![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marta
Model: Focus MK2FL
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam,
Od jakiegoś czasu słyszałam szum podczas jazdy - szczególnie przy skręcie w prawo. Zmieniałam zawieszenie niedawno i doszłam do wniosku, że pojadę na geometrię przy wymianie opon. Tak też zrobiłam, zbieżność ustawiona - szum pozostał. Wczoraj doszłam do wniosku, że sprawdzę łożyska - wydawało mi się, że to kolo przód od strony kierowcy, więc od niego zaczęłam. Koło podniesione, wrzucam bieg, puszczam powoli sprzęgło - a samochód zaczyna ruszać! Spróbowałam jeszcze raz i po odpuszczeniu sprzęgła gdzieś w 3/4 jego wysokości samochód szarpnął i zgasł. Koło nie kręciło się płynnie, ale stawało co kilka obrotów - jakby go coś zatrzymywało. Podniosłam drugie koło - to samo. Samochodem szarpie i przy odpuszczaniu sprzęgła gaśnie. Nie próbowałam więcej, bo szkoda mi dwumasy. Przy ręcznym obrocie kołami nie wyczuwam tych oporów. Pierwsze co mi przyszło do głowy to mechanizm różnicowy, chyba nie ma innej opcji. Miał ktoś tak może? Czy znacie na śląsku (DG, Sosnowiec, Będzin i okolice) warsztat, który specjalizuje się w skrzyniach biegów? Wyczytałam gdzieś, że jest opcja, że to łożyska gdzieś tam w skrzyni, czy w dyferencjale, ale musi się ktoś na tym znać, żeby mi jakiś paproch od razu skrzyni nie chciał wymieniać. Nie jest to dobry czas dla mnie na takie wydatki, niestety. Używane skrzynie to ok 300-400PLN nie wiem ile do tego wymiana. Jestem załamana. Ostatnio edytowane przez maszmietowke ; 17-10-2016 o 20:51 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Cytat:
Naprawa skrzyni nie ma sensu jeśli bierze się przede wszystkim aspekt ekonomiczny, bo i tak trzeba ją zdjąć, i tak.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Slysze szum - pojade na geometrie , fajna logika xD . Pewnie opony masz glosne po prostu .
A czy przy tych twoich probach wylaczylas kontrole trakcji , tudziez esp ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marta
Model: Focus MK2FL
Silnik: 1,8 TDCI
|
Heh. Doszłam do tego rano, koła się zatrzymywały bo ESP było włączone. Co mnie ucieszyło, bo wrócił temat piasty. W sensie łożyska dla uściślenia. Ale. Dziwne wydaje mi się to, że ten szum nasila się przy skręcie w prawo. Powyżej 130km/h prawie nie słychać. A jeśli chodzi o opony - zmieniłam i dalej jest szum.
Ostatnio edytowane przez maszmietowke ; 17-10-2016 o 20:53 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| skrzynia biegów , szum |
|
|