![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
cześć,
nie działa mi podświetlenie zegarów oraz konsoli środkowej po włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu w pozycję ON, uruchomieniu silnika zapaleniu przełącznikiem światła jest nadal ciemno. dzisiaj "panowie mechanicy" robili mi ogólną diagnostykę komputerową i wspomnieli, że nie mogą wgrać jakieś aktualizacji oprogramowania. czy jest jakiś MĄDRY MODUŁ ,który może odpowiadać za podświetlenie zegarów i całej reszty, czy to jakaś awaria elektryczna ? bezpiecznik , przekaźnik ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford S-Max
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2009
|
jaki licznik?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
zmiana zapytania.
czy niedokończona aktualizacja modułu zegarów może spowodować brak ich podświetlenia? z rozmowy z panem diagnostą wynikło, że jest dostępna aktualizacja, lecz nie może jej dokończyć bo prawdopodobnie jest gdzieś uszkodzenie. teraz pytanie ? gdzie szukać owego uszkodzenia ? gdzie i czy jest taki moduł zegarów/wskaźników? jakieś pomysły?? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
napisz skad jestes, to podpowiemy do kogo podjechac "co sie na tym zna" bo ten pan diagnosta to niebardzo...
poza tym kolega powyżej pytał się Ciebie, jakie masz zegary - małe czerwone, duże czerwone czy kolorowe, odpowiedź na to pytanie jest kluczowa, podejrzewamy że kolorowe ale lepiej się upewnić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
ha.... wczoraj zabiliście mi klina z tymi zegarami więc z rana marsz do samochodu i patrzę co ja tam mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
otóż, dwa duże zegary: prędkościomierz i obrotomierz i dwa małe: paliwo i temperatura. podświetlenie w kolorze czerwonym było. dla pewności zdjęcie w załączniku. co do miejsca zamieszkania to już poprawiam profil i będzie widać .. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
masz convers typ1.
zacznij od najprostrzego - regulacji jasności zegarów i konsoli która jest obok włącznika świateł |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
przełącznik wyjęty, rozebrany, styki wyczyszczone i podgięte - brak reakcji. kupię drugi i zobaczymy.
mam jednak nieodparte wrażenie że to panowie "diagności" tudzież "mechanicy" którzy próbowali zrobić aktualizację , zresztą ze stwierdzeniem, że się nie dała i nie została zakończona coś nawywijali. a wspomniany problem wystąpił po ich zabawach. dlatego ponawiam pytanie czy jest możliwe że niedokończona czy źle przeprowadzona aktualizacja może taki objaw wywołać. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford S-Max
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2009
|
Przeczytałem na tym forum wszystkie wątki o zegarach i aktualizacjach conversów i nie spotkałem się jeszcze z możliwością aktualizacji tych zegarów (typ 1)- bo i po co coś tam aktualizować? Być może co innego chcieli zaktualizować i spartaczyli.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
No już wiadomo że to uszkodzenie elektryczne.
Podejrzewam dwa możliwe miejsca, pierwsze to potencjometr od ściemniania- nie przepuszcza napięcia, drugi to upalona jakaś ścieżka lub przekaźnik (jeżeli taki jest) w skrzynce bezpieczników od strony pasażera. witam ponownie ... sprawa ma się tak... kupiłem nowy włącznik świateł i problem pozostał. w międzyczasie wyjąłem cały moduł komfortu i dokładnie go obejrzałem. nie widać żadnych upalonych elementów czy przegrzanych ścieżek. już nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. może jeszcze raz opiszę objawy : po włożeniu kluczyków i przekręceniu w pozycję ON nie ma podświetlenia zegarów i konsoli środkowej. to samo dzieje się po uruchomieniu silnika i włączeniu świateł - wszystkie światła działają . jakiś czas temu miałem wymieniany rozrusznik .. czy jest możliwość że jego wyciąganie , montowanie spowodowało przerwanie lub uszkodzenie jakiegoś przewodu? macie może wiedzę na jakich stykach w wtyczce na zegary powinno być napięcie od podświetlenia? Ostatnio edytowane przez edzior77 ; 01-10-2018 o 14:08 Powód: nie rozwiązanie problemu |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
jestem już po zakupie i założeniu "nowego" przełącznika światła .. niestety bez rezultatu. sprawdziłem też - nie wiem czy potrzebnie -cały moduł komfortu : 6G9T14A073AH - nie widać na nim żadnych upalonych czy przegrzanych elementów czy ścieżek. jakieś pomysły ... ? nie wiem czy to wam pomoże, ale kilka tygodni temu miałem regenerowany rozrusznik. czy jest możliwość, że przy jego demontażu / montażu zostały uszkodzone jakieś przewody , wtyczki ? |
|
|
|
|