Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2017, 18:19   #1
RomekPrzydomek
ford::amateur

Imię: Wjp
Model: mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
Domyślnie 2011r szarpanie podczas przyśpieszania

Witam serdecznie. Na wstępie zaznaczę ze przeczytałem chyba 5 tematów w całości na podobny temat i w żadnym nie znalazłem dla siebie odpowiedzi.

Problem polega na tym, że z dnia na dzień (dzisiaj) pojawił się efekt "szarpania" podczas przyśpieszania (jak już wyczytałem w jakimś temacie - jak by coś przytrzymało auto za hak na 0,5 sek i po 0.5sek ponownie)

Tyle ze u mnie ten problem nie występuje na konkretnym biegu lub obrotach. nie ważne czy od startu z miejsca czy przy 100km/h w górę czuć szarpnięcia non stop, coś jakby cyklicznie. prócz szarpnięć słychać w tym momencie jakieś "huczenie/ocieranie" z konsoli lub zza niej czyli z silnika, ciężko to opisać bo trwa dosłownie sekund po czym gaśnie, i jeszcze raz i gaśnie, dokładnie wtedy kiedy auto "szarpie". Dodatkowo widać na obrotomierzu ze obroty rosną albo w momencie tego szarpnięcia spadają o jakieś 100obr i rosną dalej. Dziwne jest tez to że stało się to z dnia na dzień. Przy utrzymywaniu stałej prędkości tego nie ma, ale jak nacisnę gaz żeby przyśpieszyć to od razu to czuć. Efekt ten moża porównać do podobnego jak na asfalcie leżałby kamień i właśnie po nim bym przejechał... coś w ten deseń.
Zaznaczę ze to automat Power Shift, 2.0TDCi, 209k km i podobno 40k km temu zmieniona dwumasa (jeszcze w niemczech). Szczerze mówiąc to olej+filtr, filtr paliwa i powietrza należało by już zmienić, olej w skrzyni tak samo (ale mam nadzieje ze skrzynia nie ma tu żadnego znaczenia).

Prosze o jakieś rady lub linki do postów (bo być może przegapiłem a czytałem od deski do deski)
Od czego zacząć? Komputer może coś powie? Zamienic olej, filtry, olej w skrzyni?

RomekPrzydomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 08:07   #2
qwertykk
ford::beginner

Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: 2011r szarpanie podczas przyśpieszania

Powershift nie ma dwumasy, więc nie mogli tego zmieniać.

Trzeba zrobić porządną diagnostykę.

Nie chcę Cię martwić ale może to być wina powershi(f)ta. Szczególnie, że mówisz, że jest dźwięk ocierania spod maski przy tych szarpaniach.
qwertykk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2017, 14:12   #3
RomekPrzydomek
ford::amateur

Imię: Wjp
Model: mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 2011r szarpanie podczas przyśpieszania

Witam po długim czasie. Wpadam tylko aby powiedzieć ze problemem był stary olej i filtr w skrzyni biegów, wymiana oleju i filtra (130zł filtr +520zł 8l płynu) załatwiło sprawę i już po pierwszych 30km było czuć różnice. Wymienione zgodnie ze sztuką, produkty kupione według zalecenia producenta. Auto znów jedzie jak powinno.
Pozdrawiam.
RomekPrzydomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania