Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-11-2015, 10:53   #1
szefuncio2015
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011
Domyślnie Zmiana Podstawowego radia na Nawigacje

Witam wszystkich forumowiczów!
mam do Was pytanie kupiłem niedawno Focusa III i mam podstawowe radio z USB i AUX (w auxa podłączony jest zestaw BT Nokia CK-100) i w związku z tym mam do Was pytanie, czy istnieje w miarę prosta możliwość zamiany tego radia na Nawigacje? Myślałem nad 2 różnymi nawigacjami w wybór będzie zależny od stopnia trudności montażu. Widziałem na innym forum jak Chłopaki montowali chińska nawigacje i się to udało ale wolałbym zamontować oryginał forda

I Nawi:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

II Nawi

oprócz tych dwóch jest jeszcze trzecia nawigacja ale czy jest duża różnica w porównaniu do tej II nawigacji ?

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

szefuncio2015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 10:56   #2
MaXyM
ford::expert

Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Zmiana Podstawowego radia na Nawigacje

A jestes przekonany ze chcesz taka navi? Bo imo to rozwiazanie ma wiecej minusow
Stary 21-11-2015, 11:06   #3
szefuncio2015

rozumiem że chodzi Ci o drogie karty z mapami tak ? czy są jeszcze jakies minusy o których nie wiem ?
Stary 21-11-2015, 12:10   #4
MaXyM

np. brak na zywo aktualizowanych informacji korkach, aplikacja sie raczej nie rozwija (placisz tylko za aktualizowane mapy), brak mozliwosci wybierania wg miejsc (np. wpisanie nazwy obiektu zamiast adresu etc)
Moim zdaniem inwestycja do takiej wymiany jest nieoplacalna, kiedy mozesz miec duzo lepsza nawi w telefonie. Ale to oczywiscie moje zdanie. Kazdy ma inne priorytety i gusta.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 21-11-2015 o 12:36
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 12:13   #5
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Ja tam używam (niemodnej) nawigacji na szybie i jakoś nie cierpię z powodu braku aktualizacji "on-line".
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 12:33   #6
MaXyM

Zastanowiles sie nad tym co wnosi twoj komentarz? Przeczytales w ogole o co pyta OP?
Rownie dobrze moglby ktos przyjsc i napisac ze on nie uzywa nawigacji i ta odpowiedz mialaby taki sam sens jak twoja.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 21-11-2015 o 12:36
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 12:42   #7
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Tak - że koledze ten dostęp do yanosikowych informacji wcale nie musi być taki konieczny. "Nie dokazuj, miły, nie dokazuj..." ;-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 12:49   #8
MaXyM

No moze mu nawigacja tez nie jest potrzebna.
Jesli pyta o roznice to znaczy ze chce poznac roznice a nie dowiedziec sie kto jakich funkcji NIE uzywa.
Stary 21-11-2015, 12:58   #9
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał szefuncio2015 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rozumiem że chodzi Ci o drogie karty z mapami tak ? czy są jeszcze jakies minusy o których nie wiem ?
Witam

1) Widziałem obsługę tej nawigacji
Ekran NIE jest dotykowy: aby wprowadzić adres, musisz pokrętłem wybierać litery i pojedynczo zatwierdzać.

2) Sprawdź dokładnie pierwszy link (nie wczytywałem się w szczegóły)
Pamiętam, że na forum ktoś kupił podobną i okazało się, że to Sony ale z amerykańskiego rynku i wtedy nie dało się uruchomić w Polsce

3) Tak samo odradzam chińskie wynalazki do Focusa mk3 => są wątki na forum o dużych problemach z funkcjonalnością
(zakłócenia na szynie CAN i nie możność wyłaczenia silnika)

4) Temat do przemyślenia (przez autora wątku)

5) Wątek na zaprzyjaźnionym forum
(niestety zdjęcia wygasły)

a konkretnie

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 26-06-2019 o 14:41
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2015, 16:06   #10
szefuncio2015

Dzięki za wszystkie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawigacje mam w telefonie i radzi sobie świetnie nie powiem, ale jak jadę gdzieś dalej na nawi w telefonie to bez ładowarki się nie da bo bateria schodzi moment Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dlatego pomyślałem sobie że mógłbym zmienić oryginalne radio na takie z nawigacją (zawsze to jakieś wyjście)

Zadałem takie pytanie czy da się łatwo wymienić bo miałem przed Focusem Audi A6 C5 i tam poszło w miarę bez problemów wymiana na nowsza nawigację Adapter CAN i nowa antena GPS wystarczyła. I pomyślałem ze może tutaj tez się uda coś takiego zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ogólnie posiadam wersje Trend i zegary już zmieniłem na te z dużym wyświetlaczem, kierownica z tempomatem już do mnie jedzie (tempomat był aktywowany u Kolegi z Forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), zastanawiam się nad zmianą radia, no i chciałbym dołożyć oryginalny podłokietnik (już prawie cały komplet kupiłem ale okazało się że sprzedający sprzedał poza allegro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Dzięki za wszystkie linki, jeśli Chińczyk powoduje takie problemy to odpada od razu, przyjrzałem się tej nawigacji z dużym wyświetlaczem to faktycznie jest duża szansa że jest z USA bo jest Made in Mexico, a co z tą drugą nawigacją bez dotykowego panelu ? pomijając kwestie map i informacji o ruchu. Bo wg mnie (nie widziałem żadnych schematów jeszcze) oprócz standardowych wtyczek potrzebna bedzie antena GPS i chyba to wystarczy ? proszę o poprawienie mnie jeśli się myle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania