![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-12-2012
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2005
|
Mam problem z czujnikiem temperatury/instalacja idącą do niego. Generalnie czujnik wydaje się sprawny, jak pomierzyłem go miernikiem (zgodny z charakterystyką termistora NTC10k), natomiast brak jest wskazań na wyświetlaczu licznika - są tylko 3 poziome kreski. Licznik dokładałem sam, a samochód to był totalny golas. W ELMConfigu zaznaczyłem w GEM Ambient temperature sensor, a w innych miejscach nie znalazłem innych parametrów konfiguracyjnych. Do czego mogę jeszcze zajrzeć?
EDIT: zapomniałbym - napięcie na wtyczce to ok. 8V. Przebicie? Ostatnio edytowane przez kozunio12 ; 02-12-2017 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK3 Estate Champions Edition
Silnik: 1,6 TDCi 115
Rocznik: 2012
|
A masz odczyt na interfejsie? Kwestia, czy moduł widzi ten czujnik, czy nie. Masz poprawne przejścia na wiązce do czujnika?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Właśnie sczytałem kody z GEM i mam p0071, czyli wiązka ma gdzieś przerwę najprawdopodobniej. Znalazłem już tutaj podobny temat, ale tam było tylko niedociśnięte złącze w skrzynce, a u mnie jest tu ok. Zrobi się cieplej, to do tematu wrócę, a na razie będę jeździł z kreskami.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Obejrzyj gniazdo mocowania czujnika.
Jeden focus wykazał mi brak odczytow z czujnika. Zabralem czujnik nr2. do drugiego auta, działa. Zapiąłem stary nr.1 i brak odczytu. Ponowne rozpięcie i odczyt był. Widziałem info ze dopiero zmiana temperatury czujnika o 1st wybudza odczyt na zegarach. Jak ktoś nie chce czekać to wtedy reset GEM też wymusza odczyt. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Chyba nie wiesz gdzie ten czujnik siedzi.
Ręką co najwyżej można próbować go ogrzać. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Zawsze byłem przekonany, że jest zamocowany na grillu :O
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Czujnik (nowy zamiennik z aliexpress) jest na 100% sprawny, bo mierzyłem go na stole, a przejście po kablach też jest, bo specjalnie uciąłem wtyczkę na początek i na uciętych kablach z zapiętym czujnikiem opór na kablach od strony wtyczki też jest prawidłowy, czyli problem leży gdzieś dalej. Zauważyłem teraz, że mam jakieś błędy od zwartego obwodu klaksonu, a że idzie to na jednej wiązce, to muszę dobrze posprawdzać kable.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jaki masz opór na czujniku w temperaturze pokojowej? Sprawdzalem czujnik z mk1 i ma kompletnie inna rezystancję. Brak wskazań w mk2 po zamontowaniu. Ostatnio edytowane przez Antej ; 03-12-2017 o 17:08 |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|