![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotrek
Model: Ford Focus GHIA
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1999
|
Witam. Mam pewien problem. A mianowicie wczoraj mój focus odpalał na benzynie jak i na gazie. Dzisiaj nie odpala na żadnym z nich. Wspomnę jeszcze, że miałem małą kolizje z krawężnikiem i cała lewa przednia strona zawieszenia było do wymiany, więc palą się kontrolki ABS, i ASR oraz poduszka, ponieważ nie był brany pod komputer i nie były usuwane błędy. Po naprawię zawieszenie samochód zrobił około 200km, po czym obecnie jest problem z zapłonem. Rozrusznik kręci, akumulator naładowany, na benzynie nic się nie dzieje tak jakby wgl pompa paliwa nie podawała, na gazie jest trochę lepiej zakręci po czym natychmiastowo zgaśnie. W czym może być problem: cewka zapłonowa, świece, pompa paliwa, czujnik położenia wału, bezpieczniki czy może komputer. Proszę kogoś znającego temat od czego zacząć sprawdzanie. Od komputera, od bezpieczników, pompy paliwa?
Ostatnio edytowane przez Adept ; 19-06-2016 o 11:53 Powód: Tytuł tematu narusza regulamin-Poprawa Administracji |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Wyłącznik wstrząsowy sprawdziłeś??
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak. Wyłącznik wstrząsowy sprawdziłem, był wciśnięty więc powinien podawać paliwo. I jeszcze wykluczyłem bezpieczniki od pompy paliwa, są całe nieprzepalone. Jutro sprawdzę czy świeca podaję iskrę z cewki zapłonowej, ale raczej mam pewność że podaję gdyż jak w kolektor dolotowy podałem starter to przez chwilę odpalał, chociaż cykl pracy trwał może 2 sekundy dopóki startera wystarczyło. Muszę w tygodniu podłączyć go pod komputer i zobaczyć jakie błędy wykrywa. Proszę o więcej wskazówek dotyczących układu zapłonowego oraz paliwowego.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Pawełek
Model: Focus
Silnik: 1.8
|
Sprawdz pompe paliwa . miałem identycznie . zgasł w trakcie jazdy , na gazie zapalił jako tako ale chodził dziwnie . Wymiana pompy paliwa i po sprawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 06-06-2016
Model: Mondeo Mk3 2.5 V6 + nitro
Silnik: 2.5 170
Rocznik: 2001
|
111
Ostatnio edytowane przez dikej ; 27-06-2016 o 18:25 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam. Wymieniłem pompę paliwa, i niestety to nie rozwiązało problemu z odpalaniem. Pompy wcześniej w ogóle nie słyszałem, więc stwierdziłem, że to pompa. Po wyjęciu i podłączeniu pod akumulator pompa pracuje. Aha i udało mi się odpalić z gazu. Nie słyszę strzału elektrozaworu od gazu, jak przełączam na gaz. A gdy się pojawi co jest loterią to odpala. Sprawdziłem napięcie na złączu od pompy. Po przekręceniu stacyjki w pozycję II pompa powinna uzupełniać ciśnienie a jest niestety brak napięcia, gdyż sprawdzałem to miernikiem. Czym może być spowodowany brak napięcia na pompie paliwa, jeśli wykluczyć by bezpieczniki? I czy można jakoś zrobić nowe połączenie do pompy paliwa. Czy mała ilość paliwa tj świecąca się rezerwa może być przyczyną choć w zbiorniku jest około 4 litry PB. Może czujnik położenia wału. Jakie są objawy przy uszkodzonym czujniku? Proszę o wskazówki.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Wyłącznik awaryjny przy lewej nodze ewentualnie przekaźnik od pompy.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
I jeszcze pytanie czy chodzi o ten przekaźnik w skrzynce bezpieczników czy jest jakiś inny sterownik od pompy, a jeśli tak to gdzie mogę go znaleźć? Sprawdziłem napięcie na pompie przy pozycji II stacyjki i wynosi ona 6,64V, więc wydaję mi się że jest to zbyt niskie napięcie by ruszyć pompę.
Ostatnio edytowane przez Highlander1994 ; 04-07-2016 o 13:22 |
|
|
|