Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-09-2015, 11:11   #1
slavj
ford::amateur

Model: S-MAX
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Gaśnie silnik gdy stan paliwa zbliża się do rezerwy

Witam szanownych forumowiczow.
Jestem posiadaczem Focusa Kombi MK2 FL 1.6 TDCI 90KM z 2010r (przebieg około 120tys).
Przechodzac do sedna sprawy.
Od początku jak posiadam auto (2 lata) występuje problem z gasnieciem auta gdy wskazówka ilości paliwa zbliży się do rezerwy (czasami kontrolka już się zapali, czasami jeszcze nie). Wówczas silnik zaczyna dławić się i gaśnie, zapala się kontrolka "check engine", wywala błąd "za niskie ciśnienie na szynie paliwa". Czasami daje się odpalić ponownie silnik, kontrolka błędu gaśnie i za chwilę znów się zapala. Raz w takiej sytuacji układ paliwowy zapowietrzył się i był problem z odpaleniem silnika. Po zatankowaniu auta (i ewentualnym odpowietrzeniu) problem znika i nic się nie dzieje do momentu gdy stan ON w zbiorniku ponownie zbliży się do rezerwy (w baku zostaje jeszcze około 10l, dolać można jeszcze około 40-45l). Staram się aby w zbiorniku było minimum 15l - wówczas nic się nie dzieje ... ale problem jest dość irytujący. Filtr paliwa wymieniałem.

Bardzo prosze o pomoc chcialbym cieszyć się z bezstresowej jazdyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam,
Sławek

Ostatnio edytowane przez slavj ; 03-09-2015 o 13:15
slavj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2015, 15:04   #2
salom

Domyślnie Odp: Gaśnie silnik gdy stan paliwa zbliża się do rezerwy

Pewnie jest jeszcze drugi filtr paliwa w pobliżu zbiornika, o którym nie wiesz, i nikt go od nowości nie wymieniał, bo objawy pasują do małej przepustowości paliwa na zasileniu.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2015, 15:09   #3
amecz
ford::average

Imię: Artur
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI po ci...e 110/143KM 267/302 Nm
Rocznik: 2010
Domyślnie

Drugiego filtra nie ma , problem faktycznie wygląda na zmniejszeniu przepływu paliwa docierajacego do szyny.
amecz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2015, 15:14   #4
salom

To w takim razie, trzeba zajrzeć do zbiornika, jak jest dostęp to od góry, jak nie ma to zdjęcie zbiornika, i dokładne oczyszczenie, bo może coś w nim pływać, co blokuje rurkę zasilania pompy, jak jest rezerwa.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2015, 15:31   #5
amecz

Domyślnie

Ja w swoim paliwo przeważnie wyjeżdżam do zera rezerwy elektronicznej , i nigdy nie miałem żadnych problemów . Wyjeżdżam do zera tankuje do pełna pod korek . Najpierw przepatrzył bym i może przedmuchał układ rurek paliwowych , bo to zawsze łatwiej , ale pewnie bez zdjęcia baku się nie obejdzie, brak otworu rewizyjnego.

Ostatnio edytowane przez amecz ; 03-09-2015 o 15:33
Stary 03-09-2015, 15:36   #6
slavj

Dziękuję za cenne uwagi. Na początek spróbuję wyczyścić zbiornik i przejrzeć układ zasilania pod kątem nieszczelności. W tym modelu pompki w zbiorniku brak, do inspekcji smok i sitko w zbiorniku.
Czy takie zachowanie może pojawić się przy nieszczelnościach na przewodach paliwowych? Spotkałem się z opinią, że przy nieszczelności na przewodach problemy występowały by niezależnie od ilości paliwa.
SJ

Bump: Brać pod uwagę zapowietrzanie się układu przez nieszczelne przewody, czy raczej zbiornik lub przytkane przewody ?
Stary 03-09-2015, 15:44   #7
amecz

Domyślnie

Gdyby były nieszczelności , to po dłuższym postoju rozruch był by bardzo utrudniony , ale samochód raczej by nie gasl podczas jazdy. Nieszczelności równa się zapowietrzaniu układu na postoju po wyłączeniu silnika .
Stary 24-09-2015, 23:45   #8
slavj

Zbiornik sprawdzony i umyty, rurki przedmuchane. Jutro wymiana filtra (rok temu był wymieniany i nie pomogło ... jednak mechanik upiera się aby to zrobić). Problem ciągle aktualny. Jeśli macie pomysły co jeszcze sprawdzić dajcie proszę znać.
Sławek
Stary 25-09-2015, 11:46   #9
xanth

Model: focus mk2 FL
Silnik: 1.8 TDci
Rocznik: 2008

Mam to samo od nowości jak kupiłem w 2009 (Ford Focus II 1.8 TDCi), na gwarancji nigdy nie mogli znaleźć przyczyny, coś robili sprawdzałem i było ok przez jakieś pół roku a potem powrót do punktu wyjścia, mam go nadal i nadal to robi. Też staram się aby stan paliwa nie spadał poniżej 10l.
xanth jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2015, 12:05   #10
amecz

Domyślnie

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł aby wykluczyć jakiekolwiek problemy po stronie smoka , oraz przewodów zasilających , i powrotnych należało by przed lub za filtrem zamontować pompkę elektryczną, która by potwierdziła możliwości pobrania paliwa do zera. Myślę że jeśli to by się udało, to przyczyną problemów z paliwem były by dalsze elementy takie jak pompa jakieś czujniki lub elektronika sterująca . W takim przypadku np szkoda wydawać 160 zł na nowy filtr paliwa w 1.6

Ostatnio edytowane przez amecz ; 25-09-2015 o 12:09
Odpowiedz

Zasady postowania