Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-07-2016, 18:08   #1
MarvinPL
ford::amateur

Imię: Jan
Model: Transit
Silnik: 2,5L TD
Rocznik: 1995
Domyślnie Błedy komputera, tryb awaryjny.

Witam.
W moim tranzystorze (1995 2,5TD na epicu) wywala następujące błędy:
-P1402
-B1671
-P1644
-P1177
-P0401
-P1189
-B1318
Co oczywiście powoduje powędrowanie komputera w tryb awaryjny.
Część z nich odnosi sie do EGR - jest czysty, zaślepiony(na wężu podciśnienia i za chłodnicą spalin), gdy zaślepienie zdjąłem przestał działać trik pod tytułem wyłącz-włącz silnik(który czasowo kasował błąd komputera).
Część odnosi się do synchronizacji, ciśnienia powietrza, oraz kontroli prędkości pompy paliwa(cokolwiek to znaczy) oraz... Akumulatora.
Miał ktoś podobne problemy? Wie jak to ugryźć? Czy po prostu zamiast się męczyć wywalić kompa, epica i wstawić mechanika boscha?
Aha, błąd komputera najczęściej pojawia sie na rozgrzanym(nawet lekko) silniku, oraz najszybciej kasuje sie go opisanym "trikiem" przy obrotach 2-2,5tys - potem zwykle wskakuje znowu.

Z góry przepraszam za haotyczność postu i mam nadzieje ze ktoś to zrozumie i będzie w stanie pomóc - pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

MarvinPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2016, 20:33   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Błedy komputera, tryb awaryjny.

Jest kilka problemów...

1. Poprawność czytania błędów - w zasadzie prawidłowo czytają błędy Epica tylko dedykowane mu testery i (prawdopodobnie) IDS.
2. Zaślepianie EGR-a poprzez zamknięcie przewodu podciśnienia w przypadku układów, które mają czujnik położenia EGR-a powoduje powstanie błędu. Zostawiłbym płytkę w EGR, ale odblokowałbym przewód sterujący.
3. Ciśnienie wewnętrzne pompy jest bardzo dokładnie ustalane, bo paliwo jest czynnikiem hydraulicznym dla nastawników kąta i dawki wtrysku. Ustalane jest przez zawór start-stop, który pracuje sterowany sygnałem PWM (pulse-wide modulation) oraz przez zawór upustowy.
Jeżeli zawór start-stop jest uszkodzony (bardzo częste zjawisko), nastawniki się źle pozycjonują i wyskakują liczne błędy zupełnie nie związane z tym zaworem...

Dla amatora samodzielnie dłubiącego w Epicu, zawsze pierwszą czynnością jest wymiana twornika zaworu start-stop. To 80% kłopotów w Epicu, a twornik kosztuje grosze i w miarę sprawny manualnie człowiek wymieni go bez problemu.

4. Martwi mnie błąd 1190, brak sygnału prędkości obrotowej wałka pompy, to sugeruje awarię czujnika Halla. Jest podczas awarii wrażliwy na temperaturę. Dostępny na pompie od strony silnika, więc po wyjęciu pompy. Także bywa awaryjny.

5. Niezależnie od wszystkiego, układ elektryczny Epica po tylu latach, na licznych stykach licznych czujników i modułów, już nie zawsze dobrze trzyma kontakt. Warto to co dostępne przeczyścić i użyć WD40 lub silikon do styków.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-07-2016 o 21:07
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2016, 21:30   #3
MarvinPL

Dziękuję serdecznie za tak obszerne rady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Proszę powiedz gdzie mogę kupić dedykowany tester do transita, ew po prostu numer tego akcesorium - wygooglam sobie. Resztę rzeczy postaram się ogarnąć i dać znać jak mi poszło - najpierw tak jak pisałeś - wymienię zawór start-stop
Stary 05-07-2016, 22:38   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał MarvinPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę powiedz gdzie mogę kupić dedykowany tester do transita
To jest problem, bo tak jak zabytkowe jest już auto, tak i testery do Epica już są... zabytkowe. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę info masz w wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ja bym zadzwonił gdzieś, gdzie są przytomni ludzie z IDS-em i podpytał ich, czy IDS kuma prawidłowo Epica. Powinien...
Masz błędy EGR-a, to też załatw, działaj systematycznie, po kolei, by zobaczyć co się stało.

Już był kiedyś wątek z Epicem, gdzie jeden z kolegów walczył z czujnikiem Halla - ale to było kilka lat temu. To faktycznie może zostawić na koniec, bo trzeba wyszarpać pompę. Ale głowy sobie nie dam uciąć czy trzeba, bo ja go nie dotykałem...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-07-2016 o 22:42
Stary 23-07-2016, 20:13   #5
MarvinPL

Jest mały update - wysypało mi uszczelke pod głowicą, koszt zrobienia na miejscu(Niemcy, Nurnberg) taki jak kupna wolnossacego transita z BOSCHem od jednego z użytkowników tego forum.
I teraz rodzi się pytanie - mogę przełożyć osprzęt turbiny itp?
Tak jestem świadom że ten silnik różni się sprężaniem, mimo to, może się da?
Sens to ma dla mnie o tyle, ze u mnie i buda do roboty no i ten cholerny EPIC...
Stary 23-07-2016, 20:25   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał MarvinPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jestem świadom że ten silnik różni się sprężaniem, mimo to, może się da?
Po tylu latach z tym sprężaniem to może być różnie, a w zasadzie w wolnossącym silniku na pewno jest już mniejsze niż w nowym turbo. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Turbina w przypadku zakładania Boscha do silnika z Epicem zostaje na silniku, bo... już jest. Aby taka hybryda miała osiągi Epica, potrzebna jest zwiększona dawka wtrysku - nie bardzo sobie z tym pompa Boscha radzi i nie każdy potrafi podciągnąć w górę jej dawkę wtrysku.
Dlatego na twoim miejscu darowałbym sobie przekładanie turbiny do silnika z Boschem, bo dochodzi do tego mordowanie się z innym układem wydechowym i ewentualnie grzebanie przy pompie wtryskowej.
Ale jeżeli lubisz dłubać przy aucie, masz warunki i chęci - to można spróbować, co z tego wyniknie...

Wymiana uszczelki pod głowicą w tym silniku ze względu na rozrząd (OHV) nie jest trudna, dla doświadczonego amatora z dobrymi narzędziami możliwa latem na ulicy (przy silnikach DOHC to zupełnie inny stopień trudności).
Ale jeżeli masz korzystną propozycje zakupu innego Transita - to może nie warto w to się bawić...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-07-2016 o 20:33
Odpowiedz

Zasady postowania