![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Janek
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Cześć, mam focusa 1.6 Ecoboost oryginalnie 150 KM, mapa wgrana na 182 KM. Auto zadbane, nie ma rzeczy typu brudny filtr powietrza itp.
Mam aplikację do rejestrowania prędkości wg GPS (licznik zawyża) co sekundę i za jej pomocą dokonałem kilkudziesięciu pomiarów w neutralnych warunkach - sucha jezdnia, płasko, jazda w obie strony, uśrednianie wyników itp. Wychodzi mi elastyczność 60-100 km/h na 4 biegu średnia 6,6 sek. Jest to nawet wynik minimalnie lepszy niż podawany w necie - 6,8 sek. Oczywiście na 3 biegu jest szybciej - 4,9 sek. Wykres z hamowni (u Chojnackiego) również wygląda fajnie, tak jak powinien. Czyli trzyma osiągi fabryczne. Sęk w tym, że mam też Megane 1.3 TCE 140 KM i co się okazuje? średnia również z wielu pomiarów wychodzi 6,3 sek. więc lepiej od focusa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Masy aut są różnie podawane, sam ich nie zważę, ale zakładając, że megane jest ok. 100 kg lżejsze - i tak to nie usprawiedliwia licząc proporcje tych lepszych osiągów. Aha, pomiary były z włączonymi światłami mijania, z nawiewem, klima off. To gdzie te konie się podziewają w foczce ?! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. część z nich pasie się na łące? Jeszcze dodam, że bez pomiarów, subiektywnie focus wydaje się elastyczniejszy od megane - ciągnie już od 1,5 tyś mocno i równomiernie, w megane do 2 tyś. obrotów w zasadzie jest słabo, ale przy ok. 2,3 tyś. dostaje mocnego kopa i to decyduje w głównej mierze o wyniku. Przełożenia są identyczne w obu autach- wg GPS przy 2 tyś. obrotów na 4 biegu jest równe 60 km/h. A przy okazji pytanie - czy ktoś dociągnął do 200 tyś. km przebiegu bez awarii silnika? Na razie mam ok. 115 tyś., ale mechanik mnie straszy, że te silniki padają. Ostatnio edytowane przez janek072 ; 02-09-2020 o 16:55 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
|
fajnego masz mechanika.
co do "kuni" i łąki. waga to jedna sprawa. opór powietrza, opór toczenia kół itp itd. nie tylko konie dają wyznacznik wyników w cyfrach. polecam zrobić test na zasadzie weź Focusa i wez Megane i niech podjeżdżają pod górę. Tu zobaczysz że elastyczność Megane może być odrobinę niższa niż Focusa. Z drugiej strony, ostatnio miałem przyjemność porównać swoje kombi do Leona HB (i to nie w FR). Zaskoczony byłem jak dopiero na trzecim biegu udało mi się odejść na pół maski do przodu. To nie auto wyścigowe ale z chęcią poznam opinie innych. Chyba kiedyś ktoś (może tedi? nie pamiętam) wspominał że te 182KM a 150KM w 1.6EB to tak naprawdę jakieś 155-160KM niezależnie czy to ta niższa wersja czy wyższa. tylko kwestia że jest odcinka przy wyższych obrotach w wersji 150KM. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Janek
Model: Focus
|
Dzięki za odpowiedź i za wskazówkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zrobię pomiar od 60 do np. 130 km/h (może jednak na trzecim biegu, tak będzie zdrowiej dla silników) pod górkę dla obu samochodów. To rzeczywiście będzie fajniejsza zabawa i bardziej miarodajna, bo przetestuję prawie cały zakres obrotów. Przełożenia na trójce też są takie same, przy 2 tyś. obrotów w obu autach jest wg GPS 45 km/h. Tylko muszę pomyśleć chwilkę gdzie to zrobić bezpiecznie i powtarzalnie - przynajmniej ze 3 lub 4 powtórzenia. Dam znać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Fajny mechanik to żart czy nie? tzn. czy powtarza bujdy czy też dobrze radzi? |
|
|
|