![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
W weekend wymieniłem świece w swoim Focusie MK3 2012.
Od tamtego czasu w kabinie śmierdzi non-stop benzyną. Rano podokręcałem jeszcze cewki, ale to nie żadne luzy przy wymianie. Obstawiam, że nie do końca spala paliwo. Błędów w aucie brak (znaczy jakieś tam są, ale żadne powiązane z silnikiem). Wkręcać stare świece? Feralne nowe? Do swojego zamówiłem te: 1685720 Wiem że najprostszy sposób to wkręcić ponownie stare świece, tylko może ktoś podpowie czy czegoś nie pominąłem (biorąc pod uwagę, że świece w autach wymieniałem nie raz, to ciężko mi znaleźć gdzie mógłbym popełnić błąd) Stara vs nowa: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stare świece (stan wizualny): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-06-2014
Model: Focus mk3 Kombi Titanium
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2014
|
Od świec by raczej nie śmierdziało. Może uszkodziłeś jakiś wężyk? Może powrót do zbiornika.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
|
Podobno w EB elektroda musi być odpowiednio ustawiona względem wtryskiwacza. Na opakowaniu nie masz jakiejś informacji (moment dokręcania albo coś w tym stylu)?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nic.
Czyste pudełka z logiem Forda i numerem. Szukałem na necie teraz o czym mówisz, ale nie widzę żadnej informacji, że muszą być koniecznie jakoś obrócone. Wg info na stronach, moment dokręcenia to 20Nm więc to żadna siła. Gdybym miał misfire i szarpanie, to szukałbym pewnie że nie dokręciłem, a tak nie wiem skąd ten zapach. 2 dni wcześniej zmieniłem filtr powietrza na K&N teoretycznie poprawiający przepływ powietrza. Tego samego dnia co zmieniłem świece, zmieniłem też filtr oleju i olej. Tak, odrobinę starego oleju spłynęło po bloku silnika i rurce od klimy, ale kurcze olej nie śmierdzi benzyną. A tak wsiadam do auta i żona mi się dusi i otwiera okna, nie wspominając, że oczywiście parują mi od tej benzyny szyby. Nie wiem. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że stare świece kładłem na podszybiu w okolicach kratek wentylacyjnych. Kurcze, może jakieś kilka kropel ze starych świec/po kluczu spłynęło na te kratki? Ale czy te kilka kropel faktycznie by zostało w obiegu na tak długo, że po 24-godzinach wciąż to czuć? Z drugiej strony, pozbyć się zapachu benzyny z czegoś plastikowego bez mycia też nie jest łatwo. Nie wiem, będę obserwował. Dzisiaj zrobiłem mu taki rajd po drogach, że jak się miało coś przedmuchać, to na 100% się przedmuchało. Pozostaje "wąhać" i jak po kilku dniach wciąż będzie to samo, to wkręce stare świece. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
Na pewno zapach nie ma związku ze świecami pozdrawiam
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bartłomiej
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
Nie wyglądały źle te świece jak na taki przebieg co nimi zrobiłeś... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie szczególnie zima zaraz po odpaleniu spaliny trochę śmierdzą benzyna tak jakby komputer dawał wieksza dawke zeby sie rozgrzał Kat ( z reszta widać to po chwilowym spalaniu) U ciebie śmierdzi cały czas ? Niezależnie od tego czy sie rozgrzeje czy nie ? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
No właśnie śmierdzi cały czas.
Podczas jazdy teoretycznie jest lepiej niż wczoraj, ale zostawiłem auto na chodzie na "polu", po czym jak wsiedlismy do środka tak aż szczypalo w oczy. Jak wspomniałem, będę jeździł dalej. Oglądałem nagranie (bo gopro chodziło cały czas) i faktycznie położyłem na kratki na podszybiu zarówno stare świece jak i klucz. Więc bardziej skłaniam się do kwestii że paliwo dostało się w układ wentylacji i póki nie zwietrzeje no to będzie śmierdzialo. Nie wiem jak można by wymienić źle świece. Druga opcja, świece są złe i auto źle pali. W takim razie skąd ten zapach w kabinie? Trzecia opcja, auto powiariowalo jeśli chodzi o dawkę powietrza która dostaje z filtra K&N. Ale to wciąż nie tłumaczy skąd benzyna w powietrzu w kabinie. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Błędów wciąż brak. Żadnych wyciekow nie zauważyłem. Jutro wejdę jeszcze pod auto z czołówka, przyjrzę się czy nigdzie nic nie kapie. Ale to wciąż nie tłumaczyloby intensywnego zapachu w środku kabiny i zero zapachu na zewnątrz auta. Co do świec, to w MK2FL widziałem gorsze jak miałem. Tu na ten przebieg te "zużyte" wyglądają nadzwyczaj dobrze. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-06-2005
Model: Focus HB
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2016
|
A który filtr k&n założyłeś? Ten z dodatkowym otworem „na podstawie walca-patrząc na filtr”? Może ciągnie Ci powietrze spod maski a tam masz jakiś delikatny wyciek albo pocenie i stąd ten zapach.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Nie. Filtr jest zwykły walec. Bez dziur.
Dzisiaj dodatkowo patrzyłem czy nigdzie nic nie cieknie i pusto i sucho. Może jakieś 5ml oleju jak wlewalem przy zmianie, ale wytarlem żeby nie było plam. Zobaczę jeszcze jutro. Dzisiaj niestety nie mam nawet siły o tym myśleć. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Robert
Model: Kuga Mk2
Silnik: 1.5 EB 150 -> 190 KM
Rocznik: 2019