Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-01-2016, 11:31   #1
paczo
ford::beginner

Model: transti
Silnik: 2.5
Rocznik: 1998
Domyślnie 2.5 TD Jakie Wtryski

Witam posiadam transita 2.5 TD 100km (98r). Pierwotnie silnik był na pompie lucasa (epic) jak to bywa pompa padła i zmieniłem na pompe boscha na linke. Wtryski zostały stare, teraz musze wymienić i moje pytanie brzmi na jakie ?
Obecnie mam bodajże czerwone ? Nr na wtrysku (974F-FB 33710D01)
Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wtryski założyc aby miało moc ?

paczo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2016, 12:48   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Ford Transit 2.5 TD Jakie Wtryski

Generalnie nie jest tak, że pompa Bosch ma jedne konkretne wtryski, a Lucas Epic drugie. Aby dokładnie wiedzieć jakle wtryski potrzebujesz pod zamontowaną aktualnie pompę Boscha, to musiałbyś znać oznaczenie silnika z jakiego pompa była wyjęta. Ewentualnie może w Boschu powiedzieliby ci to, jeżeli podałbyś oznaczenie pompy.

Ale jest dodatkowy problem, bo masz teraz nietypowy dla pompy Boscha układ-hybrydę. Normalnie Bosch przecież nie pracuje z turbo, Epic z turbiną generalnie ma większe moce od wszystkich wersji wolnossącego Boscha. Nie bierze się to znikąd, tylko przy większej dawce powietrza jest także większa dawka wtrysku. I tu powstaje pytanie, jakie wtryski zapewnią największą dawkę wtrysku, aby wykorzystać działanie turbiny.

Kiedyś pytałem o to w Auto-Waś, powiedzieli że praktycznie najczęściej zostawiają takie wtryski, jakie były przy oryginalnie przy Epicu. Z kolei biorąc wszystko na chłopski rozum - największą dawkę wtrysku osiągnie się stosując wczesne (1988-1994) wtryski pomarańczowe nr Stanadyne 26632, kiedy ciśnienie wtrysku było najniższe. I dobrze by było, gdyby pompa Boscha była z ostatnich lat, o najwyższych ciśnieniach wtrysku. Ale wtedy też nie wiadomo do końca, jak by to chodziło...
Na pewno przy dowolnych nowych wtryskach osiągniesz jakiś zysk w osiągach i zużyciu paliwa z tytułu tego, że nie leją i mają wyrównane na wszystkich cylindrach dawki wtrysku.

Tabele wtrysków do silnika 2,5D masz w wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post#7. Niestety, tabele nie do końca zgadzają się ze sobą...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-01-2016 o 13:18
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 19:54   #3
paczo

Domyślnie Odp: 2.5 TD Jakie Wtryski

Jak epic mi padł, podjechałem do miejscowego serwisu i zapytałem ile naprawa epica, powiedzieli że bodajże (1500-2000) i to bez gwarancji ponieważ pompy te były nie udane i nikt nie daje gwarancji, zaproponował mi wymienie na boscha za 2000 ? Pod warunkiem że zabiera mojego starego epica pod pretekstem że on z tych dwóch pomp (Epica i Boscha) składa jedną ? Zdziwiło mnie to. Poszperałem w internecie i znalazłem gościa nie daleko mnie co robi tylko transity i powiedział że nic podobnego i on taka przeróbke zrobi za 1300. Tak też było, pojeździłem rok i na powrocie od pompy zaczeło się pojawiać powietrze, dałem wtryski do sprawdzenia okazało się że leją i pompe do regeneracji ponieważ gdzieś podciągała powietrze. Wszystko ok auto chodzi, tylko teraz chce zmienić wtryski a nie wiem na jakie ? Dodam jeszcze że jak odbierałem pompe, zapytałem jakie wtryski bo mialem epica a mam boscha (gościa tak przymuliło) i mówi że to trzeba było mówić jak pompa była robiona, ale to nic tylko jak złoże żeby przyjechac to przestawi. Tak też było pokręcił śrubka i pojechałem. Wiec pytanie jakie wtryski ?
Stary 22-01-2016, 19:19   #4
paczo

Widze ze nie otrzymam odpowiedzi jakie wtryski, wiec moje pytanie, bo postanowiłem kupic takie jakie mam, tylko moze ktos posiada kontakt o jakieś w dobrej cenie wtryski, oczywiscie orginał
Stary 22-01-2016, 23:45   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał paczo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widze ze nie otrzymam odpowiedzi jakie wtryski
Przecież ci napisałem, że do takiego auta... nie ma konkretnie określonych wtrysków, bo jest to hybryda jakiej producent nie produkował. Każdy sobie coś wymyśla wg własnej teorii i montuje... W dodatku nie wiadomo nawet, jaki model pompy Boscha masz.
Szukaj w Auto Diesel Parts, Inter Cars, Gaz Parts itd. Nie ma już pełnego asortymentu tych wtryskiwaczy na rynku, jest sporo chińszczyzny (podobno nawet niezłej, tam Ford sprzedał licencję Transita 2,5D) i gorsze tureckie. Ja bym też szukał tylko oryginałów.
Co prawda to ma sens chyba tylko wtedy, gdy auto jest w bardzo dobrym stanie i sporo jeździ - bo komplet nowych wtryskiwaczy Stanadyne kosztuje tyle, za ile czasem sprzedawane są całe Transity 2,5D...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-01-2016 o 09:04
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2016, 21:06   #6
paczo

Wojtekjanus czyli mam rozumieć że mam zamówić ten brązowy ? numer sie zgadza, jednak mój ma 100 koni a nie 115,

Mam jeszcze jedno pytanko. W transicie jest turbo, sterowanie na podstawie gdy w wydechu jest za małe ciśnienie to zamyka się klapka ?
Ja mam takie odczucie jak turbo nie pracowało? To jest zabudowa Autolaweta więc wydechy z względu na mase kończą się za kabiną są dwie (puchy). i tu pytanie czy jak wydech bedzie za "lużny" to może być takie odczucie ?

Ostatnio edytowane przez paczo ; 26-01-2016 o 09:49
Odpowiedz

Zasady postowania