![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-11-2014
Model: Fiesta
Silnik: 1,4
Rocznik: 2009
|
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Fiesty mk7, niestety przy postoju wskazówka prędkościomierza jest powyżej ''0 km'' i w związku z tym podczas jazdy wskazuje błędną, zawyżoną prędkość ( +/- o kilka kilometrów). Wiadomo, w głowie siedzi, że zamiast wskazywanych 100 km/h poruszam się z prędkością 93 km/h ale trochę mnie to denerwuje.
Moje pytanie brzmi: czy ustawienie wskazówki jest łatwe do zrobienia, czy wymaga to dużo precyzji (głównie dlatego by czegoś nie uszkodzić) czy można to łatwo zrobić w domowym warsztacie, bez dużego ryzyka uszkodzenia? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Focus kombi
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2005
|
Rozbierasz licznik i przepychasz wskazówkę w lewo, delikatnie lub zdejmujesz ja i wciskasz ponownie przesuniętą o tyle ile chcesz. Reszta to metoda prób aż wyskakujesz. Pamiętaj ze zużyte opony też maja wpływ na prędkość lub inne opony, profil inny niż powinien być.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czyli można spróbować przepchnąć wskazówkę, jak i zdjąć.
To jeszcze jedno pytanie pomocnicze, jak się dobrać do licznika, co odkręcić, wyjąć? Dużo z tym roboty, ryzyka, że można coś uszkodzić? Czy może lepiej zostawić tak jak jest? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Jacek
Silnik: 1,4 Zetec
Rocznik: 1996
|
kolego praktycznie wszystkie liczniki w pojazdach na kołach o rozmiarach fabrycznych mają przeskalowane liczniki od 5 do 10% niue wiem jak fordzie ale w volvach i bmw zmieniałem stałą k w komputerze pojazdu po uprzednim skalibrowaniu go
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wiem, że mają, ale jak stoję w miejscu to strzałka wskazuje prędkość 5 km/h
Więc, jak się za to zabrać? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
podstawowa rzecz to wylatujesz na trasę właczasz zwykła nawigację i porównujesz deskę z nawi odnośnie prędkości i wtedy wiesz o ile dokonać korekty
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
a może bardziej powinno ci zależeć żeby pokazywał prędkość żeczywistą jeśli już musisz coś regulować
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Zależy mi, aby przy postoju pokazywało 0 km, a w czasie jazdy może trochę zawyżać.
Więc w jaki sposób dostać się do wskazówki? Ostatnio edytowane przez Bodzio878 ; 28-11-2015 o 19:32 |
|
|
|