystarczy wyjąć bezpiecznik od poduszek. A co do instalacji ogrzewania foteli, to szczerze mówiąc jeszcze się za to nie zabrałem, ale planuję właśnie instalację podpiąć pod piny spod fotela. Najpierw jednak sprawdzę, czy jest tam napięcie po włożeniu bezpiecznika od foteli. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|