![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-03-2015
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCi (115 km)
Rocznik: 2010
|
Witajcie,
w moim Focusie (1.8 TDCi) jeżdżę na oponach 205/55/R16. Chciałbym jednak mieć nieco wyższą oponę aby uzyskać trochę lepszy komfort i ochronę samej felgi (fordowskie stalowe są delikatne i podatne na gięcie). Dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś z Was bawił się w taką zamianę. - czy mogę wsadzić opony wyższe: 205/60/R16 lub 215/55/R16? - czy wystąpi problem z obcieraniem o nadkole? - mam AC i pytanie czy przy wypadku ubezpieczyciel przyczepi się do rozmiaru kół? - zdaję sobie sprawę z tego że licznik będzie przekłamywał chociaż teraz na seryjnych kołach i tak przekłamuje przy wyższych prędkościach. Z góry dzięki za opinie, pozdrawiam Marcin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Miałem założone opony 215/55/16 - nic nie obcierało, na liczniku - przy odniesieniu do prędkości z nawigacji - zamiast np. licznikowych 100 km/h było 98 km/h przy 215-kach, a przy 205-kach było 97km/h. Także różnica nie jakaś szczególna.
Jeśli chodzi 205/60/16, to nie mam doświadczeń, może ktoś inny się wypowie. Wydaje mi się, że prędkość przy licznikowych 100 km/h może wynieść 98-99 km/h. Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to musisz sobie odpowiedzieć sam - niektórzy forumowicze podają, że ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania, bo nie były spełnione warunki techniczne. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Jeśli uzna, że opony mogły się przyczynić do powstania szkody. Czyli głównie poślizgi, hamowanie, stabilność jazdy. Przy stłuczce na parkingu, zwłaszcza jeśli jest ewidentna wina, raczej nie będzie pytał o opony.
|
|
|
|