![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Focus Mk2 Kombi
Silnik: 1.8 Duratec-HE
Rocznik: 2006
|
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, że coś wydaje taki dziwny metaliczny, szumiący dźwięk, ale tylko wtedy gdy silnik jest zimny. Po rozgrzaniu jest cichutko. Może to być łańcuch rozrządu? Silnik to 1.8 Duratec-HE, przelot 170kkm
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Jest to objaw powiązany z cisnieniem oleju.
Po dłuższym postoju olej ścieka do miski olejowej, i w miejscach smarowalnych jego brak. Na zimnym silniku, zanim pompa dostarczy olej z powrotem do wszystkich miejsc, upływa jakiś czas. Jest to wtedy zauważalne mocno, jak silnik i jego elementy są już w słabej kondycji, nawet wtedy gdy licznik pokazuje nie tak wiele. |
|
|
|
#3 |
|
|
Tego przebiegu to akurat nie jestem pewien... Co sugerujesz?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Za bardzo tym się nie przejmował, w Skodzie mojej córki grzechocze po nocy tak, że jak o 6 tej wyjeżdża do pracy, to grzechot mnie budzi, choć auto stoi 20 m od okna, a grzechocze już dwa lata.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Aha, jeszcze jedna sprawa. Zauważyłem, że częściej ten objaw występuje gdy np. w nocy padał deszcz i jest wilgotno. Gdy jest sucho i ciepło to zazwyczaj jest ok. Zmienia to coś?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Niestety, wróżbitą nie jestem, co wiedziałem, napisałem.
|
|