Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2015, 19:39   #1
Will
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: Focus MK2/Mondeo MK4
Silnik: 1.6 TDCI 109KM/2.0tdci 140KM
Rocznik: 2005/2014
Domyślnie Trzęsie zimnym silnikiem, okresowe spadki mocy

Witam,

Posiadam fokę z 2005r 1.6tdci 109KM od ponad dwóch lat, mam obecnie bardzo dziwny problem. Po uruchomieniu auta trzęsie się silnik, przez parę sekund czuć też wtedy lekkie wstrząsy na wciśniętym sprzęgle. Nie robiąc nic wstrząsy powoli ustają aż stają się ledwo wyczuwalne, znikają całkowicie dopiero po krótkiej jeździe. Wstrząsy najczęściej pojawiają się kiedy auto odpala się po minimum paru godzinach przerwy. Kiedy włączę silnik po kilkunastu minutach czy godzinie po jakiejś jeździe wszystko jest ok.

W kwietniu wymienione wszystkie filtry, olej itd. Dzisiaj wymieniłem też olej w aso forda na "podobno" ich oryginalny(od kwietnia zrobiłem 15tyś km).

W czerwcu regenerowałem turbinę, w lipcu miałem wymieniane wtryski na używane z innego auta(w serwisie zajmującym się tylko dieslem polecanym przez paru mechaników). Dostałem jakiś protokół EPS 200 według, którego wszystkie wtryski przechodzą testy i ma być super.

W lipcu wymieniałem także rozrząd( przy przebiegu 195tyś~). Przy okazji miałem wtedy wymieniane koło pasowe wału.

Gdzieś na początku sierpnia wymieniono mi przepływomierz, miało to zaradzić na problemy mniejszej mocy. Nie zaradziło, przejechałem się więc do ASO i tam stwierdzili, że przepływomierz był dobry tylko coś tam trzeba zakodować więc zamontowali stary. Po tej wizycie moc wróciła ale.. przy odpalaniu przez jakieś 10sec na biegu jałowym falowało delikatnie obrotami. Po paru tygodniach doszło do tego właśnie to co jest w tytule, wstrząsy zimnym silnikiem i znowu spadek mocy ale tym razem okresowy, zdarzało się parę razy, że turbina umierała(czasami wyłączała się, ponowne uruchomienie silnika załatwiało sprawę). Tydzień temu byłem znowu w aso, wynik? Zawór sterownia podciśnienia EGR.

Moc wróciła, falowania obrotów znikły ale.. trzęsło dalej. Byłem więc dzisiaj w aso forda wymienić olej bo podobno może to pomoże, nie pomogło. Dodatkowo wracając z aso kiedy włączyłem klimatyzacje auto znów straciło moc, praktycznie przyspieszanie było niewyczuwalne, porównywalne do tego kiedy miałem padniętą turbine. Postój i ponowne uruchomienie silnika załatwiło sprawę i mimo, że w drodze do domu kilka razy próbowałem wyłączać/włączać klimę problem z brakiem mocy się nie powtórzył.

Nie mam pojęcia co to może być, dwóch mechaników twierdzi, że to wtryskiwacze, ten od wtryskiwaczy twierdzi, że one na pewno są ok. W aso mechanik powiedział, że nie wie co to jest i musiałbym zostawić auto na parę dni tak żeby mógł go dobrze sprawdzić i odpalać na zimno tyle, że to nie będzie tanie. Dorzuciłem już do tego auta w tym roku sporo kasy, nie chciałbym znowu pakować się w jakieś spore wydatki. Czy ktoś spotkał się z tego typu problemem lub ma jakiś pomysł co może być powodem takiego zachowania auta? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły, które mogą pomóc w znalezieniu przyczyny.
Dodam tylko, że wstrząsy silnika wyglądają mniej więcej jak na tym filmiku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Will jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania