![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 16v 105hp
Rocznik: 2013
|
Witam wszystkich
Posiadam focusa 1.6 16v 105 koni i jak czytałem forum to widzę że problem z błędem katalizatora jest powszechnie znany. Moje bardzo ważne pytanie brzmi... Czy jest sprawdzone rozwiązanie tego problemu? Błąd wyskoczył mi po raz pierwszy przy przebiegu około 85tys km. Obecnie mam 92tys. (2013r) Co dziwne... wykasowałem błąd ostatnio i zapaliło mi chec po 400 kilometrach Ostatnio edytowane przez SRS ; 02-11-2016 o 14:10 Powód: zmiana tytułu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Model: Fokus Hatchback mk2
Silnik: 1.6 Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2006
|
Zazwyczaj jak go przegonisz mocniej to wyskakuje błąd po wykasowaniu.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pytałem o skuteczne rozwiązanie i powód dla którego wyskakuje kontrolka. A nie o okoliczności w jakich się zapala - akurat jechałem spokojnie bo z dziećmi i deszcz padał więc na bank nie miałem nawet 90km/h
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: Ford Focus C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 Duratec He
|
Witam, wszystko zależy od zasobności twojego portfela i podejścia. Opcja 1 najtańsza, tulejka pod sondę która w moim przypadku zadziałała, opcja 2 używany katalizator i opcja 3 nowy oryginalny kat. bo zamiennika nie polecam.
Ja na zamienniku się przejechałem błąd powrócił po ok 9 miesiącach. Jest jeszcze emulator elektroniczny który też daje rade. Zanim coś zaczniesz działać do sprawdzenia układ zapłonowy. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Damian 76 czy możesz opisać o co chodzi z tą tulejką? Co do wymiany katalizatora to czytałem gdzieś na tym forum że usuwa skutek czy li zapaloną kontrolkę a nie przyczynę jej zapalania.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: Ford Focus C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 Duratec He
|
Witam, chodzi o to aby odsunąć sondę diagnostyczną za pomocą tulejki od spalin. Komputer wtedy nie wywala check engine.
Tak jak pisałem wyżej po wymianie katalizatora na zamiennik błąd powrócił kilka miesięcy później.Pomiar spalin wskazywał sprawność katalizatora więc założyłem tulejkę a kupiłem tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tulejka z allegro nie działała może dlatego że kupiłem prostą a nie kontową. Wcale nie jest powiedziane że masz uwalony kat, być może masz problem z układem zapłonowym świece lub cewki nie dają już rady. Czytałem o przypadkach że koledzy z forum wymieniali świece lub cewki i problem z katem znikał. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Wysłane Thorem
|
|
|
|
#8 |
|
|
Czy diagnosta mechanik może wykryć za pomocą komputera usterkę świec lub cewki? Dodam że jak pierwszy raz pojechałem na do mojego mechanika to sprawdził wykresy obu sond lambda i wyniki były ok.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-01-2016
Model: Ford Focus MK 3
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
|
Tez.mi wyswietla blad kata i oprocz tego na zimnym silniku mi szarpie i muli. czy to moga byc.objawy padnietej sondy? Bo interfejs nie pokazuje mi.danych sondy nr 4
|
|
|
|