Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2018, 23:57   #1
kmkoper
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDi
Rocznik: 2010
Domyślnie Awaria silnika, immobilizer aktywny, ecu delphi

Witam. Temat już znany lecz zwykle dla użytkowników Mondziaka przed liftem czyli na Simensie,a teraz opowiem trochę jak wygląda to na Delphi, ale od początku...

wsiadam rano do samochodu (2.0 diesel, 2010r.) i od razu po włożeniu kluczyka dziwne uczucie,brak typowego dla tego samochodu buczenia i nie odpala. Komunikat "awaria silnika" a następnie "immo aktywny".
Najpierw próba podłączenia przez znajmoego mechanika komputera ale nie udaje się bład połączenia. Jest połączenia z abs i jeszcze czymś ale nie z ecu.
Telefon do elektronika i umówienie na wizytę, oczywiście za ok tydzień, a następnie odwiedzenie szanownego forum, w którym już dużo dowiedziałem się o tym samochodzie. Rzeczywiście temat znany ale wszędzie Simens a ja mam Delphi. Oczywiście chodziło o brak połączenia z ecu i słynny "żółto-czerwony" kabelek. Miałem dzień wolny i postanowiłem, że zaryzykuję i jakoś dobiorę się do komputera i do całej wiązki bo z forum posiadałem wszystkie informacje co i gdzie. Niestety niespodzianka pojawiła się gdy dobrałem się do wiązki i zdjąłem całą izolację i peszel. Brak słynnego kabelka, brak informacji gdzie w kostce jest odpowiedni pin. Szukałe trochę po omacku, szukałem pojedyńczego kabla jedynego, nie powtarzającego się który idzie od puszki bezpieczników i do kostek przy ecu. Znalazłem 2 albo trzy i tak to po raz pierwszy używając miernika okazało się że na jednym kablu napięcie strasznie się zmienia wzależności od tego jak ruszam wiązką. Zlokalizowałem kabelek i w miejscu największego zgięcia poddałem go próbie na rozciąganie, ledwo pociągnąłem i się urwał, bingo! Ale sprawdziłem pozostałe i były ok. Za pomocą złączki zaciskowej i termoskurczki naprawiłem przerwany kabelek i wszystko ładnie zaizolowałem taśmą jak było na początku. poskładałem filtr powietrza i chwila prawdy, kluczyk, buczenie i jest gra i buczy i nawet luzy ma. Radość ogromna, że jednak coś się samemu udało. Błędy jakieś jeszcze są ale w poniedziałek podjadę i wykasuje, ważne auto pali i jeździ.
Podpowiem, że warto zdjąc koło, nadkole, odłączyć kostki, następnie zdemontować obudowę filtra powietrza i przeciągnąć całą instalację do komory silnika a następnie jak poodcina się wszystkie trytki to łądnie idzie do góry i nie trzeba żadnego podnośnika, kanału i męczyć się z rekami w górze tylko oprzeć się o zderzak i wykonać robotę. Zrobiłem pare foteki gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę. A wszystko zawdzięczam forumowiczom którzy bardzo dokładnie napisali jak tę czynność wykonać.
U mnie kabelek miał kolor żołto-niebieski.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20181103_133832.jpg (93.1 KB, 186 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20181103_095505.jpg (89.4 KB, 184 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20181103_114745.jpg (85.9 KB, 172 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20181103_112419.jpg (91.5 KB, 192 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20181103_113115.jpg (89.8 KB, 185 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kmkoper ; 04-11-2018 o 09:57
kmkoper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2019, 21:37   #2
AssPaweł
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Awaria silnika, immobilizer aktywny, ecu delphi

jaki kolor przewodu ?
AssPaweł jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2024, 21:28   #3
BIG ANGELO
ford::average

Imię: Marcin
Model: mondeo mk III
Silnik: 2,2 tdci
Rocznik: 2006

Cześć, mam dokładnie ten sam problem. Ja ze szwagrem szukaliśmy uparcie kabelka żółto-czerwonego ale takiego u mnie brak. Plus taki ze chociaż wszystkie masy odkręcone przeszlifowane i nałożona wazelina techniczna. Auto z końcówki 2013 roku. Mam pytanie, jak ściągnąć skrzynkę bezpieczników? Jak już znajdę ten kabel to.musze go wpiąć pod skrzynkę zapewne pod przekaznik jakiś. Czy prąd sprawdzałeś na zapłonie? I ma.miec 12v tak? Niestety elektryk ze mnie kiepski, lubię sam robić wiele rzeczy manualnie też spoko nawet mam miernik ale kiepsko z jego obsługą. Będę wdzięczny za wszelkie rady. Będzie podejście nr 2.
Stary 30-08-2024, 10:52   #4
BIG ANGELO
ford::average

Imię: Marcin
Model: mondeo mk III
Silnik: 2,2 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: Awaria silnika, immobilizer aktywny, ecu delphi

Znalazłem żółto niebieski kabelek, peszle wszystkie porozcinane a wiązki od PCM z kostkami wciągniete do komory silnika by było łatwiej (choć jest cholernie ciężko je przepchnąc nad wachaczem). Kabel sprawdzony i pod zwględem puchnięcia, poddany rozciąganiu. na koniec multimetr i kabel przebrzęczany jak i sprawdzone napięcie. Miał 12V. Tak więc kabel wporządku. Miałem cichą nadzieję, że będzie to walnięty kabel i po problemie a tu lipa.
Następne pomysły :
- rozkodowane kluczyki -> ale czy wtedy wszystko by działało typu cntralny, zapłon itp ?
- walnieta antena od imo w stacyjce ?
- PCM załapał błedy które bez skasowania przez forscan którego nie mam uniemożliwiają uruchomienie
- posypał się soft ?

Dzisiaj jadę podpytać do elektronika co on na to bo auto może dojechać tylko na lawecie.
Stary 30-08-2024, 11:06   #5
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Masz forscan, elmconfig i kabel do forda?
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania