![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Model: focus MK2 kombi
Silnik: 1,6 HWDA
Rocznik: 05
|
witam kolegów, od kilku dni mam problem z mechanizmem podnoszenia szyb.
Opuszcza szybę ładnie, ale już podnoszenie jest nieprzyjemne - kilka razy przy podnoszeniu trzaska - jakby szyba przycinała się w prowadnicach, coś blokuje szybę i po szarpnięciu idzie dalej. Sprawa nr dwa - jak dojdzie do samej góry to nie przestaje pracować tylko usilnie próbuje domknąć więcej - powodując następne trzaski. Czy tam jest jakiś czujnik położenia szyby? bo druga strona jak dojdzie do góry to zatrzymuje silnik, a tu na siłę pcha dalej... wrażenie jest jakby naprężał mi mechanizm szybę. Szukać jakiejś usterki w mechanizmie podnoszenia czy w elektronice? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sylwek
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007
|
W poprzednim aucie miałem podobny problem. Po demontażu "boczka" okazało się, że popękało, ew. przetarło się kilka drucików linki napędu podnośnika, które będąc już luźne wkręcały się gdzie nie trzeba, co powodowało słyszalne trzaski. Proponuję zdjąć boczek i przyjrzeć się w jakim stanie jest linka.
|
|
|
|