Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-07-2017, 18:33   #1
AnTok
ford::beginner

Imię: ANIA
Model: MONDEO MK4 TITANIUM
Silnik: 1.6 benzyna EcoBoost 160 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie po wymianie wtrysków nie jeździ

Mondeo EcoBoost 1.6 benzyna 160KM
Auto od 3 tygodni jest u mechanika. W trakcie jazy stracił moc, nie odpalił już więcej.

Diagnozy były różne:
- akumulator - ale po sprawdzeniu okazało się, że jest ok,
- po wcześniejszej wymianie rozrządu, myśleliśmy, że mechanik coś sknocił, bo jeździłam tylko tydzień - okazało się, że wymienił prawidłowo,
- później świecie - też są ok
- następne podejrzenie padło na pompę paliwa - jednak jest dobra,
- kolejne były wtryski (podobno najczęściej padają w tych autach) - po regeneracji i wymianie, auto nadal nie jeździ.

Pomysły się skończyły.
Proszę o poradę, bo czeka nas ASO, a tam naprawa pójdzie w tysiącachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

AnTok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2017, 18:40   #2
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
Domyślnie Odp: po wymianie wtrysków nie jeździ

A czy jest jakakolwiek komunikacja z ECU. Pokazuje jakieś błędy? Czy podczas rozruchu obroty rosną? Może czujnik położenia wału lub wałka rozrządu. Ciśnienie paliwa podczas rozruchu jest prawidłowe?
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2017, 18:46   #3
Gregi86

Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008

Pompa paliwa sie odzywa? Jest paliwo na listwie wtryskowej?
Sprawdziles bezpieczniki?
Silnik kreci lecz nie odpala?
Jakies bledy po podlaczeniu komputera czy brak komunikacji?
Piszac ze stracilo moc miales na mysli ze zgaslo i nie odpalilo czy chodzil jeszcze na wolnych obrotach? Stabilnie czy trzeslo silnikiem?
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2017, 18:48   #4
AnTok

Cytat:
Napisał Tvvardy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy jest jakakolwiek komunikacja z ECU. Pokazuje jakieś błędy? Czy podczas rozruchu obroty rosną? Może czujnik położenia wału lub wałka rozrządu. Ciśnienie paliwa podczas rozruchu jest prawidłowe?
- błędów nie pokazuje
- w ogóle nie odpala, to chyba obroty też nie rosną
- z tego co wiem, ciśnienie też jest ok

(mąż za granicą, ja jestem pośrednikiem między nim a mechanikiem, nie znam się, a szlag mnie trafia)

Cytat:
Napisał Gregi86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdziles bezpieczniki?
Silnik kreci lecz nie odpala?
Jakies bledy po podlaczeniu komputera czy brak komunikacji?
Piszac ze stracilo moc miales na mysli ze zgaslo i nie odpalilo czy chodzil jeszcze na wolnych obrotach? Stabilnie czy trzeslo silnikiem?
- bezpieczniki chyba nie były sprawdzane, dowiem się
- silnik kręcił, ale nie zaskoczył, teraz chyba w ogóle nie kręci
- błędów nie ma
- stracił moc podczas jazdy - nie mogłam dodać gazu, zjechałam na pobocze, ale silnik pracował, zgasiłam silnik i już nie odpaliłam
- nie trzęsło silnikiem

Ostatnio edytowane przez AnTok ; 27-07-2017 o 19:27
Stary 27-07-2017, 20:14   #5
Gregi86

W pierwszej chwili myslalem o czujniku zderzeniowym, odcina zasilanie pomy lecz auto by zgaslo calkowicie.
Czy w momencie pojawienia sie problemu pojawil sie jakikolwiek komunikat lub zapalila sie kontrolka?
Przychodzi mi do glowy jeszcze czujnik polozenia przepustnicy, wtedy bylby brak reakcji na pedal gazu.
Zostaje sprawdzenie bezpiecznikow i pytanie za 100 punktow czy silnik nadal kreci czy juz nie
Stary 27-07-2017, 22:06   #6
AnTok

Cytat:
Napisał Gregi86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W pierwszej chwili myslalem o czujniku zderzeniowym, odcina zasilanie pomy lecz auto by zgaslo calkowicie.
Czy w momencie pojawienia sie problemu pojawil sie jakikolwiek komunikat lub zapalila sie kontrolka?
Przychodzi mi do glowy jeszcze czujnik polozenia przepustnicy, wtedy bylby brak reakcji na pedal gazu.
Zostaje sprawdzenie bezpiecznikow i pytanie za 100 punktow czy silnik nadal kreci czy juz nie
- zapaliła się kontrolka oleju - ale mechanik, mówił, że to normalne jak jest jakiś problem z autem (czy coś koło tego)
- o czujniku położenia przepustnicy nic nie wiem, nie znam się, ale jutro zapytam mechanika czy to sprawdził - był brak reakcji na pedał gazu, bo standardowo słychać "gazowanie"- a ja wciskałam go do podłogi i nic
- silnik nie zaskakiwał, kręcił ale brakowało jednego cyknięcia, żeby pewnie odpalił. Później to chyba wyładował się akumulator, bo nie było słychać pracy silnika. ZdechłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-07-2017, 22:34   #7
Gregi86

Co do kontroli od poziomu oleju, to nie jest normalne. Zapala sie jedynie gdy jest za niski poziom oleju ( gdy zostaje juz tylko 1 litr w silniku), ewentualnie uszkodzony czujnik.
Co innego kontrolka od ladowania akumulatora.
Jezeli dodawalas gazu to czy wskazowka od obrotow rowniez szla do gory? Jezeli tak to obstawiam sprzeglo. Skrzynia manualna czy automat? W przypadku manualnej i obroty szly do gory a auto nie mialo sily jechac to boje sie ze poszedl uszczelniacz na wale i olej zalal tarcze sprzegla ale to mechanik powinien zauwazyc.
Stary 27-07-2017, 23:32   #8
AnTok

Z tego co pamiętam wskazówka nie poszła do góry, ale głowy nie dam.
Skrzynia manualna. Miałam wrażenie, że odcięło całe zasilanie, auto nie miało siły jechać, zwalniało, zjechałam i na tym koniec.
Jeśli chodzi o uszczelniacz, to chyba by zauważył, bo rozbierali go.

p.s. mechanik stwierdził, że szacun jeśli kobieta zwróciła uwagę, że zapaliła się jakakolwiek kontrolkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Super

Ostatnio edytowane przez AnTok ; 27-07-2017 o 23:35
Stary 28-07-2017, 08:40   #9
AnTok

Cytat:
Teraz okazało się, że ciśnienie na listwie raz jest raz nie ma (czy coś takiego).
Mówi, że coś z elektroniką, ale on błędu nie widzi.
Stary 28-07-2017, 10:10   #10
Tvvardy

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku

Wydaje mi się, że pompa paliwa załącza się dopiero podczas rozruchu nie po włączeniu zapłonu. Może być tak, że komp nie dostaje sygnału z któregoś czujnika i odcina przekaźnik pompy. Jeśli odpaliłby na plak to ewidentnie wina leży po stronie zasilania paliwem w tym samej pompy. Odpiąłbym zasilanie na listwie i zakręcił rozrusznikiem czy podaje paliwo z przewodu i wtedy powinno wygenerować błąd o niskim poziomie/ ciśnieniu paliwa. Raz miałem taki przypadek, że pompę było słychać co i w serwisie stwierdzili ale się poddali, paliwo we filtrze widać a tu nie odpala. Okazało się, że pompę było słychać do momentu aż się zacinała i tak za każdym razem po włączeniu zapłonu. Chwilę chodziła i się zatrzymywała bo jakiś syf się dostał. Po wyjęciu i odblokowaniu pompy auto odpaliło od strzała.

Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 28-07-2017 o 10:16
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania