![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafal
Model: FORD S MAX
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2009
|
Witam dawno mnie tu nie było więc na początku chce się przywitać.
Nie tak dawno stałem się posiadaczem s maxa 2.2 tdci z 2009 no i zaczęły się problemy a mianowicie po kilku dniach od zakupu zaniepokoiła mnie pompa wspomagania (mechaniczna) która dość ciężko pracowała a w dodatku przy skrecie do oporu piszczala wiec myślę wymienię płyn, co się później okazało gdzie bym nie popatrzył gdzie nie zadzwonił to w układzie piszą, mówią, ze ma być płyn zielony, a ja mam jakiś czerwony i na 100% było coś kombinowane bo na zbiorniku jest naklejka z data z 2013 roku ktoś wymieniał zbiornik i zapewne płyn na czerwony ale po co!? Między czasie czytałem post tu na forum odnośnie wymiany płynu na ori forda i ze po wymianie na ten plyn wspomaganie wysiadlo ale po zalaniu febi zaczęło hulac. OK dałem sobie spokój z płynem myślę nie będę ryzykował ale po sprawdzeniu układu kierowniczego okazało się ze jest luz na maglownicy. W skrócie mechanik wymienił magiel na zregenerowany zalał płynem taki jaki dostałem w zestawie z maglem w sklepie czyli comma zielony kompatybilny ze specyfikacja forda. Odebrałem auto wczoraj od mechanika wszystko ładnie działalo w warsztacie poprawnie po ujechaniu moze 5km na skrzyżowaniu chwilowy brak wspomagania jakos dojechałem do domu. Chwilami było wspomaganie chwilami nie jak wspomaganie działało to płyn w zbiorniku wirowal jak wspomaganie przestawało działać płyn stał w miejscu. Krecilem kiera w prawo w lewo celem odpowietrzenia około pół godziny nic nie pomogło na samym końcu wspomaganie całkiem przestało działać i płyn stał w zbiorniku. Dzisiaj za to zapaliłem auto patrze??? i! działa przejechałem około 5km pokręciłem kilka razy w prawo w lewo i zaczęła pompa jeczec tak jakby się zacierala. Płyn gorący aż parowalo ze zbiornika miał około 90 stopni może lepiej. Jak dodawał gazu i Krecilem to kilka razy przystawilo mi kierownicę. Moim zdaniem do wymiany zostaje pompa ktoś zalał płyn czerwony mineralny był gesty i lepiej smarowal teraz zalałem taki jaki ma być i porostu pompa jest juz wyrobiona i się zaciera. Może też być tak że zielony płyn ogólnie jest za rzadki a fabrycznie ma iść płyn czerwony ale dlaczego w manualu pisze tylko o płynie zielonym forda do wszystkich s max-ow. Następna opcja to przekładnia źle zregenerowana ale dlaczego pompa halasuje na gorącym silniku. Może ktoś przerabial to i coś wie na ten temat będę bardzo wdzięczny. Wiem ze 1.8 tdci posiada pompę mechaniczna może ktoś z forumowiczów który ma w swoim esie mechaniczną pompe sprawdzi jaki ma u siebie płyn bo jeśli macie w mechanicznych pompach oryginalnie zielony to wyklucze od razu problem z płynem tylko do wymiany pozostanie pompa. Nagrałem filmik link poniżej. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dziękuję serdecznie za pomoc. Ostatnio edytowane przez szela87 ; 06-02-2016 o 20:50 Powód: Zmiana na tytułu na bardziej konkretny. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Raczej bym stawiał na problem z tą regenerowaną maglownicą bo nie każdy potrafi to robić dobrze i jeśli ktoś to naprawiał to powinien dać gwarancję . Co do koloru to jest to mniej ważne lecz ważniejsza jest jego specyfikacja (numerki i literki ). Pomijam to że jak kupiłeś regenerowaną maglownicę to powinieneś mieć informacje jakim płynem ma być zalana żeby sie nie zatarła .
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jutro rano jadę na sprawdzenie jeszcze raz do mechanika czy aby na pewno wszystko zostało dobrze skręcone. Jeśli chodzi o magiel i o płyn tak jak wyżej napisałem dostałem cały komplet ze sklepu który ma swój warsztat i sami regenerują przekładnie i pompy. Dodam że mieszkam UK.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Smax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
A co to za sklep jesli mozna wiedziec... GSF??
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Saf
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0tdci
|
Maglownica może i dobrze zregenerowana, pozostaje kwestia samej pompy, oraz czy był oczyszczony cały układ przed założenie nowej maglownicy,być moze jakieś syfy pozostały,a może maglownica poszła od zużytej pompy? Kiedyś w Oplu, urwały mi się "łopatki" od pompy wspomagania i zasyfiły cały układ, musiałem go płukać parokrotnie,bo co chwilę potrafiły wypływać jakieś dziwne grutki. W Fordzie podobno jest jakiś filtr,lecz przeglądając Fordy,nie zawsze go widziałem w ziorniczku,a powinien być.
|
|
|
|
#7 |
|
|
Nowa oryginalna pompa z tym samym numerem plus zbiorniczek załatwiły sprawę. Kiera chodzi tak jak powinna. Jeszcze takiego auta nie miałem nowy magiel pompa pasek płyn i zbiorniczek koszt wszystkiego jedyne 470 funtów hahaha. Pozdrowienia...
Bump: |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Silnik: 2.0tdci
|
To pogratulować i szerokości życzymy.
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-04-2012
Silnik: 1,8 TDCi
|
Z tego co widzę wystarczyło przepłukać zbiorniczek. W środku jest sitko i ewidentnie pompa nie dostaje płynu stąd taka jej praca (nie ma z czego wytworzyć ciśnienia).
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2006
|
U mnie pomogło prawidłowe ustawienie przewodów od pompy wspomagania. Ktoś w servisie nie włożył ich prawidłowo w prowadnice( trzymaki). Teraz jest dużo ciszej. Wcześniej wymieniłem płyn i czyściłem zbiorniczek z filtrem - nie pomagało i zastanawiałem się nad wymianą pompy (mechanicznej napędzanej paskiem)
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| hałas , maglownica , wspomaganie , wymiana |
|
|