![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Igor
Model: Focus MK3
Silnik: diesel 2.0
Rocznik: 2011
|
Witajcie, w moim focusie podniosłem ostatnio moc 140km-177km
mk3, 2011, 2.0 Z uwagi na pojawiający się błąd sondy lambda - wymieniono - B/U. Ale od tego czasu pojawia mi się na stałe: P246B - DPF uszkodzony, brak objawów, bieżacy P042A - czujnik temp kat (bank1, obwód 2), brak objawów, nieciągły P2033 - czujnik temp spalin sygnał za wysoki bank1, sonda2 P2463 - DPF nagromadzone sadze 1. Auto nie straciło mocy 2. Przy każdym uruchomieniu auta, gdy tylko temp > 65* uruchamia się wentylator i rozpoczyna proces wypalania DPF. Paliwo wzrasta z 0,4L/h -> 1,8L/h. Po ok 10 min wraca do normy - bez znaczenia czy wypalam dynamicznie czy stojąc. 3. Gdy silnik wyłączysz i włączysz ponownie patrz pkt 2 4. Wymieniłem czujnik różnicy ciśnień AV61-5L200-AA - nic to nie dało. Kończą mi się pomysły na działanie stąd prośba o pomoc do Was. Próbować szukać po czujnikach czy jednak zrobić korektę mocy i sprawdzić czy się ustabilizuje? Z góry dziękuję! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Tak to jest, jak sie poprawia po fabryce, i chce zrobić rakietę.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-06-2014
Model: Focus mk3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
|
Po pierwsze jedź do tunera. Jeżeli mieszanka ma za mało powietrza, a za dużo paliwa, to powstaje sadza, która ponad miarę zatyka DPF. W samochodzie bez DPF-a by się za Tobą dymiło po skopanym tuningu, a tak wszystko tam się osadza.
|
|
|
|