Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-11-2019, 00:29   #1
Iped
ford::average

Imię: Kacper
Model: Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 1998
Domyślnie Falujące obroty

Witam.
Otóż mam taki problem z moją foczka.
Około 200-300 km temu wymieniłem szczotki w regulatorze napięcia w alternatorze gdyż napięcie skakało do nawet 16V. Regulator zostawiłem oryginalny.
Przez dłuższy czas był spokój. Teraz od kilku dni na światłach mijania lub długich, falują mi obroty nawet tak spadają że silnik gaśnie ale dzieje się tak jak stanę gdzieś na drodze lub jak dojeżdżam to pojawia się kontrolka akumulatora.
Co zrobiłem:
- Zostawiłem samochód na noc i następnego dnia sprawdziłem miernikiem stan akumulatora i miałem idealny wynik.
- Następnie miernikiem znów sprawdziłem napięcie na zapłonie,podczas uruchamiania,na włączonym silniku bez żadnych odbiorników, z światłami wszystkimi i się zdziwiłem ale napięcie książkowe.
- Podłączyłem pod prostownik na około 10 godzin z myślą że pomoże ale nie pomogło.
- Wszystkie bezpieczniki są sprawne.
- Wszystkie masy pod maską,w środku samochodu i nawet w bagażniku wyczyszczone do gołej blachy i smarem miedzianym.
Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale na zimnym silniku wszystko jest ok,obroty nie drgną nawet. Jak się rozgrzeje porządnie to się zaczyna problem.
Jutro zobaczę od rana czy na zimnym falują obroty na światłach.
Samochód stoi 24/7 pod chmurką i robi krótkie trasy.
Co to może być za przyczyna.
Myślałem o świecach które nie wiem kiedy były wymienione.
Ford Focus Mk1 1.4 16v 1998r Hatchback (Benzyna bez gazu)
Przebieg oryginalny 189 km tysięcy.
Ps. Sorry za taki długi tekst ale chciałem dokładnie opisać mój problem.

Ostatnio edytowane przez Iped ; 04-11-2019 o 00:57
Iped jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2019, 01:44   #2
Draculescu
ford::advanced

Silnik: 1.6 vti
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Falujące obroty

Kolega patrzy na aku, a problem falujacych obrotów pewnie leży gdzieś indziej.
Na szybko znalazłem to:

Falowanie obrotów silnika – możliwe przyczyny

Czynniki powodujące falowanie obrotów silnika można podzielić na dwa rodzaje:

uszkodzenia mechaniczne,

uszkodzenia elementów elektronicznych.

Diagnozę usterki powinno się zaczynać od poszukiwania jej źródła w awariach mechanicznych. Mogą mieć związek z uszkodzeniem przewodów podciśnienia, pęknięciem lub rozszczelnieniem kolektora ssącego. Tak zwane lewe powietrze ma zdecydowany wpływ na zmianę składu mieszanki, a co za tym idzie – prędkości obrotowej silnika. Inną przyczyną może być zanieczyszczona przepustnica lub silniczek krokowy.*Silniczek krokowy występuje w silnikach z zapłonem iskrowym (benzyna, benzyna/gaz). Za nierówną pracę silnika silnika w zależności od kostrukcji mogą odpowiadać również niesprawne elementy układu zapłonowego (świece, kable, cewki) lub niewłaściwa praca układu wtyskowego spowodowana zanieczyszczeniem lub zużyciem.
Draculescu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2019, 13:09   #3
Iped
ford::average

Imię: Kacper
Silnik: 1.4
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Falujące obroty

Cytat:
Napisał Draculescu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega patrzy na aku, a problem falujacych obrotów pewnie leży gdzieś indziej.
Na szybko znalazłem to:

Falowanie obrotów silnika – możliwe przyczyny

Czynniki powodujące falowanie obrotów silnika można podzielić na dwa rodzaje:

uszkodzenia mechaniczne,

uszkodzenia elementów elektronicznych.

Diagnozę usterki powinno się zaczynać od poszukiwania jej źródła w awariach mechanicznych. Mogą mieć związek z uszkodzeniem przewodów podciśnienia, pęknięciem lub rozszczelnieniem kolektora ssącego. Tak zwane lewe powietrze ma zdecydowany wpływ na zmianę składu mieszanki, a co za tym idzie – prędkości obrotowej silnika. Inną przyczyną może być zanieczyszczona przepustnica lub silniczek krokowy.*Silniczek krokowy występuje w silnikach z zapłonem iskrowym (benzyna, benzyna/gaz). Za nierówną pracę silnika silnika w zależności od kostrukcji mogą odpowiadać również niesprawne elementy układu zapłonowego (świece, kable, cewki) lub niewłaściwa praca układu wtyskowego spowodowana zanieczyszczeniem lub zużyciem.
Przepustnica,silniczek krokowy zostały wyczyszczone od razu po kupnie samochodu.
Dziś rano uruchomiłem samochód na zimnym i włączyłem mijania. Obroty nawet nie drgnęły. Pojeździłem może maks 7 min gdzie silnik już trochę dostał temperatury i leciutko zaczęły obroty falować. Wczoraj jak przyjechałem z trasy to obroty falowały i to szybko.
Świece do wymiany ?
Iped jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania