![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adrian
Model: Fusion
Silnik: 1,4
Rocznik: 2004
|
Witam! Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Fusion :-). Mój pierwszy samochód, także jestem zielony. Jest to wersja sprzed liftu, w niezłym stanie, ale oczywiście jest kilka rzeczy do zrobienia:
Tylna wycieraczka zupełnie nie pracuje. Spryskiwacz tylny działa jak należy, natomiast poza tym nic się nie dzieje. Znalazłem temat z demontażem tylnej wycieraczki i mimo brak rysunków jakoś wszystko pootwierałem. Niestety nie udało mi się wybić trzpienia, do którego przykręcona jest wycieraczka. Uderzałem z wyczuciem w niego młotkiem, ale niestety nie poskutkowało. Czy jest tam po drodze jakaś uszczelka, blaszka zabezpieczająca, którą należy uprzednio zdjąć? Mechanizm w środku po otwarciu był dobrze nasmarowany, nie było tam korozji, więc nie wiem co może być powodem złego działania. I ogólnie to chyba jak na razie tyle, zawieszeniowych rzeczy się nie podejmę a mam nadzieję, że na te niuanse ktoś znajdzie ratunek. Pozdrawiam! Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 13-08-2014 o 10:51 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
|
Jeśli mechanizm jest dobrze nasmarowany to trzeba sprawdzić, czy do silniczka dochodzi prąd. Jeśli tak to może być uszkodzony sam silniczek. Ramię wycieraczki jest na wcisk - po odkręceniu śruby blokującej psikamy płynem penetrującym i delikatnie ciągniemy ramię do siebie aż wyskoczy z trzpienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
S P R Z E D A M :Wyprzedaż garażowa, posiadam trochę części do różnych modeli Forda: https://forum.fordclubpolska.org/sho...38#post3446638 Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 13-08-2014 o 10:50 Powód: Nie cytujemy całych wypowiedzi swoich poprzedników - pkt. 7 Regulaminu Forum |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Źle się wyraziłem. Ramię zdjąłem, został mi sam bolec który się nie obraca i nie mogę go wyciągnąć.
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 13-08-2014 o 10:51 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Czyli prawdopodobnie zepsuty jest sam silnik. Bolec wychodzi razem z silnikiem do środka klapy po odkręceniu całego silniczka od wewnątrz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#5 |
|
ford::average
Imię: Michał
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
skull1311 mówi chyba o wałku na którym mocowane jest ramię wycieraczki?
Jeśli tak to nakręć na niego nakrętkę wybij to młotkiem ja tam miałem parę kiloGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. rdzy i śmieci, ogólnie aby wszystko dobrze wyczyścić powinieneś mieć zdemontowane to duże koło plastikowe zębate, wybity wałek i prawdopodobnie rozebrany silniczek bo skoro wałek się nie obraca (ten co montujesz ramię wycieraczki) to szczotek już nie masz... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Chyba o wiele prościej (a przede wszystkim wygodniej) będzie zastosować używany, ale sprawny silniczek ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#7 |
|
|
powalczę jeszcze z tym który mam, a jak mi się nie uda, wtedy na allegro coś wyszarpię. Ps: klapa tylna zatrzaskuje się jak marzenie - dzięki za pomoc kubaw20055. sarachen - na tym wałku nie ma żadnej spinki, którą uprzednio trzeba zdjąć aby go wybić?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
Imię: Michał
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Nie ma, odkręcasz jedynie ten "dekielek stalowy" i jak widzisz już to duże koło zębate to możesz z jednej i z drugiej strony polać ten wałek jakimiś penetratorem np WD40, i go wybić, na 100% masz tam trochę rdzy i to blokuje.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Ok. Otworzyłem mechanizm, wybiłem wałek i zdrowo obtłukłem go z rdzy (nie spodziewałem się że tyle tego będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Problem nadal pozostał. Otworzyłem silnik - szczotki jescze są, wbiłem szlilkę w miejscu ogranicznika do kasowania luzu. Poskładałem - nadal nic. No to do bezpieczników - ten od tylnej wycieraczki okazał się spalony. Wymieniłem - nadal nic się nie dzieje, chociaż jakby było słychać załączanie się macganizmu. Stąd kolejne pytanie - jak i gdzie sprawdzić napięcie, czy jest podawane do silnika. 2) jak i ile "prądu" podłączyć na "krótko" do silnika aby być pewnym że wycieraczka działa. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Pomoże ktoś? Chciałbym się cieszyć tym samochodem i naprawić to z Waszą pomocą. Jestem na razie noga z motoryzacji (ale nadganiam) więc tu pytam. Pozdrawiam
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| fusion , klapa bagażnika , wycieraczki tylne |
|
|