Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-11-2018, 14:13   #1
plastmatic
ford::amateur

Model: s-max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Błąd P0191 2.0 TDCi 140kM co z nim ?

Witam.
Mam ogromny problem i nie wiem w jaki sposób sobie poradzić z nim. Przewertowałem to forum na wskroś, jednak diagnozy swojego problemu nie znalazłem. Pojawił się błąd P0191. Auto nie odpala mimo dłuższego startu. Coś tam próbuje, jednak nie odpala. Tak jest np. rano. Po kilku godzinach odpala z błędem P0191, którego kasuję Forscanem. Przy próbie ponownego startu, błąd natychmiast pojawia się na Forrscanie, oczywiście "Awaria silnika i EPS" na tablicy. Pomimo skasowania błędu, natychmiast powraca. Przy kasowaniu błędu słychać dźwięk odpuszczanego paliwa. Forscan bez rozruchu pokazuje na czujniku 12.700 kPa. Przy próbie startu, przy rozruchu, rośnie do ok 60.000 kPa. Auto do tej pory ( 2006, 2015 tyś przebiegu ) spisywało się rewelacyjnie. Wszystkie serwisy zrobione. Filtr paliwa wymieniony dwa miesiące temu. Brak śladów powietrza w wężyku paliwa. Fakt, kilka miesięcy temu wyskoczył kilkukrotnie błąd P120F, ale po skasowaniu i poprawieniu "stykologii" już się nie pojawia. Co może być przyczyną?

plastmatic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2018, 14:16   #2
gibaj
ford::professional

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Błąd P0191 2.0 TDCi 140kM (2006)

coś znalazłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
gibaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2018, 21:05   #3
Tvvardy

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
Domyślnie Odp: Błąd P0191 2.0 TDCi 140kM co z nim ?

Jakie są wskazania ciśnienia paliwa?
P0191 (usterka czujnika ciśnienia paliwa) - usterka nieelektryczna
Objawy:

• Nie można uruchomić silnika - lampka ostrzegawcza świec żarowych miga.

Przyczyna:

• Najczęściej źródłem usterki jest oprogramowanie. W wyniku tego układ rozpoznaje ciśnienie paliwa, które nie jest wiarygodne w danych warunkach.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2018, 14:23   #4
lucas4891

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Błąd P0191 2.0 TDCi 140kM co z nim ?

Cytat:
Napisał plastmatic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Mam ogromny problem i nie wiem w jaki sposób sobie poradzić z nim. Przewertowałem to forum na wskroś, jednak diagnozy swojego problemu nie znalazłem. Pojawił się błąd P0191. Auto nie odpala mimo dłuższego startu. Coś tam próbuje, jednak nie odpala. Tak jest np. rano. Po kilku godzinach odpala z błędem P0191, którego kasuję Forscanem. Przy próbie ponownego startu, błąd natychmiast pojawia się na Forrscanie, oczywiście "Awaria silnika i EPS" na tablicy. Pomimo skasowania błędu, natychmiast powraca. Przy kasowaniu błędu słychać dźwięk odpuszczanego paliwa. Forscan bez rozruchu pokazuje na czujniku 12.700 kPa. Przy próbie startu, przy rozruchu, rośnie do ok 60.000 kPa. Auto do tej pory ( 2006, 2015 tyś przebiegu ) spisywało się rewelacyjnie. Wszystkie serwisy zrobione. Filtr paliwa wymieniony dwa miesiące temu. Brak śladów powietrza w wężyku paliwa. Fakt, kilka miesięcy temu wyskoczył kilkukrotnie błąd P120F, ale po skasowaniu i poprawieniu "stykologii" już się nie pojawia. Co może być przyczyną?
No takie cisnienie na unieruchomionym silniku to raczej fenomen.
Sprawdz kable czujnika cisnienia na szynie na wszelki przypadek.
Ale czujnik raczej do wymiany
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania