![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
| Zobacz wyniki ankiety: Czy w swoim C-Maxie (2003-2010) miałeś problem z silniczkiem regulacji temperatury? | |||
| Tak |
|
1 | 20.00% |
| Nie |
|
4 | 80.00% |
| Głosujących: 5. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Stationwagon
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cześć!
Czy właściciele C-Maxów mogliby się wypowiedzieć w sprawie tej usterki? Jak w Waszym przypadku (jeśli to mieliście) sobie z tym poradziliście? Wymiana czujnika? Wiatraczka? Na Allegro w tej chwili całe dwa czujniki, więc zakładam że towar niezbyt popularny.. Od pół roku jeżdżę tym Maksem, klimatron dwustrefowy, generalnie żyje własnym życiem tak wnioskuję. W zimę musiałem dawać wysokie temperatury np. 26 st. żeby coś było cieplej - obstawiałem znane problemy z niedogrzewaniem. Teraz jak jest ciepło to chłodzi i też muszę wjeżdżać na 26 st. żeby głów nie pourywało ;-) Załączam pełny skan błędów. Będę wdzięczny za Wasze wnioski z napraw tej usterki. Pozdrawiam! Łukasz Ps. Opis błędu fordtuning [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ------------------------------------------------------------------- W związku z brakiem odpowiedzi zwracam się także do pozostałych forumowiczów o poradę w zdiagnozowaniu usterki. Dopiszę tylko że błąd po skasowaniu powraca, a z deski rozdzielczej można usłyszeć próby działania (tak mi się wydaje) silniczka. Dziękuję!!
Były: FF Mk1 1.4 PB, FF Mk2 1.6 PB, C-Max Mk1 1.6 TDCi Jest: Mondeo Mk4 2.0 TDCi, C-Max Mk2 1.6 EB, Escape 2017 2.0 EB Ostatnio edytowane przez lukaszertel ; 07-05-2019 o 21:03 Powód: Brak odpowiedzi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
w jakim stanie jest czujnik temperatury wewnętrznej (w kabinie) i silniczek, który wymusza przepływ powietrza do tego czujnika?
ten silniczek często jest mega zasyfiony i wymaga oczyszczenia
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
W przypadku Focusów Mk2 czytałem tu na forum że czujnik z silniczkiem jest za kratką nawiewu, widziałem też wpis że siedzi za zegarami.
Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie mam go szukać w C-Maxie? Czy potrzebna będzie rozbiórka deski czy może wystarczy zdjąć osłony pod deską? Będę wdzięczny za info!
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
w FF2 czujnik temp zewn. jest obok klawisza ogrzewania tylnej szyby, ale nie wiem gdzie jest w cmaxie
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wyciągnę radio, może będzie coś widać.
Koledzy właściciele C-Maxów, podpowiecie coś? Poszperałem jeszcze na forum, w sekcji S-Maxa użytkownicy zgłaszali, że podobny błąd powodował uszkodzony panel sterowania climatronic, w którym jest wbudowany u nich czujnik - tak przynajmniej zrozumiałem. I po wymianie problem nie wracał. Być może zamówię panel, około 50zł na serwisie aukcyjnym. Jutro wrzucę fotkę co tam widać za radiem. Pozdrawiam! ------------------------------------------------------------------- Czy koledzy posiadający dostęp Etis'a mogą podrzucić obrazek gdzie szukać czujnika temp. wewn. wraz z silniczkiem w C-Maxie 2003-2007? ------------------------------------------------------------------- Wyjąłem radio, zdjąłem maskownicę, nie znalazłem silniczka. Jak zacząłem robić zdjęcia to w oko wpadł mi otwór ze szczelinkami w dolnej osłonie konsoli środkowej trochę pod stacyjką. Załączam zdjęcie. Czy to co jest w środku to jest ten silniczek (wiatraczek) czujnika temperatury? Próbowałem zrobić mu zdjęcie od strony kolumny kierowniczej ale nie łapał ostrości, to co się udało też załączam. Generalnie po przekręceniu kluczyka dźwięk wiatraczka dobiega właśnie z kolumny kierowniczej, na pewno nie z konsoli środkowej, sprawdziłem. Czekam na jakikolwiek odzew, nie wstydzić się chłopaki. Każdą poradę przyjmę, krytykę zniosę z honorem.
Były: FF Mk1 1.4 PB, FF Mk2 1.6 PB, C-Max Mk1 1.6 TDCi Jest: Mondeo Mk4 2.0 TDCi, C-Max Mk2 1.6 EB, Escape 2017 2.0 EB Ostatnio edytowane przez lukaszertel ; 13-05-2019 o 14:17 Powód: Dodałem zdjęcia |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Silniczek zlokalizowany jest niedaleko stacyjki.
Żeby się do niego dostać należy zdemontować osłonę środkową konsoli. W przypadku wersji z elektrycznym postojowym należy odkręcić mocowanie słupka środkowego z podłokietnikiem żeby tę osłonę wyciągnąć. Wtyczki od ręcznego nie trzeba wypinać. Silniczek był zabrudzony, potraktowałem sprężonym powietrzem. Błąd skasowałem programem Forscan. Załączam zdjęcie dla potomnych. Temat do zamknięcia.
|