![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MKII FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
Witam serdecznie
Mam problem od 3 miesięcy z moją foczką FL 2008 1.6 16v dura-tec + LPG Rok temu miałem wystrzał paska rozrządu i auto pojechało do mechanika. Wymienione zostało -tłok nr. 3 (dziura na wylot) -9 zaworów (8 wydechowych 1 wdechowy) -nowy rozrząd -nowe świece -nowa pompa wody -nowe przewody -olej uszczelki itd. po złożeniu auto jeździło bez zarzutu, czasami tylko były odczuwalne minimalne drgania silnika. Ostatnio silnik dostaje pojedyncze szarpnięcie na wolnych obrotach, zarzuca go raz na miej-więcej 2 min , jakby chciał przygasnąć. W kabinie jest to najbardziej odczuwalne. Foka ma przyśpieszenie moc itd,problem sie zaczyna jak stanę na światłach i auto wejdzie na wolne obroty. komputer nie zgłasza żadnych błędów , czasami tylko katalizator próg wydajności ale podejrzewam że to od LPG. Mechanicy generalnie olewają mnie bo nie mają czasu siedzieć i szukać przyczyny, a z mechanikiem który składał mi samochód po awarii pożegnałem sie w dość nerwowej atmosferze Sprawdzałem czujniki,czyściłem przepustnice robiłem adaptację i nic nie dało jakieś znaczącej różnicy Szukam przyczyny bo mi się już pomysły kończą. Raz auto odpali silnik pracuje bez zarzutu a raz ma te szarpania co jakiś czas. Auto nie bierze ani oleju ani płynu chłodniczego, nagaru pod korkiem oleju też nie ma. Ma też czasami taki objaw że nie zapali za pierwszym razem ale to baardzo żadko. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MKII FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
Widze że nikt nie ma pomysłu co może dolegać mojemu focusowi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzisiaj dla próby odłączyłem 2 sondy lambda i zauważyłem że szarpnięcia są jakby słabsze i rzadsze. Przypominam że na podłączonych lambdach zero błędów, tylko zgłasza katalizator.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
wszyscy już wiedzą że jest to Focus mk2 FL ( prefix tematu)
Proszę poprawić tytuł tematu. Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 |
|
|
|